Преди три дни ме поканиха да поема позицията на председател

...
Преди три дни ме поканиха да поема позицията на председател
Коментари Харесай

Новият шеф на борда на „Булгаргаз“: Цената на газа е увеличена по начин, който не изглежда логичен

„ Преди три дни ме поканиха да поема позицията на ръководител на борда на шефовете в „ Булгаргаз “. Поканата е обвързвана с моята финансова експертиза и най-много фокусът, който имам в огромно одиторска компания “. Това съобщи пред новият ръководител на съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ Иван Топчийски

Той изясни, че е одитирал към сдружения, в това число и „ Булгаргаз “ през интервала 2005-2008 година

„ Моята роля ще бъде обвързвана с тази част от активността на „ Булгаргаз “, ориентирана към администрацията, финансите и човешките запаси. Заедно с екипа, който се основава като съвет на шефовете, ние ще разделим отговорностите в трите бранша, значими за „ Булгаргаз “ - финанси, търговия и правната част “, добави той.

По отношението на решението на Българския енергиен холдинг да смени борда на шефовете на „ Булгаргаз “ Топчийски съобщи, че няма значение по кое време то е взето, а е значимо е какво ще се прави отсега нататък.

„ Наясно съм, че има обстоятелства и условия, които навеждат принципала, както и министъра, към това да смятат, че цената на газа сега не е оптимална и че за един подобен публично важен проблем да се търси неотложно решение “, Топчийски, като добави, че вписването не е реалност и членовете на новия ръб не са влезнали в функциите си все още.

Той съобщи, че измежду главните задания са да има бистрота, предвидимост, успеваемост в ръководството на компанията.

„ Гледайки обратно във времето измененията в цените пораждат някои въпроси за това какъв брой рационални и разумни са те. Първата задача, която ще имаме, е да преценим дали решенията, които са вземани в компанията са прекомерно консервативни, прекомерно нападателни и дали могат да бъдат по-балансирани. Ние би трябвало да влезем, да проучим документите, да преценим до каква степен са издържани и дали могат да бъдат усъвършенствани. Не бих желал да разясня дейностите им, те са управлявали компанията, те са обект на инспекции и си носят отговорността. Ние гледаме напред “, разяснява Топчийски.

Той сподели, че по негова предварителна информация имало вид да се получава повече азерски газ.

„ Много е значимо да се усъвършенства миксът (на естествен газ) като ценово предложение към регулатора. Да се усъвършенства като се употребява наличното количество в газовото вместилище, доставките на азерски газ и доставките от „ Газпром “. Дори да приемем, че количествата (на доставка) са такива, каквито са, също може да направи огромна разлика за крайния консуматор, тъй като имаме и контролиран пазар, имаме и пазар, който е свободен “, съобщи новият ръководител на съвета на шефовете на „ Булгаргаз “.

Според него „ цената на газа е увеличена по метод, който не наподобява логически “.

„ Чухме доста отзиви, само че от време на време сравненията не са верни. Трудно можем да съпоставим цената в България с някаква цена в Европа. Може би значимото е каква цена заплаща България, имайки поради нейните преимущества – географско, политическо, дипломатическо и тн. “, сподели Топчийски

„ Цената сега е висока или е по-скоро увеличена по метод, който не наподобява логически. Това е в резултат на политиката, която е водена. Тя може да е прекомерно консервативна или прекомерно нападателна. Важно е да забележим какви са презумпциите при образуването й и нарастването да бъде гладко и разследване на всичките благоприятни условия “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР