Преди три дни БЛИЦ разказа за сериозните загуби на сирийските

...
Преди три дни БЛИЦ разказа за сериозните загуби на сирийските
Коментари Харесай

Последният бастион на ИД в сирийската пустиня почти падна

Преди три дни БЛИЦ описа за сериозните загуби на сирийските „ Tiger Force ” при контраудар на ИД – 37 убити. Тогава терористите контраатакували покрай градовете Ган-ал-Али и Шинан на западния бряг на Ефрат. Те съумели отчасти да отхвърлен армейците и да пресечен техните линии за доставяне към двата града. Едва на идващия ден обстановката била овладяна, настъплението е обновено и нощес „ тигрите ” излязоха единствено на 60 км от Ракка. Сега ИД настойчиво отбранява своята последна опора в сирийската пустиня град Ас-Сукна в източната част на провинция Хомс. Джихадистите чудесно схващат, че в пустинята постоянната войска не може да им опълчи превъзхождащи сили, а падне ли Ас-Сухна, то разчленяването на следената от тях сирийска територия е въпрос единствено на време.

Двете настъпателни интервенции (в региона на река Ефрат и при Ас-Сухна) доближиха онази граница, когато трябваше да се прегрупират и да попълнят материално-техническите си запаси. Настъпи краткотрайна оперативна пауза.

Като цяло щурмът на Ас-Сукна продължава от седмица, без признаци, че терористите ще правят отстъпка, а те даже се пробват да контраатакуват.

Днес, 4 август, сирийската войска взела под собствен надзор възвишенията в западно и южно от града, поставяйки на практика цялостен огневи надзор на територията, а щурмови групи доближили центъра на града.

Не може да се оценят опциите на терористите за опозиция, само че гарнизонът на града е отслабен от упоритите боеве на далечните рубежи, а по-късно към подстъпите на града. Опитите на терористите да нападат блок-постове на САА в региона на трасето Итрия-Ракка били навреме разкрити и вместо до проблеми за армията, те довели до съществени загуби за терористите. Очаква се до ден-два всичко да завърши.

При Ас Сукна също се чака оперативна пауза след завладяването на града, след което армията ще възобнови настъплението си. При това се появиха известия за масирано прекачване на държавни войски от южния фронт в региона на Палмира.

Редакция БЛИЦ по непознати публикации
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР