Преди три години почина един от най-легендарните хора в издателския

...
Преди три години почина един от най-легендарните хора в издателския
Коментари Харесай

Три години от смъртта на първия плейбой - как Хю Хефнър изгради империята си

Преди три години умря един от най-легендарните хора в издателския бизнес – милионерът Хю Хефнър. Мъжът, който умря на 91 години, ще остане в историята с концепцията за най-продаваното мъжко списание на всички времена.

Част от това, което прави Хю Хефнър толкоз забавен е, че целият му живот е обгърнат в тайнственост. Трудно е да отличим обстоятелствата от слуховете за нещата, които са се случвали в фамозното му имение.

За мнозина Хю Хефнър е въплъщение на най-гнусните черти на човечеството. Той е упрекван в употреба на дами, в полов тормоз, в склоняване към проституция и в упражняване на всевъзможни полови извращения.

В същото време никой не може да отхвърли приноса му в развиването на американското общество. Защото с изключение на талантлив бизнесмен и първият плейбой на Америка, Хю Хефнър е и един от най-прогресивните хора на 20-и век.

Снимка: Getty Images

През 1952 година Хю Хефнър работи като текстописец в списание „ Esquire “, на което е бил обожател от години. Когато обаче желае да му покачат заплатата с 5 $ и му отхвърлят, напуща списанието, с цел да сътвори свое лично.

Хю Хефнър не разполага с доста пари, по тази причина се постанова да ипотекира дома си, с цел да получи заем от банката за 600 $. Идеята му е да сътвори списание, сходно на „ Esquire “, което да включва съществени публикации и литературни произведения, само че също така и фотоси на разсъблечени дами.

Снимка: Getty Images

Хефнър вади огромен шанс, откакто съумява да се снабди със фотография на Мерилин Монро, която никой преди този момент не е виждал. По това време Монро е най-големият холивудски секссимвол, само че се е съгласила да театралничи гола няколко години по-рано, когато към момента се е опитвала да пробие в Холивуд.

През декември 1953 година излиза първият брой на списание „ Плейбой “, което мигновено се трансформира в шлагер. Броят е продаден за часове и се постанова допечатка.

През идващите години Хю Хефнър продължава да революционизира бизнеса си. Успехът на „ Плейбой “ му разрешава да отвори верига клубове и да сътвори няколко телевизионни стратегии. Успява и постоянно да намира способи да изпреварва конкуренцията, тъй като в случай че при започване на 50-те години списание с голи дами е изглеждало революционно, в идващите десетилетия (заради триумфа на „ Плейбой “) пазарът е покрит с еротика и откровена порнография.

Снимка: Getty Images

Едно от най-простите и в това време гениални решения на Хю Хефнър е плакатът в центъра на списанието. След като сътрудниците му идват с концепцията да трансформират формата на списанието, с цел да могат да включват по-големи фотоси, Хефнър отхвърля. Той обаче осъзнава, че дребният формат ненапълно пропилява висококачествените изображения, по тази причина взема решение всеки брой да има една огромна фотография, сгъната по средата. Това освен се трансформира в една от запазените марки на „ Плейбой “, само че и стартира да се копира от съвсем всички списания.

На уеб страницата може да прочетете повече за приноса на Хю Хефнър в битката за пълноправие на чернокожите в Съединени американски щати:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР