Преди три години Мариеке Вервоорт от Белгия спечели сребърен и

...
Преди три години Мариеке Вервоорт от Белгия спечели сребърен и
Коментари Харесай

Параолимпийска шампионка си подари евтаназия

Преди три години Мариеке Вервоорт от Белгия завоюва сребърен и бронзов орден от Параолимпийските игри в Рио, преди седем години завоюва златото на 100 м в инвалидни колички на Игрите за хора с увреждания в Лондон. Преди часове тя извърши най-съкровеното си предпочитание и за последно си пое мирис.
След което затвори очи вечно. Марика си подари това, за което копнееше последните години - евтаназия.
View this post on Instagram
A post shared by Marieke Vervoort (@wielemie.marieke.vervoort) on Oct 18, 2019 at 4:36pm PDT
Тя се подложи на процедурата в родината си Белгия, като неразделно до нея бяха най-близките, с които показа чаша шампанско, и обичаното куче Зен.
Идеята за евтаназията се появява в главата на Марика през 2008 година До тогава тя не се стопира пред нищо! Инвалидната количка не пречи. Дори я подтиква да взе участие в триатлони, баскетболни шампионати и всякаква спортна активност.

Тогава обаче заболяването стартира да си споделя думата. Верво страда от рядко дегенеративно заболяване на мускулите – прогресивна миелопатия. То прави по този начин, че тялото да се сковава от кръста надолу. С всяка последваща година положението се утежнява от ден на ден, до момента в който стига до лимит, в който болката я държи будна пред нощта. Преди Игрите в Рио де Жанейро Марика описа, че спи по 10 минути, след което тренира. В допълнение тя стартира да получава епилептични припадъци.
View this post on Instagram
A post shared by Marieke Vervoort (@wielemie.marieke.vervoort) on Oct 18, 2019 at 4:39pm PDT
Преди Игрите през 2016 година Марика изрече изреченията, които стъписаха целия свят: " След Рио ще сложа завършек на спортна си кариера, желая да видя какво ще ми сервира животът и ще се опитам да се насладя на положителните моменти. Направила съм си лист с неща, които желая да направя преди да умра. Също по този начин премислям евтаназия ".

И не го споделя инцидентно! Евтаназията е позволена в Белгия от 2003 година насам. От тогава всяка година броят на хората, които се възползват от нея, се усилва с по 14%. За 2017 година 2309 индивида са решили умишлено да сложат завършек на живота си при здравно наблюдаване.
View this post on Instagram
A post shared by Marieke Vervoort (@wielemie.marieke.vervoort) on Oct 18, 2019 at 4:36pm PDT
Самата Марика подписва документите за своята евтаназия през 2008 година " Много ми беше мъчно. Все повече и повече се депресирах. Не съм се чувствала по този начин преди. Плачех непрекъснато. И тогава взех живота си в свои ръце. Готова съм! Тези документи ми дават доста мощ. Когато реша, ще го направя. Документите са подписани, споделя със спокоен глас Марика. - Ако нямах тази опция, към този момент да съм се самоубила. Мисля си, че самоубийствата ще намалеят, в случай че във всяка страна има такава алтернатива за евтаназия. Хората не би трябвало да гледат на това като на ликвидиране, а в противен случай – като опция животът да продължи "

И по този начин Марика си отиде! В положително въодушевление, в болница, с документи, подписани от строга комисия от трима лекари, само че по лично предпочитание. И по шампионски, както е желала цялостен живот!

btvnovinite.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР