Преди въвеждането на SOS през 1906-та г,не е ималоофициално утвърден

...
Преди въвеждането на SOS през 1906-та г,не е ималоофициално утвърден
Коментари Харесай

Преди 120 г. влиза в употреба международният сигнал за бедствие SQD - по-късно SOS

Преди въвеждането на SOS през 1906-та г,не е ималоофициално одобрен обединен сигнал за злополучие.

Най-масово е бил употребен CQD, който е въведен на 7 януари 1904-та година.

До тогава CQ е бил сигнал за общо повикване на всички радиостанции, катодобавили D от британското „ danger “ – заплаха. Но сигналът CQDе бъркан постоянно с CQ, също така е употребен и при повреди на сушата. Затова било взето решение да се вкара нов обединен сигнал за бедствия по море.

SOS е определен, тъй като е къс, равномерен и може елементарно да бъде свестен, може да се предава бързо и непрестанно, даже при далечно приемане или натоварен ефир, без да се обърка с различен сигнал. Така че SOS при появяването си няма нищо общо с абревиатури, съкращения и букви. Тълкувания, като „ save our souls “ („ спасете нашите души “), „ save our ship “ („ спасете нашия транспортен съд “), „ send our succour “ („ изпратете нашия избавител “), „ swim or sink “ („ плуваме или потъваме “) или съветското „ спасите от смерти “ („ спасете от гибел “), са измислени по-късно и не са свързани със основаването и приемането на сигнала SOS.

Съществува публикувано подвеждане, че за пръв път в историята сигналът SOS е подаден от търпящия бедствиеТитаникв нощта на 15 април 1912 година, в 00:45. В реалност този случай е най-малко осмият подред.

„ Титаник “ стартира да излъчва сигнал за злополучие в 00:13 ч. на 15 април 1912 година Първоначално старшият радист Джак Филипс излъчвал остарелия сигнал CQD. В 00:45 ч. когато била спусната първата избавителна лодка, Харълд Брайд, асистент на старшия радист, посъветвал Филипс: „ Предай в този момент SOS, това е новият сигнал, може повече в никакъв случай да не ти се удаде случай да го предаваш. “ Според други е споделил „ Предай в този момент SOS. Друг късмет да го използваш може би няма да имаш. “ По това време капитан Смит е бил при тях и тримата се засмели.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР