Преди три месеца Хамас извърши безпрецедентна атака срещу Израел, който

...
Преди три месеца Хамас извърши безпрецедентна атака срещу Израел, който
Коментари Харесай

Foreign Policy: Бъдещето на Ивицата Газа - каква игра играят страните от Персийския залив?

Преди три месеца " Хамас " извърши невиждана офанзива против Израел, който бързо отговори с интервенция за очистване на групировката. Досега са починали към 1200 израелци и над 24 000 палестинци, а доста повече са ранени. На фона на апелите за преустановяване на огъня доста наблюдаващи разсъждават по какъв начин би могъл да наподобява " денят след " войната в Ивицата Газа.

Въпросът дали " Хамас " може да бъде погубен, или не, е предмет на сериозен спор. Независимо от това, Израел и Съединени американски щати, които са най-важният съдружник на Тел Авив, упорстват, че групировката не може да има никаква роля в бъдещото ръководство на Газа. Вместо това и двете страни предложиха основаването на многонационални сили, които да включват роля на арабските страни, в това число тези от Персийския залив. Това значи, че Газа може да се трансформира в гореща точка на геополитическо съревнование сред Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

 

Тънкото въже, по което върви Катар

 

Катар е в центъра на този спор. Нейната столица Доха е хазаин на политическото крило на " Хамас " и го поддържа финансово от 2012 година (когато то се реалокира от Дамаск), предоставяйки на Газа по този начин нужната филантропична помощ. Подкрепата на Катар за " Хамас " е част от по-широка геополитическа тактика за поддръжка на ислямистките групи, изключително тези, свързани с " Мюсюлмански братя ", дружно със съдружниците Иран и Турция. По този метод се основава контраст на районните противници на Катар - Саудитска Арабия и ОАЕ, проучва Foreign Policy.

 

Малкото шейхство в Персийския залив се счита за районен посланик и гледа на дипломацията като на метод да се отбрани. След травматичната обсада от 2017 година до 2021 година това се оказа дейно - Катар модерираше договарянията сред " Хамас " и Израел за заложниците в този момент, както стори с тези сред Съединени американски щати и талибаните през 2020 година Също по този начин Доха обезпечи освобождението на американски пандизчии, държани в Иран, през 2023 година

 

Преди това Съединените щати бяха поискали от Катар да открие линия за връзка с " Хамас " през 2006 година след законодателната победа на групировката в палестинските територии, която предшестваше завладяването на Газа през 2007 година и последвалата израелска обсада. Оттогава насам Доха, която няма публични връзки с Израел, е посредничила интензивно сред " Хамас " и Израел най-малко три пъти - през 2015 година, 2018 година и 2021 година Този път Катар се надява да обезпечи освобождението на останалите заложници, държани от " Хамас " - множеството от които са израелци - в подмяна на преустановяване на огъня или филантропична пауза. От 24 ноември до 1 декември 2023 година продължаващите договаряния доведоха до освобождението на 110 заложници от Газа и 240 палестински пандизчии от Израел. Катар може да продължи да поддържа невоенни членове на " Мюсюлмански братя " в Газа след войната. Те биха могли да включват членове на политическото, а не на военното крило на " Хамас ", предвиждат от Foreign Policy. По този метод ще бъдат задоволени апелите на Съединени американски щати и Израел, а точно Газа да бъде освободена от " Хамас ", като в същото време ще се помогне на Доха да резервира съюзите си с Турция и в по-малка степен с Иран. Катар отново ще може да се опълчи на въздействието на ОАЕ и Саудитска Арабия.

 

Защо Саудитска Арабия желае Палестинската автономност да ръководи Газа?

 

Саудитска Арабия от дълго време се съревновава с Иран за ислямско и районно водачество. Откакто починалият саудитски крал Абдула започва по този начин наречената Арабска мирна самодейност през 2002 година, Рияд поддържа и арабско-израелския кротичък развой. Докато Техеран и Доха поддържат финансово и военно " Хамас ", Рияд поддържа Палестинската автономност и може да пожелае да я откри в следвоенна Газа. В момента тя отчасти ръководи Западния бряг. Този проект обаче може да се окаже сложен за осъществяване. Въпреки че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази поддръжка за ръководство на " актуализирана Палестинска власт " в анклава след унищожаването на " Хамас ", Израел продължава да се опълчва на каквото и да е ръководство на Палестинската автономност там.

 

Нещо повече, Палестинската автономност (ПА), която мнозина считат за прокурист на израелската окупация, е ненавиждана от палестинците, до момента в който известността на " Хамас " се е повишила. За да бъде допустимо ръководството на ПА в Газа, Рияд и Вашингтон ще би трябвало да се оправят с сложната задача да дефинират водач, който да бъде по едно и също време признат от Израел, само че и задоволително известен измежду палестинците, с цел да отслаби привличането на " Хамас " и Иран. Един от евентуалните претенденти е някогашният министър-председател на Палестинската автономност Салам Фаяд. Прагматичният водач получи поддръжка от Съединени американски щати и Саудитска Арабия по време на мандата си от 2007 до 2013 година През 2021 година той също по този начин организира договаряния с " Хамас " в несполучлив опит за съставяне на национално палестинско държавно управление на единството. В предишното Фаяд е предложил включването на " Хамас " под шапката на Организацията за избавление на Палестина. Въпреки че в този момент не е коментирал обществено опцията да оглави Газа, саудитските медии оповестиха при започване на януари, че името му е било упоменато от интернационалните дипломати в частни полемики по въпроса. Преди 7 октомври изглеждаше, че Израел и Саудитска Арабия вървят към нормализиране на връзките.

 

Администрацията на Байдън бе дала авансово единодушие за амбициозни претенции на престолонаследника Мохамед бин Салман, в това число пакт за сигурност в жанр НАТО, достъп до съвременни оръжия и гражданска нуклеарна стратегия. Миналата седмица престолонаследникът съобщи пред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, че нормализацията към момента е на дневен ред след края на войната - при изискване че има и пътна карта за палестинска държавност.

 

Предложението на ОАЕ - ненавиждан в Ивицата Газа да я ръководи

 

Лостовете, с които разполага Саудитска Арабия, може да разтревожат ОАЕ. Макар че двете страни видимо са съдружници - изключително в опълчването против Катар и " Мюсюлманските братя " - през последните години те ускориха геополитическата си конкуренция в устрема си да се трансфорат в първостепенна мощ в Персийския залив. Двете страни се борят за районно владичество във войните в Йемен и Судан. Арабско-израелският кротичък развой като цяло, а и полемиките за бъдещето на Газа, могат да изострят това съревнование още повече. Абу Даби се стреми да оказва умерено въздействие върху войната в Израел, като в същото време пази личните си районни ползи. В допълнение към осъждането на израелските офанзиви против лечебните заведения в Газа, ОАЕ демонстрира интензивност за снабдяване на помощ в анклава, изключително в границите на Организация на обединените нации. Това частично се дължи на обстоятелството, че ОАЕ, които балансират връзките сред огромни сили като Русия и Съединени американски щати, имат експанзионистични упоритости. Освен в Йемен и Судан, Абу Даби поддържа и свои пълномощници в споровете в Африканския рог и Либия.

 

Нормализирането на връзките на ОАЕ с Израел през 2020 година е различен подобен стратегически ход. И въпреки всичко страната остава внимателна във връзка с евентуалните промени в динамичността на районните сили и изключително на вероятността за нормализиране на саудитско-израелските връзки.

 

Абу Даби може би обмисля Мохамед Дахлан да ръководи Газа в границите на " обновената " Палестинска автономност, за която приказва Джо Байдън. Дахлан е някогашен водач на водещата партия " Фатах " в Палестинската автономност и е родом от Газа, в миналото е бил неин шеф по сигурността. Сега обаче е презиран в анклава, защото години наред се е борил с " Хамас ". В очите на доста поданици на Ивицата Газа той не е по-добър от израелски окупатор. От 2011 година Дахлан живее в заточение в Абу Даби след обвинявания в присъединяване във финансова корупция и в убийството на Ясер Арафат, водача на Организацията за избавление на Палестина. Смята се, че той е оказал въздействие и е посредничил за нормализирането на връзките сред Израел и ОАЕ. Въпреки че някогашният водач на " Фатах " обществено отхвърли да играе роля в Газа след основаването на " Хамас ", Дахлан загатна, че е отворен да управлява палестинската политика в бъдеще. Това би донесло стратегически дивиденти за ОАЕ.

 

Египет и Йордания нямат нужното въздействие

 

Дахлан поддържа мощни връзки с Египет, една от двете прилежащи страни с публични връзки с Израел. Другата е Йордания. И двете би трябвало да бъдат включени във всяка интернационална дипломатическа полемика за бъдещето на Газа и могат да се окажат въвлечени в съревнование в Персийския залив, написа още Foreign Policy. Йордания, която граничи със Западния бряг (името на територията идва оттова, че е на западния бряг на река Йордан) и е окупирала територията от 1948 година до 1967 година, е дом на огромно палестинско бежанско население. Мирният контракт на Аман с Израел от 1994 година признава попечителството на Хашемитската монархия над ислямските и християнските свети места в Йерусалим. Това обезпечава на страната имидж, районен авторитет, водачество и религиозно значение. През 1979 година Египет, някогашният окупатор на Газа, става първата арабска страна, която възстановява връзките си с Израел. Оттогава насам тя се стреми да балансира стратегическите си връзки с Тел Авив с националната поддръжка за палестинците и нуждата да поддържа непоклатимост по границите си. Тъй като на множеството поданици на Газа е неразрешен достъпът до Израел, египетският граничен пункт " Рафах " е главният им маршрут за излизане. Граничната зона също по този начин приютява контрабандните тунели на " Хамас ". По време на тази война Кайро оказа помощ за контрола на пропускателния пункт " Рафах " и показа разследваща информация с Израел, а президентът Абдел Фатах ал-Сиси се опита да се нарежда като медиатор, организирайки интернационална среща на върха. Йордания свика по същия метод водачите на Съединени американски щати и арабските страни.

 

И двете страни обаче страдат от накърнимост, която може да бъде употребена от сили от Персийския залив, искащи да играят водеща роля в Газа след заличаване на " Хамас ". Те са доста по-бедни от сътрудниците си от Персийския залив, а стопанските системи им са в тежко положение, което подхранва националния яд даже в репресивна политическа среда. От 2018 година насам Аман получава филантропична помощ от страните от Съвета за съдействие в Персийския залив и е станал изключително подвластен от поддръжката на групата заради натиска, провокиран от пандемията от COVID-19. Египет изпитваше стопански усложнения още преди пандемията и войната в Украйна, само че тези рецесии и тяхното влияние върху цените на храните и горивата единствено утежниха ситуацията. Ал-Сиси е подложен на по-строг надзор от всеки път. В Египет Катар би могъл да окаже въздействие, като призове държавното управление да понижи натиска върху " Мюсюлмански братя ", които завоюваха първите и единствени демократични избори в Египет през 2012 година и след това бяха оповестени за терористична организация. Военните на Ал-Сиси поеха властта с прелом през 2013 година Рияд и Абу Даби могат да окажат въздействие върху Египет, с цел да повлияят на войните в Судан, Либия и Йемен.

 

Саудитска Арабия може да употребява Йордания поради Йерусалим

 

Влиянието върху Йордания би осигурило на страните от Персийския залив достъп до Западния бряг и Източен Йерусалим и възможен надзор върху тях. Майкъл Шарноф от Националния университет по защита твърди сподели пред Foreign Policy през 2021 година, че Саудитска Арабия желае да измести Йордания като страж на светите места в Йерусалим. Това би укрепило позицията на Рияд в договарянията за нормализиране на връзките с Израел и би засилило имиджа на Саудитска Арабия.

 

Разширяването на въздействието на Персийския залив върху Йордания и Египет може да се окаже пагубно за така и така нежното битие на палестинците, както и за все по-нереалистичното решение за две страни, защото ще докара до нови разцепления в палестинското общество. То също по този начин би основало усложнения за държавните управления в Аман и Кайро. Конкуренцията сред страните от Персийския залив в Ивицата Газа към този момент е почнала. Катар беше хазаин на тристранни договаряния със Съединени американски щати, " Хамас " и Израел, с цел да се даде опция за краткотрайна пауза в бойните дейности и даване на филантропична помощ. Саудитска Арабия побърза да показа свои лични начинания, като стана хазаин на среща на високо ниво на главните районни участници и страни с мюсюлманско болшинство - като Иран и Турция - и разгласи договаряния за преустановяване на войната с посредничеството на Китай. Израелско започващо дружество подписа съглашение с ОАЕ за основаване на сухопътен мост за прекачване на артикули от Дубай, през Саудитска Арабия и Йордания, до пристанищата на Израел след поредност от хутски набези против израелски товари в Червено море. Израел, Съединени американски щати и доста арабски водачи са обединени в желанието си да видят края на " Хамас ". Но когато се отървем от един проблем, може да се появят други. Войната сред Израел и " Хамас " може да ускори възходящото съревнование сред страните от Персийския залив и един източник на ескалиращо районно напрежение може да отстъпи място на различен, написа Foreign Policy.


Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР