Преди три години Черна гора успява да привлече историческо финансиране

...
Преди три години Черна гора успява да привлече историческо финансиране
Коментари Харесай

Черна гора построи ферма с 3 милиона от Абу Даби, която не работи заради липса на ток

Преди три години Черна гора съумява да притегли историческо финансиране от Аду Даби за развиване на селското стопанство. И през днешния ден, много време след отпущането на заема, към момента единствено един от деветте утвърдени за финансиране планове, е сбъднат.

Сред подписалите контракт по схемата е локалният предприемач Драган Бюрич, получил 3 милиона евро за построяването на кравеферма. Но към днешна дата той не може да изясни на сътрудниците си в Щатите за какво към момента работата в нея не е почнала.

Всъщност повода е доста елементарна - до определеното за плана място няма построена инфраструктура, която да обезпечи електричество и вода, описват в своя обява от Balkan Insight.

Още през март предходната година фермата, която по проект би трябвало да разполага с конюшна и мандри, е трябвало да стартира работа. Според изчисленията дневно там би трябвало да се създават по над 60 000 литра мляко. Но административните пречки на общината в Биело поле бавят плана към този момент цяла година.

Така новите конюшни и всички останали постройки в огромната плантация пустеят. А единствено две години обратно планът е измежду най-обсъжданите от медиите в Черна гора.

Интересът към него не е инцидентен, като контрактуваното финансиране от Фонда за развиване на Абу Даби (ADFD) е историческо за страната. Освен 3-те милиона $ за фермата в Биело поле, Подгорица съумява да се споразумее за още 47 милиона $ за развиването на други планове в земеделието.

Още преди подписването на контракта Драган Бюрич закупува земята през своята компания " Milkraft " и обезпечава разрешителните за градеж на постройките за бъдещата плантация, където има място за 430 крави.

Самият той влага 10 милиона $ във фермата и получава в допълнение 3 милиона $ от локалното министерство на земеделието. Освен него други осем компании подписват контракти за финансиране от отпуснатите 50 милиона $ от Абу Даби през 2015 година.

Въпреки че парите за фермата в Биело поле са обезпечени, а оборудванията към този момент са издигнати, административните бариери остават. Забавянето с включването към електрическата и ВиК мрежите забавят съществено плана и носят спомагателни разноски на компанията.

Нещо повече, към средата на предходната година за 23,2 милиона $ от финансирането са подписани предварителни контракти с 11 компании. 9 от тях са получили парите по него, като останалите 2 не са били утвърдени за разпределяне на заем.

В същото време съгласно данни на държавното управление към средата на 2017 година едвам една от всички 9 компании - " Vektra Kajic ", е съумяла да оползотвори финансирането и е почнала произвеждане. Причината другите още да не работят още веднъж са административни и са свързани с това, че те не съумяват да покрият спомагателните условия, които фирмите не могат да покрият./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР