Преди всичко трябва да помним, че децата са личности и

...
Преди всичко трябва да помним, че децата са личности и
Коментари Харесай

Мария Брестничка: Рецептата за детско щастие е рецептата и за човешко щастие

Преди всичко би трябвало да помним, че децата са персони и хора. Много постоянно, когато става дума за деца, ние ги одобряваме като обекти на нещо – на образование, на въздействие. Никога не трябва да забравяме, че с раждането си детето е човек и построяването на нашите взаимоотношения с него го учат на света, в който живее. Рецептата за детско благополучие е рецептата за човешко благополучие – да имаме вяра, че всяко едно дете, без значение кое е то, без значение къде се е родило, има право да бъде щастливо.

Това сподели в предаването " Нюзрум " по Радио " Фокус " Мария Брестничка от Национална мрежа за децата. 

" Вече 12 години наблюдаваме грижата на страната за децата. Средният триумф за грижите на страната за децата тази година е " Среден 3.33 ". Това е една мъчно изкарана оценка, тя е най-високата за тези 12 години, само че не е по-различна от тройка. Все още оценката остава " Среден ". Това ни споделя, че ние имаме голям дълг към децата в България. На първо място, тъй като тази оценка ни демонстрира, че те нямат място в мисленето на това по какъв начин вършим политики у нас. Детските тематики, изключително във времена на политическа рецесия, са първите тематики, които потъват, те са постоянно зелени. Оценката 3.33 идва, с цел да ни каже, че нямаме време. Нужни са ни незабавни дейности тук и в този момент, с цел да можем да адресираме неотложните проблеми ", изясни тя.  

Според Брестничка един от най-големите проблеми, с които се сблъскват децата и родителите им в България, са в региона детското опазване на здравето. Там е и най-ниската оценка тази година – 2.98. 

" Държавата би трябвало да постави още старания на всички места. Около тройката са ни всички оценки. Единствената област, която тази година се пребори да оценка добър, въпреки с 3.57, е богатство на децата. Това се дължи най-много поради актуализирането на фамилните помощи и финансовата поддръжка на фамилиите. Това обаче  е извънредно незадоволително ", безапелационна е тя.   

Според нея обаче един от основните проблеми е, че у нас липсва институция, която да дава отговор за децата в България.  

" Трябва да има виновна институция, която да следи, координира, управлява и възнамерява политиките за децата, тъй като те не са обособени части, те са цялостни персони ", обърна внимание Брестничка. 

" Родителството в България сега е сложна задача. От Национална мрежа за децата се борим по тази причина родителите в България да бъдат подкрепени. Никога не преставайте да вярвате, че смяна е допустима и в никакъв случай не преставайте да мислите и за другите деца като за свои – децата, на които няма кой да подари брошура или балонче за 1 юни. Защото по това по какъв начин живее всяко едно дете може да познаем щастливи ли са децата в България ", обърна се тя към обществото. 

Веселка Иванова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР