Предизвикателства с катерене по фасадата на Народна библиотека Иван Вазов

...
Предизвикателства с катерене по фасадата на Народна библиотека Иван Вазов
Коментари Харесай

Деца катерят фасадата на библиотека „Иван Вазов” на двудневен фест в Пловдив

Предизвикателства с катерене по фасадата на Народна библиотека „ Иван Вазов ” и по скатовете на Бунарджика по време на Детския фестивал на знанието и придвижването на 3 и 4 юни в Пловдив.  Двудневният конгрес с разнородни интензивности се организира за четвърти път по случай Международния ден на детето.  
Прочетете още
„ Голямата цел е да съвместим образование с придвижване. Децата би трябвало да бъдат социализирани, а ние си спомняме за тях единствено на 1 юни. Всички събития по време на фестивала са с концепцията те да се усещат потребни, да се научат да се оправят с рисковете на тежката градска среда, само че и да се забавляват ”, сподели шефът на библиотеката Димитър Минев.

Откриването е на 3 юни от 10 часа пред постройката на НБ „ Иван Вазов ”, а главните събития ще бъдат на алеите на Цар Симеоновата градина, Виенски павилион, западната стена на Библиотеката, подножието на Бунарджика до църквата „ Св. св. Петър и Павел ”.

„ Хубаво е, че всяка година прибавяме нови интензивности. За първи път през 2023 година ще има събития, които насочват вниманието на децата към сигурността на придвижване ”, сподели юрист Васил Попов от Асоциацията за обществена, здравна и правна отбрана, който е един от уредниците на събитието.

През двата фестивални дни посетителите ще имат опция да чуят забавни лекции, да вземат участие в демонстрации, да се ориентират с компас, да влязат в ролята на избавител, биолог, академик, откривател на пещери, да научат за непознати животни и растения, да опознаят отвесния свят на алпинизма и катеренето. Ще има още доста забавни начинания.

„ Цял екип от експерти ще обезопасява катеренето както на Бунарджика, по този начин и на Библиотеката. Включват се Алпийските клубове в Пловдив и Банско, както и алпийски инструктори от Специалните сили. Нашият клуб „ Агарта ” е ориентиран към деца и има по-скоро обучителна, в сравнение с увеселителна роля. Вместо да вършат безумни селфита, на каквито сме очевидци напоследък, при нас децата научават значими неща ”, сподели юрист Крум Сираков, който е и професионален инструктор по спелеология. Той уточни, че ползата към събитието е бил доста огромен и 92 индивида се се присъединили в катеренето. Най-малкият от тях е бил на близо три годинки, а най-възрастният – на 61.

Малки и огромни гости ще имат опция да се срещнат и с представителите на Аварийно спасяване-Пловдив, които при започване на годината извадиха и избавиха 31 индивида след опустошителното земетресение в Турция.

„ Всяка превантивна акция за пътна сигурност е скъпа, тъй като ще докара до избавяне на живот. Затова се включваме на драго сърце във фестивала. Ще има мобилна площадка по пътна сигурност, на която децата дружно с наши чиновници ще си напомнят разпоредбите. На място ще има полицейски коли и децата ще могат да се срещнат в елементи с работата ни, да включат сирените ”, сподели основният контрольор от КАТ-Пловдив Йордан Милушев.  Той цитира и някои статистики от предишното лято.

От 1 юни до 1 септември в Пловдив са станали 39 произшествия, при които са потърпевши 46 деца. Най-много са случаите с коли, по-късно с тротинетки и колелета, минимум са с деца пешеходци.

„ За благополучие няма починали, само че тази статистика също е тревожна, тъй като във всяка десета злополука има потърпевшо дете. С такива събития като това на Фестивала  ние изпреварваме събитията, а имаме и шанса да се обърнем към родителите, които също са дейна част от предварителната защита на децата ”, сподели още Милушев.

В самодейността ще се включат и Специализираните сили. Те ще създадат демонстрации с полицейски кучета, акции по задържане, насочване с компас и намиране на обекти. Децата ще могат да влязат в микробус, оборудван със профилирана техника, да сложат щитове и шлемове.

 „ Кучетата на Специализираните сили ще бъдат държани единствено на мотив. Децата ще имат директен контакт с тях единствено по преценка на лидера.Гушкане и любов посетителите могат да дадат на животните от Общинския подслон за безстопанствени животни. Четириногите ще имат шанса и да намерят своите осиновители ”, сподели юрист Васил Попов. Той добави, че демонстрациите ще са къси заради спецификата им, а по-късно кучетата на Специализираните елементи ще се движат с водачите си в градината.

Регионална работа за пожарна и спешна сигурност в Пловдив се включва във фестивала с демонстрации на противопожарни коли и техника.

По време на фестивала ще има разнообразни работилници, щандове на Природонаучния музей, на Българска академия на науките и на други организации, които ще показват забавни обстоятелства на децата. Ще има и жестов превод.

В програмата е включено и едно събитие, ориентирано напълно към родителите – конференцията „ Влияние на екранното мислене върху детското развиване ”. Тя стартира в 14 часа на 3 юни в Конферентната зала на НБ „ Иван Вазов ”.  Лектори са проф. доктор Иван Иванов, зам.-ректор на Медицинския университет в Пловдив, и Александрина Георгиева, създател на „ Офлайн кидс ”.  Единият ще приказва за медицинските аспекти на казуса с несъразмерното стоене пред електронни устройства, а другият – за скритите опасности върху душeвността.

Включили сме и две презентации - „ Откъснати деца, откъснати родители ” и „ Кибертормоз ”, сподели Анна Ройдева, която е главен уредник на събитието. Тя предложения повече родители да се включат, тъй като полемиката за въздействието на електронните устройства върху душeвността и здравето ни е изключително значима и настояща през днешния ден.

Организатори са НБ „ Иван Вазов ”, Сдружение с нестопанска цел „ Асоциация за обществена, здравна и правна помощ “, Съвместно командване на специфичните интервенции /68-а бригада Специални сили/; Регионална дирекция към Министерство на вътрешните работи – Пловдив,  Клуб за планинско-приложни спортове " Агарта " – Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР