Предлага се нов модел на здравно осигуряване, който да сложи

...
Предлага се нов модел на здравно осигуряване, който да сложи
Коментари Харесай

Проект предвижда край на монопола на НЗОК


Предлага се нов модел на здравно обезпечаване, който да постави завършек на монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), осведоми bTV. Той ще бъде показан публично от здравния министър Кирил Ананиев на 15 юли.

Реформата планува Здравната каса да се конкурира с частни здравни фондове за здравната вноска. Засега тя ще остане в размер на 8% от прихода.

При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер към момента не е явен.

 Снимка: bTV

Предвижда се и значим аршин – с цел да получи лиценз, частният здравен фонд би трябвало да набере над 1 милион обезпечени лица.

Част от пациентските организации към този момент са осведомени с модела.

Според доктор Стойчо Кацаров конкуренцията за здравни осигуровки би била единствено в интерес на пациента.

Новият модел е добър на хартия, споделят от Асоциацията на българските застрахователи.

И упорстват да бъдат изпълнени съответните им претенции: Дефиниране на явен главен пакет, който да покрива базовите потребности на всеки български жител. Второ – присъединяване на частните застрахователи в директна конкуренция с НЗОК в предлагането на този главен пакет.

Според някогашният здравен министър доктор Мими Виткова, която през днешния ден управлява частен здравен фонд, моделът е неупотребим. Причината – невероятно е един частен фонд да набере 1 милион лица, с цел да излезе на пазара.

„ Работещите, които заплащат здравни вноски, са към 1,6 млн. души. Как ще се наберат 1 милион, с цел да започва тази система”, пита Виткова.

А икономисти, взели участие в правенето на плана, споделят, че има още доста неизяснени въпроси.

От НЗОК ще разясняват, когато документът излезе публично. Предстои промяната да се дискутира от всички заинтригувани страни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР