Преди време Buzzfeed публикува клип, в който хамбургерите от няколко

...
Преди време Buzzfeed публикува клип, в който хамбургерите от няколко
Коментари Харесай

Падна най-голямата тайна на McDonalds

Преди време Buzzfeed разгласява клип, в който хамбургерите от няколко разнообразни вериги за бързо хранене престояват по един месец в стъклен буркан. Накрая някои са покрити с мухъл, а други (по-специално тези на McDonalds) не наподобяват доста по-различно от първия ден.

Това не е първата сходна проява. Резултатът обаче наподобява много смущаващо. Видеото не предлага пояснение. В описанието му написа единствено "Колкото по-малко гадно наподобява, толкоз по-притеснителен е резултатът. "

Има ли нещо толкоз необичайно в храната в McDonalds и Jack In The Box в съпоставените с останалите вериги?
Не напълно.

Кенджи Лопес, професионален готвач и директорски шеф на уеб страницата Serious Eats, организира опит въз основата на 5 разнообразни хипотези за това какво кара храната да не плесенясва - наличието на специфичен консервант в месото или хляба, високо наличие на сол, ниска мокрота на храната, никакъв допир с плесенни спори или липса на въздух по време на произвеждането.

Последните хипотези автоматизирано отпадат, тъй като въздух и плесенни спори има на всички места и няма по какъв начин да се направи сандвич във вакуум.

Оказва се, че описът на съставките (вкл. консерванти, подобрители и т.н.) в хлебчетата и месото на МcDonalds не е по-различен от този на другите вериги от същия вид.

Тъй че Лопес взема решение да тества хамбургерите от McDonalds, като ги съпостави с няколко, които самичък е направил в кухнята си. Прави разнообразни комбинации с питки и плънки - от МcDonalds и домашни.

След три седмици сандвичите от МcDonalds не са се развалили. Както и останалите. Домашният хамбургер с безсолно месо не наподобява по-различно от този с доста сол, показвайки, че солта не е фактор.

Оказва се, че решаващо е равнището на мокрота. Всички хамбургери са изгубили една четвърт от тежестта си още през първата седмица, което демонстрира, че те са изсъхнали. Плесента не може да се развива без влага.

И защото МcDonalds прави филията с месо в хамбургера напълно плоска и тънка, тя бързо изсъхва, преди да стартира да се скапва. Подобен е правилото на сушеното месо. Ако хамбургерът от МcDonalds се запечата в найлонов плик, единствено за една седмица ще се покрие с плесен.

От клипа на Buzzfeed може да се заключи, че другите вериги вършат плънката за хамбургерите с друга дебелина или употребяват повече съставки, които покачват влажността (например повече сосове). Това не значи, че храната в МcDonalds съдържа някакви мистериозни и по-ужасяващи съставки спрямо Burger King или друга верига.

И не значи, че бързата храна не е нездравословна - солта и захарта в огромна част от продуктите в McDonalds надвишава доста целесъобразните дневни правила, да не приказваме за етичните и екологични съображения, които могат да ни накарат да заобикаляме да купуваме храна от сходни вериги.

Източник: iflscience.com, obekti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР