Преди три години Исмаил Рамазанов бяга в Украйна, след като

...
Преди три години Исмаил Рамазанов бяга в Украйна, след като
Коментари Харесай

В капана на нов конфликт: Бежанците в Украйна се опасяват, че отново трябва да търсят дом

Преди три години Исмаил Рамазанов бяга в Украйна, откакто в дома му в Крим нахлуват съветски военни и го пребиват грубо през януари 2018 година Рамазанов е кримски татар, който отявлено се афишира срещу анексията на Крим през 2014 година и е съден поради втълпяване на ненавист. Пуснат е от пандиза шест месеца след побоя си с предизвестие, че може да се изправи пред съда още веднъж. Този път - за тероризъм. Така Рамазанов напуща родината си и устройва живота си в Киев - дом, който може да напусне, в случай че опасенията за експлоадирането на нов боен спор се окажат основателни.

Кримските татари са заточени на полуостров Крим през 1944 година от Сталин. Връщат се назад едвам след разпадането на Съветския съюз, когато стават украински жители. Много от тях са срещу анексията на Крим от Русия. Между 60 и 100 хиляди души са избягали в Украйна от 2014 година до през днешния ден. От експлоадирането на спора тогава към 1.5 милиона души са напуснали полуострова.

Eто някои от техните истории, разказани в брюкселското издание " Politico ":

Да избягаш от Минск

Вадим Замировски е друга жертва на политически репресии, който търси избавление в Киев. Замировски е фотограф, работещ за самостоятелна беларуска медия, неразрешена в страната предходната година. Замировски отразява спора в Крим и войната в Донбас.

След като президента на Беларус Александър Лукашенко предприе редица репресии по отношение на протестиращите против преизбирането му на поста през август 2020 година, офисите на медията са претърсени, а 15 души от екипа - задържани. Замировски бяга в Украйна с един от последните полети до Киев и то в същия ден, в който наложително в Минск бе партерен аероплан на самолетната компания “Райънеър” от Атина за Вилнюс, с цел да бъде задържан опозиционерът Роман Протасевич.

Самият Замировски към този момент е лежал 2 седмици в ареста поради отразяването на митингите.

Беларуският фотограф не е единственият, напуснал страната след събитията. Около 250 хиляди други беларуски жители са избягали най-вече в Украйна. В страната към този момент има устойчиво малцинство от беларуси, чиято вяра за демократично общество в родината им се изпарява с всеки минал ден.

Да избягаш от Кабул

Киев се оказва дом и за тези, които бягат от много по-далеч. Такъв е казусът със Сахар Мерзайе, която напуща Кабул откакто афганистанската столица пада под контрола на талибаните през август предходната година. Отнема й три дни да се добере до летището, където прекарва още шест нощи на борда на аероплан, преди летателният уред най-накрая да потегли за Киев.

Мерзайе работи като сътрудник на BBC и е управител на обществените мрежи. За разлика от сътрудниците си, които са евакуирани в Канада благодарение на “Уолстрийт джърнъл”, Мерзайе е изоставена в Киев. Така се случва с още към 700 афганистанци. Едва 400 от тях са поискали да им се даде леговище.

Страхът от ескалация на спора сред Русия и Украйна е щръкнал над Киев, само че за тези, които напълно неотдавна са били принудени да избягат от родните си места в Украйна, събитията сега са изключително траммиращи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР