Преди точно три години WWF се захвана с ново предизвикателство.

...
Преди точно три години WWF се захвана с ново предизвикателство.
Коментари Харесай

Предизвикателство: Спасителен отряд пази мечките от хората

Преди тъкмо три години WWF се захвана с ново предизвикателство. На Мечкинден през 2020 година екип от биолози и зоолози от природозащитната организация образуваха Спасителен мечешки отряд . Неговата цел е да реагира при сигнали за проблематични мечки и да работи за ограничението на спора сред хора и мечки в рисковите региони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина. Членовете на Отряда посещават засегнатите региони и взаимно с кметове, ловци, горски чиновници, гранични служители на реда изследват деликатно всеки обособен случай. Кампанията
поддържа директно тяхната работа, а,,,,, имат удоволствието да бъдат медийни сътрудници.

Спасителният отряд на WWF пази мечките от хората...

През октомври Отрядът избави две мечета-сирачета, привлечени от хранилка за животни край елинпелинското село Крушовица. От локалната ловна дружинка и локалната администрация алармираха Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ), откъдето се обърнаха за подпомагане към WWF. Членовете на Отряда реагираха незабавно, като сложиха профилирани клопки за улов, както и фотокапани за непрекъснато наблюдаване. В резултат мечетата бяха уловени сполучливо. Днес дребната Анета и братчето ѝ Мишо към този момент се възвръщат в Центъра за рехабилитация на кафяви мечки „ Арктурос “ в Гърция. Те бяха превозена там благодарение на Парка за мечки „ Белица “ на фондация „ Четири лапи “.

„ Там мечетата ще могат да укрепнат и да се научат да оцеляват в дивата природа. Средствата, които набираме, са нужни за престоя им в Центъра, както и за набирането на радио нашийници. Чрез тях ще можем да проследим положението и акомодацията на мечетата, когато се завърнат в дивата природа след рехабилитацията “, споделя консервационният биолог Александър Дуцов, старши специалист в стратегия „ Опазване на типове “ във WWF и член на Спасителния мечешки отряд.

В центъра за рехабилитация „ Арктурос “ се възвръща и мечето Никола, което Отрядът избави през лятото откакто се бе скрило в двора на вила в Костенец.

„ Когато едно мече остане без майка, то няма от кого да усвои нужните за живот умения. Изпращането му в рехабилитационен център, където да се научи да бъде същинска мечка в спокойна среда, незастрашена от хората, е неговият единствен късмет за оцеляване. Така, като се изключи че опазваме неговия живот, работим и за предварителна защита на възможни бъдещи спорове и вреди “, добавя Дуцов.

WWF напомня, че точно в центъра „ Арктурос “ бяха заведени трите мечета Хуба, Вихър и Горан, открити сами в Родопите през 2021 година След прекарана близо година там те бяха върнати в дивата природа в взаимна акция на WWF, Министерство на околната среда и водите и Четири лапи.

Пази и хората от мечките

Сред дейностите на Отряда е и тази да оказва помощ на хора в региони с популации на мечки да обезопасяват своите овощни градини, обори, пчелини. Само за последната година неговите членове са сложили десетки електрически огради на доста места в България. Електропастирите са безвредни за животните, само че са от основно значение за предотвратяване на стопанствата в планинските региони, защото предотвратяват неконтролирано нахлуване на нежелани гости.

Поставянето на GPS нашийници на мечки също способства за предварителната защита на спорове. Тези устройства дават постоянни данни, от които могат да се вършат заключения за положението, размножаването, държанието, придвижването и местообитанието на избрани човеци. Това спомага за проучването на типа, посочва по кое време би трябвало да се подхващат съответни дейности и дава скъпи сведения за построяването на съответни тактики за предварителна защита.

Защо се стига до спор сред мечки и хора?

През пролетта и началото на лятото е размножителният сезон на мечките. По това време едрите мъжки могат да прогонят младите животни, както и майките с дребни мечета от централните елементи на местообитанията към периферията. Така животните слизат от високите елементи на планините към по-ниските, стават по-видими за хората, навлизат в покрайнините на обитаемоте места.

„ Доближили се до хората, мечките биват привлечени от леснодостъпната храна в дворовете, което може да докара до спор. В края на лятото и есента обстановката ескалира. Тогава мечките се хранят по-интензивно, с цел да натрупат мазнини, които да обезпечат оцеляването им по време на хибернацията. Основната ни задача като Спасителен отряд е да ограничим конфликтните обстановки “, споделя още Дуцов.

Спасителният отряд на WWF ви кани на празненство по случай третия си рожден ден.

Заповядайте на 02.12. (събота) от 20:00 часа в клуб „ Микстейп “ на второто издание на „ Стани окосмен “ – любопитна композиция от стендъп комедия, музика онлайн и викторина със занимателни въпроси, свързани с опазването на дивата природа. Водеща ще бъде стендъп комедиантката Надя Брайт, която ще подсигурява положителното въодушевление. На сцената ще излязат още забавният повествовател на истории Оля Малинова, надарената певица DéВЯРА и наградените с наградата на БГ Радио за най-хубава група на 2023 година Керана и космонавтите.

Средствата от празненството ще отидат в поддръжка на теренната активност на WWF и ще оказват помощ на Спасителния мечешки отряд да пази хората от мечките и мечките от хората. Очакваме ви!

Голямата задача на WWF е да спомогне за построяването на бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата и нейните жители.
Всеки може да стане част от идеята на WWF като се включи в акцията „ Подари природа. За нашето бъдеще “ . Вижте по какъв начин на.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР