Предизборната кампания през 2024 г. може да бъде една от

...
Предизборната кампания през 2024 г. може да бъде една от
Коментари Харесай

Между затвора и импийчмънта. Кой ще бъде първи? Байдън или Тръмп

Предизборната акция през 2024 година може да бъде една от най-противоречивите в американската история. Бившият президент Доналд Тръмп се бори с следващите нашумели обвинявания, а актуалният държавен глава Джо Байдън е застрашен от импийчмънт. Нито една от страните няма изключително преимущество.

" Прекрасен рожден ден "

Разследването на отстраняването на Тръмп от Белия дом на документи, които той трябваше да върне в архива в края на мандата си, тече от предходната година.

На някогашния президент беше подредено да се яви в съда в Маями. След повдигането на обвиняването той беше пуснат под гаранция с изискването да не разисква детайлности по случая с фигуриращите в него.

Можеше да бъде задържан. Но той като някогашен държавен глава към този момент е под надзора на тайните служби. И във всеки случай няма да може да напусне страната.

По-рано в Ню Йорк Тръмп се срещна с обвиняването за нелегално заплащане на огромна сума пари на порнографската актриса Сторми Даниелс за безмълвие за интимната им връзка.

В Маями Тръмп още веднъж заприказва за " политическо гонене ".

На 14 юни той навърши 77 години. „ Беше прелестен рожден ден “, означи иронично той.

И атакува Байдън: „ Той ще бъде запомнен освен като най-корумпирания в историята на страната, само че, което е по-важно, като президент, който дружно с тайфа доближени главорези, неудачници и марксисти се опита да унищожи американската народна власт. "

Престъпления и наказване

Джак Смит, специфичният прокурор, който повдигна федерални обвинявания за корист с държавни документи, беше наименуван от Тръмп „ вманиачен “ и „ палач “. Според него той е тълкувал неправилно закона. Всъщност документите въпреки всичко е трябвало да бъдат върнати в архива. И в новата история на Съединени американски щати нито един от държавните глави не е отказал да направи това.

Общо Тръмп е упрекнат в 38 закононарушения. Още седем са към асистента му Уолт Наут.

Тридесет и едно обвинявания се отнасят единствено за някогашния президент и се отнасят до „ съзнателно запазване на информация за националната защита “.

И двамата са упрекнати в скрит план за укриване на документи, укриване на значими записи, скриване на обстоятелството на наличието им от ФБР, погрешни показания по време на следствието.

Всяко такова закононарушение се санкционира с санкция до 250 000 $ и отнемане от независимост за период от пет до двадесет години. Тоест в най-лошия случай Тръмп го чакат четири века затвор, прецизират американските медии.

Бърз развой

Специалният прокурор Смит похвали работата на своя екип и означи сериозността на обвиняванията.

„ Законите, защитаващи информацията за националната защита, са от решаващо значение за сигурността на Съединените щати и би трябвало да се съблюдават “, сподели той.

В същото време Смит напомни, че преди произнасянето на присъдата подсъдимите " се считат за почтени ". Но службата на специфичния прокурор има намерение да изиска " бърз развой в публичен интерес ". Ускорената процедура би трябвало да започва не по-късно от 70 дни.

Има обаче редица спънки. Първо, Наут ще се яви пред съда едвам в края на юни. Второ, юристите на Тръмп към този момент имат право да подават претенции за „ селективно наказателно гонене “, което евентуално може да изтласка процеса след изборите през 2024 година

И най-после, значимо е и държанието на отбраната. Засега ползите на Тръмп се съставляват от юристите Кристофър Кисе и Тод Бланш, само че е допустимо екипът да бъде заменен. Медиите оповестяват, че политикът се е обърнал към доста изтъкнати експерти.

Републикански отговор

" Ще назнача същински специфичен прокурор, който да се занимава с най-корумпирания президент в историята на Съединени американски щати Джо Байдън. Ще унищожа изцяло дълбоката страна ", даде обещание Тръмп.

Сега той няма пълномощия, само че депутатът от долната камара, републиканецът Лорън Бобърт, внесе в Конгреса въпроса за импийчмънта на Байдън за това, че не е подсигурил сигурността на южните граници на страната. Преди това Марджъри Тейлър-Грийн, една от дейните поддръжници на Тръмп, излезе с сходна концепция.

Импийчмънтът ще изисква гласоподаване и в двете камари. А в Сената, следен от Републиканската партия, вероятностите за Байдън са мрачни. „ Слоновете “ са подготвени да не помнят предходните подозрения по отношение на Тръмп и да се обединят. Едно от най-ярките доказателства за това е следствието на многомилионни корупционни схеми, чиито бенефициенти евентуално са били членове на фамилията на настоящия президент.

Проучване през юни на интернационалната изследователска компания “Ипсос ”, поръчано от “Ройтерс ”, сподели, че 81% от републиканците считат, че обвиняванията против Тръмп са политически стимулирани.

„ Демократите не преследват мен, а вас ", сподели Тръмп в Ню Джърси, имайки поради „ слоновете “ задочно. „ А аз просто се оказах на пътя им ”, добави той.

Проработи. Колебливите републиканци избраха да поддържат съпартиеца си, с цел да не изгубят личния си нуклеарен електорат, отбелязва “Политико ”.

Кандидат за президент не може да бъде отхвърлен от предизборната акция, даже в случай че отиде в пандиза: в историята на Съединени американски щати е имало такива прецеденти. Следователно, макар всички съдилища, завръщането на Тръмп в Белия дом към момента е много реалистично.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР