Предлага се промяна в реда за подаване на документите за

...
Предлага се промяна в реда за подаване на документите за
Коментари Харесай

Предлага се да се разширят възможностите за подаване на документи за обезщетения и помощи от ДОО по електронен път

Предлага се смяна в реда за подаване на документите за погашение на паричните компенсации за краткотрайна нетрудоспособност, бременност, раждане и развъждане на дете и на паричните помощи при неработоспособност заради общо заболяване и при гибел на обезпечено лице. Промяната е заложена в план на разпореждане на Министерски съвет за изменение на Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване.

Проектът е оповестен за публично разискване, като срокът за мнения е до 30 юли.

Действащите разпореждания от наредбата не плануват във всички случаи документите, нужни за погашение на паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване, да се подават по електронен път.

Национален осигурителен институт на следващия ден прави второто заплащане на паричните компенсации за безработица през месец юни

В момента три са вероятните способи за подаване на документи за погашение на компенсациите: на книжен притежател - до два документа, на електронен притежател - до 10 документа, а повече от 10 документа се показват единствено по електронен път с годен дипломиран електронен автограф (КЕП) на подателя. Целта на препоръчаната смяна на член 14 от наредбата е подаването в тези случаи да се прави единствено по електронен път, се показва в отчета на обществения министър.

По този метод ще се улеснят осигурителите/самоосигуряващите се при показване на документите за погашение на паричните компенсации в Националния застрахователен институт (НОИ) посредством подаването им по електронен път.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР