Предизвестени битки на балотажите в столицата и третия по големина

...
Предизвестени битки на балотажите в столицата и третия по големина
Коментари Харесай

Балотажите: между предизвестените битки и политическите интриги


Предизвестени борби на балотажите в столицата и третия по величина град - Варна, конспирация в политически значимите за ръководещата партия Пловдив и Русе и оспорвано съревнование поради околните резултати в Разград, Ловеч и Видин - това обрисува картината излизането на формалните резултати за регионалните градове след състоялите през вчерашния ден избори за локална власт
Резултатите от обработените протоколи на секционните комисии удостоверяват първото усещане от изборната нощ - че въпреки да отстъпва част от позициите си отпреди четири години и да губи в брой безспорни гласове, ГЕРБ не е получила задоволително тежки удари, които да доведат до промени в централната власт. Обобщението на резултатите за огромните градове досега демонстрира, че партията взима от раз най-малко седем града, като в нито един от тях няма ново лице, а досегашните кметове печелят следващ мандат. В 17 града групировката на премиера Бойко Борисов отива на балотаж, като в 12 от тях влиза с първи резултат, а в три - с втори. Това даде мотив нощес Борисов да разгласи "безапелационна победа " над Българска социалистическа партия. Социалистите имат по-сериозни шансове за един регионален град, а в още три са на фотофиниш с ГЕРБ на първия тур и ще търсят благоприятни условия за триумф на балотажа.
Коалиционните сътрудници в ръководството - Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и "Атака ", не могат да се похвалят със извоювано кметско място в най-големите градове. Най-добър резултат те записват в Пловдив, където претендентът на локалната коалиция НФСБ/ВМРО Славчо Атанасов минава на втори тур, откакто изненадващо навакса преднината, която социолозите даваха в изборната нощ на Дани Каназирева.
В регионалните градове Движение за права и свободи резервира представянето си, с помощта на петата поредна победа на Хасан Азис, а гордостта на "Реформаторския блок " през 2015 година - Георг Спартански в Плевен, отива на балотаж с първи резултат, само че този път като самостоятелен претендент.
Кметове-многомандатници
Според данните при 100% обработени протоколи съвсем в цялата страна ГЕРБ печели от първия тур 7 регионални града. Това са Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Стара Загора, Кюстендил и Монтана, като в последните два претендентът се явява от името на необятна коалиция, в която влизат ръководещите. Все още не е несъмнено дали към тях ще се причисли и Хасково, където Станислав Дечев (ГЕРБ) води с 51.42%, само че при обработени 93.73% от протоколите и опция за смяна на резултата.
Характерното за тези градове е, че на всички места в тях победител е досегашният кмет, който се явява на избори за следващ мандат и печели с респектираща преднина пред съперниците си. Най-видно това е при Златко Живков в Монтана, повдигнат от локалната коалиция Съюз на демократичните сили (ГЕРБ, Разузнавателна служба на ФРГ, ВМРО-БНД и ЗНС), който завоюва шестия си следващ мандат с резултат 71.75% от гласовете. Разликата сред него и вторият в класирането е 57.91 процентни пункта.
Димитър Николов взима четвърти мандат в Бургас с 65.83 на 100 от гласовете, а разликата му със идващия претендент е 55.65 процентни пункта. В Стара Загора Живко Тодоров става кмет за трети път с 68.63% и преднина от 54.16 процентни пункта, а Даниел Панов печели Велико Търново също за трети път с 60.55%. На този декор в Габрово Таня Христова записва съвсем непретенциозен резултат - 58.63% при третия й избор.
Особеностите на втория тур
За първи път от 14 години кметския пост в София ще бъде решаван на балотаж. За последно това се случи през 2005 г, когато Бойко Борисов завоюва за първи път кметския пост на частичните избори и оттова потегли политическата му кариера. След три поредни безапелационни победи в този момент Йорданка Фандъкова влиза в балотажа с преднина от близо 10 процентни пункта (данните са при обработени по-малко от половината протоколи - бел.ред.) пред явяващата се като самостоятелен претендент, с поддръжката на Българска социалистическа партия, Мая Манолова. Ключово ще бъде държанието на последователите на градската десница, само че съгласно социолозите изненади са малко евентуални, а на резултата ще се гледа като на удостоверение, че ГЕРБ продължава да е най-силната партия в страната.
Във Варна първичните социологически прогнози, че Иван Портних ще вземе нов мандат от раз, започнаха да се трансформират при идването на протоколите на секционните комисии. В последна сметка Портних получава 49.31% и ще би трябвало да се яви още веднъж пред гласоподавателите идната неделя, защото не му доближават 500 гласа. На кантар е и решението кой ще е неговият конкурент, защото разликата сред втория и третия е пренебрежимо дребна. Засега на втора позиция е Костадин Костадинов от "Възраждане " с 14.30%, следван от Анелия Клисарова (БСП) с 14.06%. Разликата обаче е задоволително удобна, с цел да се чакат изненади и Портних да загуби, без значение от съперника си.
Ключови за ръководещата партия ще са резултатите от балотажите в Пловдив и Русе, където Бойко Борисов персонално в профил досегашните кметове от присъединяване в изборите поради близостта им с дългогодишния втори човек в партията Цветан Цветанов, който напусна партийните си постове след аферата с покупката на първокласни жилища на цени под пазарните.
В Пловдив регионалният шеф Здравко Димитров към този момент влиза във втория тур с близо двоен резултат по отношение на противника си Славчо Атанасов. В сходна обстановка на предходните избори обаче Атанасов навакса преднината на съперника си преди втория тур и в последна сметка ориста на кметския стол се реши от по-малко от 1000 гласа и след поредност от правосъдни каузи.
В Русе ситуацията на ГЕРБ се обрисува мъчно. Там на първа позиция е кандидатът на Българска социалистическа партия Пенчо Милков, който води с 10 процентни пункта през претендента на ГЕРБ Диана Иванова. Иванова не е прекомерно познато име - шеф на една от гимназиите в града и някогашен локален лидер на групировката на Христо Ковачки - ЛИДЕР. За триумф на балотажа тя ще би трябвало да разчита на поддръжката на претендента на Вътрешна македонска революционна организация и регионален шеф Галин Григоров, който остана трети на първия тур с резултат 15.98%
В Перник при 92.70% обработени протоколи резултатите са на практика равни - кметът и кандидат от ГЕРБ Вяра Церовска има 4.5%, аСтанислав Владимиров от Българска социалистическа партия - 40%. Аналогична е обстановката в Разград, където Денчо Бояджиев от Българска социалистическа партия води с към % пред втория за балотажа - Валентин Василев от ГЕРБ. В Ловеч претендентът на левицата изостава пък с към 2% от представителя на ръководещите.
В Благоевград, Видин и Ловеч борбата на втория тур се обрисува оспорвана поради околните резултати на претендентите след първото гласоподаване. Преди четири години Видин и Ловеч още веднъж решаваха с две гласувания и отидоха при ГЕРБ. Най-трудна към този момент наподобява обстановката в Перник, където при 92.70% от протоколите силите на номинираните от ГЕРБ и Българска социалистическа партия са на практика изравнени.
Ето и резултатите по градове. Там, където няма особено означение, данните са при 100% обработени протоколи на секционните комисии.

Благоевград
Атанас Камбитов, ГЕРБ - 25.65%
Румен Томов, подсилен от Българска социалистическа партия - 20.50%

Бургас
Димитър Николов, ГЕРБ - 65.86%

Варна
Иван Портних - 49.31%
Костадин Костадинов, "Възраждане " - 14.30%

Велико Търново
Даниел Панов, ГЕРБ - 60.55%

Видин
Огнян Ценков, ГЕРБ - 32.12%
Цветан Ценков, локална коалиция Съюз на демократичните сили - 30.41%

Враца - при обработени 99.17% от протоколите
Калин Каменов - 72.79%

Габрово
Таня Христова, ГЕРБ - 58.63%

Добрич
Йордан Йорданов, Местна коалиция ДБГ (ДБГ, Национална движение „Симеон Втори", ССД, ГН) - 41.22%
Надежда Димитрова Петкова, ГЕРБ - 29.46%

Кърджали
Хасан Азис, Движение за права и свободи - 53.02%

Кюстендил
Петър Паунов, Местна коалиция ГЕРБ (ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, Вътрешна македонска революционна организация, ДБГ, ЗНС, ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ) - 54.96%

Ловеч
Корнелия Маринова, ГЕРБ - 28.82%
Радина Банкова, Българска социалистическа партия - 26.30%

Монтана
Златко Живков - Местна коалиция Съюз на демократичните сили (ГЕРБ, Разузнавателна служба на ФРГ, ВМРО-БНД и ЗНС) - 71.75%

Пазарджик
Тодор Попов, Местна коалиция НОВОТО ВРЕМЕ - 44.72%
Благо Солов, Българска социалистическа партия - 18.90%

Перник - при обработени 92.70% от протоколите
Вяра Церовска, ГЕРБ - 40.50%
Станислав Владимиров, Българска социалистическа партия - 40%

Плевен - при обработени 99.18% от протоколите
Георг Леонидов Спартански, самостоятелен - 37.00%
Мирослав Петров, ГЕРБ - 30.12%

Пловдив
Здравко Димитров, ГЕРБ - 36.15%
Славчо Атанасов, НФСБ/ВМРО - 16.15%

Разград
Денчо Бояджиев, Българска социалистическа партия - 25.38%
Валентин Василев, ГЕРБ - 24.36%

Русе
Пенчо Милков, Българска социалистическа партия - 35.16%
Диана Иванова, ГЕРБ - 25.13%

Силистра
Юлиян Найденов, ГЕРБ - 48.51%
Момчил Неков, Българска социалистическа партия - 29.02%

Сливен
Стефан Радев, ГЕРБ - 48.47%
Кольо Милев, Българска социалистическа партия - 24.33%

Смолян
Николай Мелемов, ГЕРБ - 39.84%
Стефан Сабрутев, Българска социалистическа партия - 21.46%

София - при обработени 47.99% от протоколите
Йорданка Фандъкова - 36.48%
Мая Манолова-Найденова - 27.54%

Стара Загора
Живко Тодоров, ГЕРБ - 68.63%

Търговище
Дарин Димитров, ГЕРБ - 48.43%
Хамди Илиязов, Движение за права и свободи - 37.36%

Хасково - при обработени 93.73% от протоколите
Станислав Дечев, ГЕРБ - 51.42%
Коста Стоев, Българска социалистическа партия - 17.12%

Шумен - при обработени 99.28% от протоколите
Любомир Христов, ГЕРБ - 32.35%
Венцислав Венков, Българска социалистическа партия - 22.02%

Ямбол
Валентин Ревански, Пряка народна власт - 40.18%
Катя Георгиева, Българска социалистическа партия - 21.54%

Всичко, което би трябвало да знаете за:Местни избори 2019 (323)

Източник: dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР