Преди век, на 4 ноември 1922 г., британският аристократ лорд

...
Преди век, на 4 ноември 1922 г., британският аристократ лорд
Коментари Харесай

Мистерията зад „проклятието на фараоните“ най-накрая е разгадана

Преди век, на 4 ноември 1922 година, английският благородник лорд Карнарвън и екип от археолози разрушиха гробницата на Тутанкамон за първи път от хиляди години.

В месеците и годините след сензационното им изобретение няколко от тези, които влязоха в тъмната и прашна камера, умряха при странни и мистериозни условия – добавяйки най-известната глава към Проклятието на фараоните.

Твърди се, че „ проклятието “ визира тези, които безпокоят останките на някой античен египтянин, което води до неприятен шанс, болест и даже гибел.

Лорд Карнавон умря единствено няколко месеца след отварянето на гробницата, откакто захапване от комар по лицето му докара до отравяне на кръвта. Двама от полубратята му умират малко откакто посещават гробницата през 1923 година

Принц Али Камел Фахми Бей от Египет е убит от брачната половинка си през 1923 година Джордж Джей Гулд I, наследник на известния финансист Джей Гулд, посетил гробницата, преди да почине от тресчица.

Сър Лий Стак, генерал-губернатор на Судан, е погубен през 1924 година

Предполага се, че основният секретар на археолога Хауърд Картър Ричард Бетел е бил задушен в леглото си през 1929 година

И напълно неотдавна ръководителят на Египетската работа за антики беше погубен при пътен случай през 70-те години на предишния век. Малко откакто се съгласи на пътуваща галерия на съкровищата, открити в гробницата.

Но в този момент някогашен сътрудник министър на антиките разкри по какъв начин е избегнал прословутото проклинание.

Вярва, че то има доста по-малко паранормален генезис.

Д-р Захи Хавас, необятно считан за водещ египтолог в света, сподели, че ключът към предпазването е да стоим надалеч от античните бактерии.

Когато имате мумия в гробница, тази мумия има микроби, които не можете да видите. В предишното археолозите са бързали и са влизали вътре в гробниците и са били ударени от микроби и са умрели.

Той пред US Sun.

За да избегне същата орис, доктор Хавас отделя време.

Само преди две седмици открих запечатан саркофаг с тегло 25 тона на към 18 метра подземен. Капакът на саркофага е към шест тона. Двама служащи започнаха да ми отварят, да подвигат капака, с цел да си подам главата и да видя какво има вътре. Когато го отвориха, аз го оставих отворен за половин час [така че] неприятният въздух излизаше и свежият въздух влизаше вътре и си пъхнах главата [вътре] и нищо. Това е проклятието на фараоните.

Разбира се, 3000-годишните бактерии не биха създали някого по-податлив на ликвидиране или опити за ликвидиране, само че доктор Хавас въпреки всичко желае да скапе мита.

Проклятието на фараоните стана по-известно, когато беше открита гробницата на Тутанкамон и лорд Карнарвън даде изключителни права на лондонския „ Таймс “. Тогава останалите кореспонденти не можаха да пишат нищо. Но когато лорд Карнарвън умря пет месеца след откритието, те сътвориха доста истории за проклятието, които не бяха правилни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР