Предизвикателствата пред върховенството на правото в България обсъди главният прокурор

...
Предизвикателствата пред върховенството на правото в България обсъди главният прокурор
Коментари Харесай

Гешев в Брюксел: България се нуждае от засилване на европейското присъствие

Предизвикателствата пред върховенството на правото в България разиска основният прокурор Иван Гешев в границите на втория ден от работното му посещаване в Европейския парламент в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Гешев и Сергей Лагодински, заместник-председател на Комисията по правни въпроси и член на Мониторинговата група за народна власт, господство на закона и съществени права на Екологичен потенциал са разискали методите, по които българската страната и в частност прокуратурата пресичат опитите за пробутване на непознати ползи в страните от Европейския съюз, в това число и в България.

Сергей Лагодински открои значимостта за това всеки магистрат свободно да упражнява своите пълномощия п о закон и за недопускане на непозволен напън при гонене на причинителите на закононарушения, което е гаранция за одобряването на върховенството на закона.

От своя страна Гешев увери, че ще продължи да отстоява независимостта на българските магистрати, като им се подсигурява работа в нужните условия, при недопускане на интервенция във вътрешното разбиране на обособените прокурори и следователи, което е измежду водещите цели в мандата му на основен прокурор.

Рисковете пред отстояване на независимостта на магистратите бе водещ акцент в диалога на основния прокурор Иван Гешев с Йерун Ленарс , координатор на групата на ЕНП в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Главният прокурор уточни, че заради оттегляне от върховенството на правото България се нуждае от усилване на европейското наличие у нас. Това би имало резултат и на бариера пред опитите за пробутване на непознати ползи, в това число и съветски, които целят смяна на евроатлантическата ориентировка на страната.

Иван Гешев означи, че страната отдавна се намира в политическа и конституционна рецесии , които са довели до компрометиране на институциите и тяхната непоклатимост. Извън функциониращите си мандати или с непълни сформира са редица органи, някои от които са част от правосъдната власт.

Като най-важен риск пред върховенството на правото в България основният прокурор посочи опитите за преодоляване на правосъдната власт посредством политически апели за прокарването на „ промяна “, при която отсъства мнението на магистратите и която не е съобразена с конституционната уредба.

„ В обществото се постанова неправилна визия за правосъдна промяна, която в последна сметка води до спомагателна дестабилизация на правосъдната система “, сподели Иван Гешев.

Представителят на Европейския парламент прояви интерес към последствията у нас от закриването на профилираното правораздаване. В отговор основният прокурор показа, че за жалост са се удостоверили предизвестията, които правосъдната власт е излагала още при разискванията на законопроектите по закриване на профилираните съд и прокуратура. 

Въвеждането на профилирано правораздаване в България по сходство на други европейски страни бе ефикасен способ за построяването на орган с национална подготвеност, с който се преодоляваха локални зависимости и произлизащите от това спънки пред ефикасното гонене на проведената престъпност и корупцията “, обясни Иван Гешев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР