Предизборната кампания едва започва, но още в началото става ясно,

...
Предизборната кампания едва започва, но още в началото става ясно,
Коментари Харесай

„Демократична България“ използва каузи на НПО и граждански организации за политически цели


Предизборната акция едвам стартира, само че още първоначално излиза наяве, че тя ще протича по неписани правила. Или по-точно – ще протича както му е преференциално на всеки претендент, без да се преценява с Изборния кодекс, Конституцията на Р България, Закона за политическите партии и така нататък

Поредният образец е от събитие от през днешния ден на „ Демократична България “, което те оповестиха в обществените мрежи. Кандидатите за кметове и общински консултант Борислав Игнатов, Борис Милчев и Константин Павлов яхнаха едно мнимо „ гражданско неодобрение “, като оповестиха предизборно събитие по тематика, която е идея на гражданско съдружие – предприемчив комитет.



Въпросният предприемчив комитет, в който претендентите за кметове и общински консултант вземат участие интензивно, би трябвало да служи за облекчаване на цивилен ползи, само че не и за политически цели и да прави политическа активност, присъща единствено на политически партии. А в тази ситуация имаме забавна симбиоза от двете, която на всичкото от горната страна е маркирана с номер на бюлетина.

Да, не съдържа всички изискуеми от ЦИК детайли на политическа пропаганда (особено лозунга „ Купуването и продаването на гласове е закононарушение “), само че това може да се разчита като изцяло съзнателно деяние - провокация към контролните органи и институциите. А дали не е и непознаване на законовата рамка, в която една предизборна акция би трябвало да се движи?

Във всеки случай партиите и изключително „ Демократична България “ би трябвало да знаят, че съгласно Конституцията на Р България „ Сдруженията на жителите служат за облекчаване и отбрана на техните ползи и не могат да си слагат политически цели и да правят политическа активност, присъщи единствено на политическите партии “. Особено в предизборна акция. Затова няма ли да се самосезират ЦИК и прокуратурата, питат възмутени адвокати.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР