Преди време ви разказахме за група младежи от Смолян, които

...
Преди време ви разказахме за група младежи от Смолян, които
Коментари Харесай

Младежи разкрасиха единствения подлез в Смолян

Преди време ви разказахме за група младежи от Смолян, които са се заели да облагородяват градските пространства. По тяхна самодейност бяха изписани две стени в града, а в този момент вниманието им е ориентирано към единствения подлез в Смолян.

От няколко дни единственият подлез в Смолян се оказва едно от най-оживените места в града. Той е на това кръстовище и до в този момент всички го отбягваха, тъй като се беше трансформирал в недобро място за прекосяване. Общината го чисти неведнъж и все пак и макар видеонаблюдението подлезът си оставаше негоден. До в този момент.

" Това беше проблематично място, и ние доброволците от " Млади откриватели за младежко развиване " взехме решение, че е време и това място да бъде разкрасено, да създадем по този начин, че всички поданици на града да минават умерено и да се радват на чистотата в този подлез. Стенописите които виждате зад мен, в действителност са деликатно подбрани с община Смолян и с институциите, които желаеха да ни оказват помощ, избрахме претекстове, които са в синхрон с родопската архитектура. Смятам че всеки един човек ще се радва да минава, да види старинните къщи, да вижда пасищата, да вижда гайдарите, които уповавам се за дълго време ще красят стените в подлеза ", споделя Валентин Кехайов, ръководител на сдружението.

" Целият подлез е тематичен, обвързван е с Родопа, със Смолян, с планината и природата. Мисля, че самодейността е страхотна и това рано или късно ще даде своите плодове, тъй като, когато се направи място, което е прелестно нали за навестяване, това ще въодушеви и други хора да стартират да творят и те ", споделя художникът Цветан Узунов.

Младежите считат да трансфорат подлеза в един тип свое пространство. Планира се да се вършат изложения на млади художници.

" Нашата концепция е тези пространства, които виждате още веднъж да бъдат живи, да бъдат цялостни с младежи, да ги създадем неофициални юношески пространства, които да вместват в себе си изложения, образования, действия, които са свързани с това младежа да се развива. Надявам се община Смолян още веднъж да ни помогне, защото по-добре е тези пространства да бъдат с живот и да има активност, в сравнение с да стоят по този начин и сами по себе си да подкрепят вандализма ", прецизира Валентин Кехайов.

От общината са дали обещание поддръжка, както и да слагат химическа тоалетна в региона.

Репортер: Величка Петкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР