Преди време нашумя казусът с жители на Неделино, които в

...
Преди време нашумя казусът с жители на Неделино, които в
Коментари Харесай

Мними гурбетчии ще връщат пари на държавата

Преди време нашумя въпросът с поданици на Неделино, които в края на 2017 година по едно и също време, с проведен превоз стартират да се тълпят в териториалното отделение на Националния застрахователен институт (ТП на НОИ) в Смолян. Те идват в регионалния град, с цел да подадат заявление за разпределяне на парично обезщетение за безработица след работа в чужбина. Благодарение на професионализма на чиновниците в районния офис, положителната съгласуваност с Централното ръководство на Национален осигурителен институт, с Главна ревизия по труда и с полицията беше предотвратена сериозна вреда за държавното публично обезпечаване (ДОО) под формата на безпричинно отпуснати компенсации за безработица въз основата на заявен стаж в Испания, оповестява Actualno.com. Към оня миг броят на съмнителните претенденти за обезщетение за безработица доближи 53 души, като за огромна част от тях беше потвърдено, че по времето, за което настояват, че са работили в чужбина, изобщо не са напускали страната.

В резултат на това поделението на Национален осигурителен институт в Смолян постанови прекъсване на производството по разпределяне на компенсации за безработица. Прекратено беше заплащането на към този момент отпуснатите. Предотвратените вреди за страната са в границите на 594 757 лева, като 357 839 лева от тях изобщо не са изплатени, а другата част - 236 918 лева, би трябвало да бъде възобновена. Усилията на чиновниците на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - Смолян и на неговия шеф Валентин Гаджев в битката с измамите с нереален стаж в Испания реализираха нов резултат в полза на публичните фондове в последните месеци на 2021 година, се сочи в първия за годината бюлетин на Института.

Тогава в Национален осигурителен институт идва публично писмо, което съдържа отчет на Провинциалната ревизия по труда и обществената сигурност на Бургос, Испания. В него е посочено, че решението за отменяне на осигурителните интервали и приходите за 66 лица (в това число и 57 подали заявки за разпределяне на обезщетение в териториалното отделение - Смолян) има финален темперамент. Посочената причина за анулирането е " открити нарушавания, свързани със преструване на трудово-договорни връзки за непозволено приемане на помощи ". Споменава се, че в Испания към този момент е в ход развой против притежателя на компанията.

На съображение на този документ в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт – Смолян, са подхванати дейности и към сегашния миг към този момент има постановени общо 26 разпоредби. От тях 21 са свързани с постановяване на отвод за разпределяне на обезщетение, а 5 са за възобновяване на безпричинно получено обезщетение. Предстои изговаряне за още 31 души. Към средата на март 14 от тези 26 души са подали тъжби против издадените разпоредби. Две от тях са против разпорежданията за възобновяване на безпричинно получените пари. Срокът за оборване на останалите 12 броя разпоредби още не е изминал.

Изготвени са 8 решения от шефа на Национален осигурителен институт – Смолян, като разпорежданията за отвод са оставени в действие и жалбите са отхвърлени като неоснователни.

Директорът Валентин Гаджев е безапелационен, че откакто испанската страна дефинитивно е удостоверила анулирането на трудовите контракти на тези хора, е без значение какво споделят те. " За нас е значимо мнението на испанските способени органи, че те не са били на работа в тази страна. А анулирани ли са договорите, незабавно се губи правото да се употребява Регламент 883 на Европейския съюз и да се възползват да получат 60% от възнагражденията си, които са заявили, че са получавали в чужбина ", споделя той. Гаджев добавя, че по съответния проблем предстоят още правосъдни борби в отбрана на държавния интерес.

Данните сочат, че единствено по този случай нанесената вреда на бюджета е близо 265 000 лева (главница). В резултат на подхванатите дейности от длъжностните лица са предотвратени непозволени заплащания в размер на 518 500 лева Така, след потвърдени злоупотреби с осигурителните системи на България и на Испания, е налице предотвратена вреда за ДОО в размер на почти 1 000 000 лв., ведно с лихвите.

Припомняме, че поданици на Неделино полагали аграрни труд в Аранда де Дуеро (Испания). Те били наемани с трудови контракти от техен съгражданин, притежател на лозови масиви в Испания.

Когото работата намалявала, работодателят съкращавал гурбетчиите, а прибирайки се у нас, те употребили еврорегламент, съгласно който вземали 60% от заплатата си в държавата-членка на Евросъюза. От Национален осигурителен институт в Смолян бързо се усетили и разпоредили прекъсване на заплащането по съмнение, че посредством фиктивни контракти се точи обществената система.

Средно на човек се падали по 6 000 лв. компенсации за безработица. Гаджев тогава изясни, че част от хората били назначени за 15 дни примерно, а някои били в Испания три дни. Имало и такива, които изобщо не ходили в Испания, само че били назначени. Данни от Главна дирекция " Национална полиция " също демонстрираха, че доста от тях не били в Испания от самото начало. " Има лица, които имат обезпечаване 86 лв. и стотинки дневно. Ако бяхме траяли да плащаме на всичките тези хора, сумата щеше да набъбне към милион ", сподели Гаджев пред БНР в края на 2018 година

Според кмета на Неделино Боян Кехайов, представен от радиото, това не са хора, които са отишли злонамерено да източват националната осигурителна система на България. " Познавам хората и знам, че това не е направено с користна цел. Законодателството е разрешило по някакъв метод да се възползват от една обстановка и те са го създали ", сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР