Предизвикателствата с пикантната храна станаха ли твърде екстремни?

...
Смъртта на 14-годишно момче след участието му в Предизвикателството с
Коментари Харесай

Смъртта на 14-годишно момче след участието му в „Предизвикателството с един чип“ на производител на храни, което предизвика потребителите да изядат само един от интензивно пикантните тортила чипсове, е подновена внимание върху популярността — и рисковете — на предизвикателствата с пикантна храна и други екстремни предизвикателства в социалните медии.

Paqui chips, марка за закуски Hershey, която създаде предизвикателството, обяви в четвъртък решението си да премахне продукта, пакетиран в кутии във формата на ковчег, от рафтовете на магазините. Ходът на компанията дойде шест дни след смъртта на Harris Wolobah от Worcester, Масачузетс. Wolobah почина часове след като прие предизвикателството с пикантен чип. Семейството му чака причината за смъртта от съдебната медицинска служба в Масачузетс в очакване на аутопсия. Резултатите не се очакват след няколко седмици.

„Надявам се, моля се на Бог никой родител да не премине през това, през което преминавам аз“, каза майката на Харис, Лоис Уолоба, пред WBZ-TV. „Синът ми толкова много ми липсва. Толкова много ми липсва.“

Старо предизвикателство, нова среда

Предизвикателствата с пикантна храна съществуват от години. От местни състезания за ядене на люти чушки до стени на славата на ресторанта за тези, които са свършили много горещи ястия, хората по света се предизвикват един друг да ядат особено огнени храни, като някои експерти посочват вътрешния прилив на конкуренция и поемане на риск.< /p>Набиране на средства в подкрепа на семейството на тийнейджър, починал след One Chip Challenge. Ще се проведе бдение за тийнейджър от Worcester, починал след участие в One Chip Challenge

Изключително люти сосове и чушки

Поредица в YouTube, наречена „Hot Ones", например, стана известен в интернет преди няколко години с видеоклипове на реакциите на знаменитости при яденето на пикантни крилца. Междувременно ресторанти в цялата страна продължават да предлагат лични предизвикателства – от „Blazin' Challenge“ на Buffalo Wild Wings до „Hell Challenge“ на Wing King в Лас Вегас. И в двете предизвикателства посетители над 18 години могат да се опитат да изядат определено количество крилца, залети с допълнителен лют сос, за ограничено време, без да пият или да ядат друга храна.

Състезанията по ядене на люти чушки също се провеждат редовно по света. Миналата година Грегъри Фостър изяде 10 люти чушка Carolina Reaper, които Рекордите на Гинес обявиха за най-лютите в света, за рекордно време от 33,15 секунди в Сан Диего, Калифорния.

В повечето случаи хората ще изберат да участват в предизвикателства, за които са обучени или не смятат за наистина опасни. Но границата се преминава, когато някой бъде наранен, отбеляза ДеПаоли.

Докато резултатите от аутопсията на Wolobah все още се чакат, семейството на тийнейджъра твърди, че One Chip Challenge е отговорен за смъртта му на 1 септември. Продуктът, произведен от Paqui, инструктира участниците да изядат само един чипс и след това да видят колко дълго могат да издържат, без да консумират друга храна и вода.

Видеоклиповете показват хора, които се задъхват, молят за вода

Продажбите на чипса изглежда до голяма степен се движат от хора, които публикуват видеоклипове в социалните медии, на които те или техни приятели, включително тийнейджъри и деца, ядат чипса и след това реагират на топлината. Някои видеоклипове показват хора, които се задъхват, кашлят и молят за вода.

След смъртта на Wolobah Paqui поиска от търговците на дребно да спрат да продават продукта и някои здравни експерти посочиха потенциалните опасности от яденето на такива пикантни продукти при определени обстоятелства, особено в зависимост от количеството капсаицин, компонент, който придава топлината на лютите чушки.

Но има много подобни продукти, които остават онлайн и по рафтовете на магазините, включително One Chip Challenge на Red Hot Reaper, Blazing Foods Death Nut Challenge и Tube of Terror Challenge, както и играта Hot Ones Truth или Dab sauce на Wilder Toys. Асошиейтед прес се обърна към всяка компания, след като Paqui изтегли собствения си продукт, но не получи отговор.

DePaoli каза, че не е необичайно компаниите да участват във вирусен маркетинг.

„Необичайно е обаче да имаш нещо, където марката действително иска да поставиш нещо в тялото си“, каза той. Компаниите "не искат да носят отговорност за това."

Въпреки предупрежденията или етикетите, указващи употреба само за възрастни, продуктите все още могат да попаднат в ръцете на млади хора, които може да не разбират рисковете, добави Trucco .

„Има причина тези предизвикателства да са привлекателни“, каза тя. „Този ​​тип маркетинг продава.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР