Преди въвеждане на отстъпката е имало завишение на цените на

...
Преди въвеждане на отстъпката е имало завишение на цените на
Коментари Харесай

В Русе се вдигна двойно времето за обслужване на бензиностанциите

Преди въвеждане на отстъпката е имало завишение на цените на горивата

Два дни към този момент жителите употребяват отстъпката от 25 стотинки за литър гориво. Не всички бензиностанции оферират тази опция, тъй като не са задължени да го вършат.

"Би могло да мине по по-проста административна скица. Можеше да се направи един таван за цената за български физически лица, по-проста система за отчитане и осъществяване. Но по този начин са решили. Може да ги е боязън ", разяснява мярката енергийният специалист Иван Хиновски в студиото на.

Според сътрудника му Васил Начев тези 25 ст. отстъпка са били изядени, като изкуствено са били нараснали цените. "Това го наблюдавахме последните 3 седмици. В момента, в който бе казано, че ще има сходна отстъпка, цената бе нараснала с към 30 стотинки без причина. Мотивът е, че в цяла Европа се повишава цената. И у нас по този начин ".

В Русе репортерска инспекция е открила, че преди въвеждане на отстъпката е имало завишение на цените. На въпрос това пазарен принцип ли е, Венцислав Пенгезов, притежател на дребна бензиностанция в града, отговори: „ Не, това е деформиране на пазара. Аз предвиждах още преди да стартира тази скица, че тя няма да извършва предназначението си”.

В неговия обект не е имало проблеми със софтуера. "Въвеждането беше безпроблемно. Като утежняващи работата условия мога да посоча забавянето за клиента – два пъти се усили времето. За 16-те часа работно време продаваме към 40 хиляди литра. В събота при цялостно натоварване и въведена отстъпка продадохме 16-17 ".

„ Аз считам, че би трябвало да се влезе в структурата на ценообразуването на горивата и на търговията. Там е разковничето ", сподели Хиновски. Според него това може да го направи страната. "Имаме държавна организация и Комисия за защита на конкуренцията. Не съм чул дали е юридически одит на Лукойл, на структурата на акцизните хранилища в България, на ценоонбразуването на тяхната активност ".

Според Начев би трябвало да се приказва по друг метод за „ до цени на едро” и за „ до цени на дребно”. Няма по какъв начин да чакаме от Комисия за защита на конкуренцията да ревизира какво се случва в компанията, която стои на входа на рафинерията – там е МФ и Национална агенция за приходите. По думите му динамичността на пазарите е такава, че се разтваря ветрилото на спекулата, само че става дума за целия свят.

Едно е ясно, че за хората, които пътуват постоянно, всеки ден на работа да вземем за пример, отстъпката от 25 ст. на литър гориво няма да се усети.

По тематиката за одобряването от Екологичен потенциал на нуклеарната сила и природния газ като чисти горива и двамата енергийни специалисти показаха сходно мнение, че е належащо да се резервира нуклеарната енергетика. Според Хиновски - да сме подготвени за основаване на нови два блока в АЕЦ „ Козлодуй”, тъй като единствено със зелена сила няма да издържим. Начев акцентира, че всяка енергийна тактика обаче би трябвало да наподобява по доста друг метод и да не „ лъха на нафталин”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР