Преди три века и половина, през 1665 г., Англия е

...
Преди три века и половина, през 1665 г., Англия е
Коментари Харесай

Голямата чума от 1665 г. и отговорът на епидемията |


Преди три века и половина, през 1665 година, Англия е опустошена от невиждана чума, която лишава над 100 000 живота единствено в Лондон – четвърт от популацията към оня миг.

Документалният филм в три елементи „ Епидемия: Голямата чума “ дебютира в 22:00 часа на 7 март, неделя, по Viasat History , и ще пресъздаде събитията, и ще покаже, че пандемията oт COVID-19 не е първата, която " смъква цели градове на колене ", като ще развенчае някои легенди за чумата от това отминало време. Ето още забавни обстоятелства:

Най-голямата пандемия в историята на Англия

В педесетте години преди Голямата чума, популацията на Лондон се удвоява: фамилии от по над 10 души живеят в двустайни коптори, улиците (съвсем малко по-широки от алеи) са кални и мръсни, хората носят използвани и изхвърлени облекла, базовата персонална хигиена е на минимално равнище в по-голямата част от града.



Чумата избухва в най-бедния квартал на Лондон, St. Giles. Тя е невиждано заразна. В случай, че я хванеш, имаш към 30% късмет да оцелееш. По това време никой не знае какво тъкмо заразява хората; едвам от 19-ти век и до през днешния ден се счита, че пръвопричината са били плъхове, или по-скоро бълхите, пренасяни от тях. Дали, обаче, това в действителност е по този начин?

Чумата не се е популяризирала по този начин, както постоянно сме си мислили

Според скорошни изследвания, може би не плъховете и бълхите са разпространявали заболяването, а въшките. По тъкмо въшките по човешкото тяло, които към днешна дата, в резултат на модерните способи на пране, са съвсем изцяло изтрити от лицето на Земята.

Тези дребни гадове можели да се прикрепят към облеклата на хората и единствено с докосването до кожата – да засмукват кръв и да заразяват с бактерии. Според друго изследване, те даже можели да популяризират заболяването сами, без да бъдат пренасяни от плъхове. И бълхите, и въшките живеели в топлите облекла и кревати на хората и по този начин пренасяли заболяването мигновенно.

Отговорът на пандемията през 17-ти век: Някои познати похвати

Към май месец 1665 година една от първите предпиети стъпки от крал Чарлз II е да затвори театрите. С утежняването на пандемията, почнали да издават публични документи за хората, които демонстрират признаци, с което ги попречили от това да отсядат в страноприемници. Бил отказван достъп в градове и села в страната.

Това са първи прояви на обществена отдалеченост. Затваряли също къщи със болест, както и продажбата на жилища на инфектирани хора. По пазарите монетите се съхранявали в оцет, а търговците избягвали пряк контакт, карали купувачите сами да взимат покупките си.



Археологът Ракша Дейв във кино лентата „ Епидемия: Голямата чума “ – по Viasat History на 7, 14 и 21 март от 22:00 часа.

Лекарите носели маски, които наподобяват птичи глави и през днешния ден към този момент са емблематични; повода за формата в действителност е това, че пълнели простраството пред носа си с лавандула и други ароматни материали, с цел да филтрират влизащия въздух.
В комбиниране с маските носели наметала, намазани с восък, въпреки да не е несъмнено, че изцяло са разбирали, че по този начин въшките и бълхите не могат да се закрепят по облеклата.

Друг прийом бил къщите на инфектираните да бъдат затваряни за 40 дни, след което се прикадявали с пушек, а стените се боядисвали с бяла багра, която също е зловредна за патогените. Интересно е по какъв начин хората отговаряли на заболяването, въпреки да не разбирали добре с както тъкмо си имат работа.

Въпреки всичко, Лондон изгубва борбата. Пикът на пандемията е през 1665 година, когато единствено в столичния град умират 7000 души за седмица. В „ Епидемия: Голямат чума “ ще видите по какъв начин хората съумяват да спрат болестта след тази тежка загуба.

Д-р Ксанд ван Тулекен, археологът Ракша Дейв и журналистът Джон Сърджънт откриват невероятни сходства сред двете обстановки, научавайки за обществената отдалеченост през 17-ти век, по какъв начин " локдаунът " дължи произхода си на карантината и че варовикът - пожеланият способ за разчистване на къщите след зараза, може би е бил по-ефективен от модерните антибактериални спрейове. Те също разкриват нови доказателства, които опровергават дългогодишното поверие, че плъховете и техните бълхи са виновни за разпространяването на чумата и демонстрират на феновете същинските виновници.

„ Емидемия: Голямата чума “ стартира от 7 март, в три следващи недели в 22:00 часа по Viasat History.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР