Предизвикателствата пред големите градове обсъдиха на среща днес кметът на

...
Предизвикателствата пред големите градове обсъдиха на среща днес кметът на
Коментари Харесай

Фандъкова се срещна с кмета на Хелзинки Ян Вапавуори

Предизвикателствата пред огромните градове разискаха на среща през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Хелзинки Ян Вапавуори. Двамата разговаряха по време на конгрес за климатичните промени в градовете, провел се в Хелзинки.

 45671240_721428008230444_3054413915795488768_n

Фандъкова подчертава на значимостта на дейния разговор сред градовете, националните държавни управления и Европейската комисия, тъй като единствено с общи старания са вероятни и положителни резултати.
София е образец за реализирани резултати с помощта на европейската взаимност и партньорство с европейските столици, уточни Фандъкова. Промяната в климата и възстановяване качеството на атмосферния въздух са измежду най-големите провокации пред огромните градове и жителите чакат съответни дейности в тази тенденция.

Столичната община одобри и извършва стратегия, съдържаща над 100 ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух и за справяне с съществени източници на замърсяване. Мерките са разграничени в три съществени групи. През последните години София понижи замърсяването от разнообразни източници, като предизвикателство остава превъзмогването на замърсяването с ФПЧ. Затова и главните старания са фокусирани върху понижаване на замърсяванията с ФПЧ.

За София е извънредно значимо и работи, с цел да продължи обновяването на системата на публичния превоз, да обезпечи нови пешеходни пространства и повече благоприятни условия за различно напредване посредством колела.

За последните 10 години В София са удвоени линиите на софийското метро, което сега заема 34 % от публичния превоз в града. Метрото е образец за ролята на европейската взаимност в София. В момента спестяваме 70 хиляди т. нездравословни излъчвания на година с метрото, а с третата линия, която строим в този момент – ще спестяваме 90 хиляди т. на година, сподели кметът на София. Метрото е най-мащабният план, който неведнъж Европейската комисия дава за образец за добре вложени европейски средства.

За пет години извършихме най-мащабното възобновяване на градския превоз. В момента сме обновили 60% от градските рейсове, през тази и последваща година продължаваме с доставката на нови рейсове, като към този момент дойдоха и първите 20 електробуси. Така през 2019 година ще сме съумели да възобновим 90% от рейсовете на градския превоз, които са на линия.

Втората група от ограничения, които се извършват в София, е ориентирана към смяна на методите и системи на битово отопление, което изисква извънредно и присъединяване на жителите.
Третата група от ограничения е обвързвана с работа за осведоменост и разговор с жителите. Нито една институция не би могла да реализира резултати сама. Затова е доста значимо присъединяване и положителната осведоменост на хората.

Жителите на София знаят каква е ролята на Европейската комисия, сподели също кметът Фандъкова. По думите й „ Очакваме Кохезионната политика за поддръжка на значимите за градовете планове да продължи. Разчитаме Европейската Комисията още по задълбочено да насочи политиката си към огромните градове, където работят и живеят най-вече хора и чакат европейската взаимност. “
Йорданка Фандъкова предложения кмета на Хелзинки да вземе присъединяване в идна конференция, обвързвана с битката с климатичните промени и възстановяване качеството на атмосферния въздух. Конференцията ще се организира в София през април, 2019 година

Кметът на София Йорданка Фандъкова организира среща и със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР