Преди време Словакия подари всичките си изтребители от времето на

...
Преди време Словакия подари всичките си изтребители от времето на
Коментари Харесай

Ракети "За разстреляната Пражка пролет 1968!" воюват в Украйна

Преди време Словакия подари всичките си изтребители от времето на соца на станалата жертва на съветска експанзия Украйна. Във фейсбук се появи фотография на един от доставените самолети МиГ-29 с ракета Р-27 с надпис на нея на чешки език: " За разстреляната Пражка пролет 1968! ".

През август 1968 година Съюз на съветските социалистически републики и множеството страни от Варшавския контракт, в това число и България, окупираха Чехословакия, където комунистическата власт се опитваше с демократични промени да сътвори „ социализъм с човешко лице “. Цялото държавно управление и висшето управление на ръководещата партия бяха отвлечени в Москва и принудени да се откажат от желанията си. След това всички дейци на Пражката пролет бяха свалени от постовете си. Руснаците изтеглиха войските си едвам след разпадането на Съветския съюз.

Ракетата, върху която е надписът е от клас „ въздух-въздух “. Приета е на въоръжение в някогашния Съюз на съветските социалистически републики и страните от Варшавския контракт през 1987 година малко преди разпадането на соцлагера. Обхватът й на поразяване е 20-25 км. Различните й модификации имат топлинни и пасивни радарни сензори за ориентиране към задачата.

През август 1968 година руското навлизане в Чехословакия провокира всеобщи митинги.
 
През август 1968 година руското навлизане в Чехословакия провокира всеобщи митинги, фотография:  WIKIPEDIA.ORG

Източник:
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР