Преди векове Земята е била огромна, непозната и недостижима. Малцина

...
Преди векове Земята е била огромна, непозната и недостижима. Малцина
Коментари Харесай

От древните вестоносци до Фейсбук

Преди епохи Земята е била голяма, непозната и недостижима. Малцина са можели да пътуват, откриват и свързват хората. Вестите са дошли постепенно, съгласно дистанцията – с дни, месеци, години. Какво самообладание са имали хората в предишното, с цел да научат новини от далечни места или просто са нямали различен избор. И в тези времена знатните хора са имали повече благоприятни условия за връзка от елементарните хора. Който е можел да си разреши е имал персонален вестоносец, а останалите разчитали на инцидентни благоприятни условия да изпратят и получат новина.

Всеки софтуерен прогрес лека-полека ускорявал и връзките сред хората. По-бързите транспортни средства скъсявали идването на известията до броени дни. Презокеанските кораби към този момент свързвали хората от другия завършек на света.

През 19 век настъпило време на доста изобретения, които дали мощен подтик за възстановяване живота на хората във всички области. Всяко изобретение водело до нови усъвършенствания. С изобретяване на електричеството и първия телеграф, доста хора получили опция за приемане на вести в същия ден. Това бил невиждан дотогава прогрес в връзките.

Няколко години по-късно, бил изобретен и първият телефон. Малко хора можели да си го разрешат, и той бил опция, за която хората от предишното единствено можели да мечтаят. Писмата продължавали да бъдат главно средство за връзка, а с изобретяване на самолета и вестите на хартия дошли по-бързо. През идващият век телефонът бил модернизиран и станал по-достъпен за по-голям брой хора. В среда на осведоменост и съгласуваност, техническият напредък почнал да се развива с още по-бързи темпове.

През 20 век се появили компютрите. От секретни средства, за броени години те навлезли в живота на хората и ставали все по-достъпни. Невероятните калкулации, които правели машините довели до още по-голямо развиване на технологиите, в това отношение и в региона на връзките.

Появили се пейджърите, което разрешавало на хората да знаят, по кое време са незабавно търсени по телефона, а напълно скоро мобилните телефони разширили още повече подвижността. Тези средства за бърза и мобилна връзка разкрили нови благоприятни условия за другарство по нов метод от всяко място.

Когато компютрите станали по-достъпни, елементарните консуматори можели да се възползват от стратегии за връзка – е-поща и месинджър. Yahoo, ICQ, Skype… през днешния ден има разнородни чат стратегии към всяка обществена мрежа. Можем освен да четем, да се чуваме и виждаме, само че и да обменяме разнообразна файлова информация.

Странното е, че компютърните връзки стартират да свързват хората, освен на далечни дистанции, само че и на близки. Получаваме опция да беседваме с непознати и да търсим другари със сходни ползи. Така, компютрите от една страна дават нов метод за обществени контакти, само че в същото време се появява и рискът за отчуждаване. Пристрастени към лесния и неизвестен метод на другарство, хората стартират да отбягват действителното другарство.

Много от нас помнят какъв брой необичайно беше първоначално, когато малко на брой се разхождаха по улиците с мобилни телефони и като че ли си говореха сами. Днес това е всекидневие. Повечето хора вървят с очи в смарт телефоните и пишат. Комуникацията и осведомителният поток е денонощен и хората стопират единствено с цел да подремнат, преди още веднъж да се впуснат в него.

Днес известията идват незабавно и сме свръх осведомени до степен, че не знаем кое от всичко чуто е истина. Можем единствено да допускаме какви нови чудни средства ще се появят в близкото бъдеще. Важното е да се възползваме от тях по рационален метод.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР