„Преди Цветница имаше доста охлабване в поведението на гражданите и

...
„Преди Цветница имаше доста охлабване в поведението на гражданите и
Коментари Харесай

Кое е вярното: „Охлабено поведение“ ли доведе до повече заразени с COVID-19?

„ Преди Цветница имаше много охлабване в държанието на жителите и това нещо се показва с повече от 40 случая дневно “. Думите са на шефа на Националния действен щаб за битка с ковид военачалник Венцислав Мутафчийски. Изводът му беше допълнен и от упованието: „ разходките и излизането от София по Великден ще се отразят на статистиката на инфектирани след към седмица “.

Дали обаче изказванията му са правилни може да се разбере единствено от числата. А те демонстрират друга взаимозависимост: увеличението на броя на потвърдено инфектираните с COVID-19 в дните, за които приказва военачалник Мутафчийски, съответствува с нараствания брой проби, които са направени в лабораториите в страната. Както и с целенасочени проучвания, правени в този интервал в огнища на болестта. Това излиза наяве от информация, предоставена на " Свободна Европа " от Министерството на здравеопазването.

Накратко, отговорът на въпроса дали „ охлабеното държание “ е причина за по-високия брой случаи, регистрирани на ден, е „ не “. Нещо повече: процентът инфектирани от всички тествани досега е постоянен: малко над 3 на 100. Това число се потвърждава също от обществено оповестяваните данни на ежедневните брифинги досега.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР