Преди три години властите в Бремерхафен разкриха мащабна схема за

...
Преди три години властите в Бремерхафен разкриха мащабна схема за
Коментари Харесай

Бремерхафен: измами за над 6 милиона евро, в които са замесени стотици българи

Преди три години управляващите в Бремерхафен разкриха огромна скица за измами със обществени помощи. Днес стартира правосъдният развой: 59-годишен мъж е упрекнат в присвояването на над 6 милиона евро. Прокуратурата счита, че той е измамил обществената каса в общо 724 случая, като е употребявал за тези измами български мигранти. Обвиняемият е бил ръководител на две сдружения с идеална цел, които в нарушаване на закона са издействали изплащането на обществени помощи на български жители.

Фалшиви трудови контракти

За задачата в интервала сред 2013 и 2016 година на българите са били издавани частично подправени трудови контракти. Обвиняемият им е оказвал и помощ, с цел да потвърдят пред обществените органи, че са самонаети лица. Службата по труда (Jobcenter) в Бремерхафен е изплатила помощи в общо 691 случая, а в 33 случая е отказала изплащането.

Първи съмнения се появяват, когато обществените управляващи откриват, че мигранти от България се явяват в Службата по труда с едни и същи помощници и фалшифицирани документи. Постепенно вниманието на правоприлагащите органи се насочва към една " Агенция за трудова претовареност и интеграция " ( " Agentur für Beschäftigung und Integration " ) и към по този начин нареченото " Общество за семейство и джендър мейнстрийминг " ( " Gesellschaft für Familie und Gender Mainstreaming " ). Тъкмо ръководителят на тези две организации през днешния ден седна на правосъдната пейка.

Със случая се занимава и специфична комисия към Бременския парламент. Като независима федерална провинция (най-малката в Германия), Бремен и Бремерхафен имат личен парламент и посланичество в Бундесрата. Сега парламентарната комисия обяснява по какъв начин се е стигнало до тази голяма хипотетична машинация. До момента изводите гласят, че става дума за една изцяло построена система, която е била поддържана с доста висока престъпна сила. Срещу възнаграждение на мигрантите от България са били връчвани подправени трудови контракти и подправени фактури.

Българите - по едно и също време жертви и причинители

В продължение на повече от година парламентарната комисия е разпитала над 60 очевидци и е анализирала огромен брой документи. Още преди две години тя дефинира мигрантите от България като " жертви и причинители ". Повечето от тях не знаели немски, не познавали и не разбирали немската правна система.

Днес делото пред съда стартира с прочитане на обвинителния акт в размер от 92 страници. Засега се планува процесът да продължи най-малко до юни 2021 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР