Предизвиква ли новият вариант на коронавируса тромбози и опасна ли

...
Предизвиква ли новият вариант на коронавируса тромбози и опасна ли
Коментари Харесай

Любомира Николаева-Гломб: От САЩ идват тревожни данни за Омикрон

Предизвиква ли новият вид на ковид тромбози и рискова ли е хремата за мозъка? " Ако ги провокира, ги провокира в доста по-ниска степен, в сравнение с предходните разновидности, тъй като неговото нарастване е съсредоточено най-вече в горните дихателни пътища. Тромбозата като събитие на заболяването на Ковид-19 е нормално в белия дроб, а Омикрон доста рядко доближава до него. Но това, че наподобява, че протича по-леко никога не би трябвало да ни успокоява ", съобщи вирусологът от Националния център по заразни и паразитни заболявания доцент Любомира Николаева-Гломб пред Buulgaria ON AIR.

Тя показа, че от Съединени американски щати идват тревожни данни. " Там Омикрон също е много публикуван, те имат много инфектирани и приети в болница, както и огромна смъртност. Те имат смъртност съвсем равна на тази от Делта вълната, която съставлява 2/3 от смъртността от ерата преди имунизациите. Но човечеството постоянно живее с вирусите, тъй че би трябвало да се учим да живеем с тях и да се приспособяваме. Със сигурност вирусът, причиняващ Ковид-19, ще остане измежду нас ", добави доцент Гломб.

Попитана дали хремата е рискова при Оимкрон, тя отговори: Установи, че SARS-CoV-2 предизвиква неврологични признаци, тъй като един от главните признаци при Омикрон е тежка отмалялост. Хората не са физически доста зле, нито температурата е висока, само че имат необикновено възприятие за отмалялост, изнемощялост, безусловно изгубена продуктивност.

Доц. Гломб акцентира, че някои от признаците на лонг-Ковид са неврологични. " При 80% от хората, които бяха инфектирани с уханския вид, протичаше относително леко. 20% от тях се влошаваха, Делта беше по-сериозен вид. Той продължава да се засича, само че отстъпва мястото си на Омикрон, в това число и у нас. Почти 75% от секвенираните проби, които са взети до 20 януари, са с Омикрон. Вирусите мутират непрестанно ", добави вирусологът.

" SARS-CoV-3 няма. Решението за име на вирус и нов вариант става въз основа на огромни интернационалните екипи. Само те могат да дадат име на вируса. Човешките познания напреднаха толкоз, че може да следим еволюцията на вируса в действително време. Предишните генерации не са имали тази опция. SARS-CoV-1 предизвикваше единствено симптоматични инфекции, можеше да се разбере елементарно кой е болен и кой е притежател, до момента в който SARS-CoV-2 се скри в безсимптомното протичане на заболяването ", уточни доцент Любомира Николаева-Гломб.

Тя не има вяра, че ще би трябвало да се имунизираме на всеки 3 месеца.

" Не бих се учудила, в случай че имунизацията стане на годишна база. Работи се по ваксина на Moderna и Pfizer, ориентирана против Омикрон, работи се върху комбинирана - грип и ковид, както и пан-коронавирусна ваксина. И може би завършек на пандемията като пандемия, обхващаща целия свят, ще пристигна ", разяснява вирусологът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР