Преди точно десет години великият пилот от Формула 1 Михаел

...
Преди точно десет години великият пилот от Формула 1 Михаел
Коментари Харесай

10 години от трагедията, която прекъсна невероятния път на Михаел Шумахер

Преди тъкмо 10 години великият водач от Формула 1 Михаел Шумахер пострада при тежък случай на ски писта във Франция, в резултат на който изпадна в кома.

Идол нацяло потомство фенове на високите скорости, Шумахер беше 7-кратен международен първенец, всепризната легенда в спорта.

Само година по-рано той се беше отдръпнал от професионални надпревари след двугодишното си завръщане.

Коледната отмора в края на 2013 трябваше да бъде отдадена на фамилията му и на заниманието му - ските. Шумахер има хижа край френския курорт Мерибел, познава мястото и пистите чудесно.

Само няколко дни по-късно той би трябвало да отпразнува своя 45 рожден ден. На 29 декември 2013 година обаче се случва непоправима покруса.

Днес - 10 години по-късно - информацията за положението му е много нищожна. Семейството на Шумахер пази цялостно безмълвие в опит да ограничи множеството спекулации, появили се след случая.

Какво се случи през 2013 година?

29 декември, неделя. Шумахер, брачната половинка му Корина и децата им Мик и Джина са в Мерибел. Малко преди 11 ч. локално време водачът взема решение да се отбие към една от извънпистовите зони, с цел да помогне на различен скиор.

По пътя си обаче той се удря в канара, която е останала в непочистен сектор, и губи надзор. Отскача във въздуха, след което пада и се удря в друга канара на 10 метра разстояние, като грубо наранява дясната страна на главата си.

От удара каската му е спукана на две.

Когато лекарите стигат до него след няколко минути, в началото намират Шумахер в схващане. 44-годишният мъж обаче не дава отговор съответно на въпроси и демонстрира " безредно " държание. Това ги кара да извикат хеликоптер за незабавна помощ.
Шумахер е превозен със аероплан до болничното заведение в Мутие, а по-късно е изместен в профилирано травматологично поделение в Гренобъл, където бързо става ясна степента на провалите.Когато го одобряват в болничното заведение, той към този момент е в кома и се нуждае от незабавна интервенция, с цел да се спре отокът на мозъка и да се обезпечи непрестанно подаване на О2.Шумахер страда от мощен кръвоизлив и натъртвания в мозъка. Ръководителят на анестезиологичната клиника на болничното заведение Жан-Франсоа Пейен споделя, че в случай че водачът не е носил каска, въобще нямаше да оцелее при рухването.
След случая освен Формула 1, само че и целият свят изпада в потрес. Съобщения на съпричастност и паника идват от голям брой спортисти, политици и известни персони - от Ангела Меркел до безконечните съперници на Шумахер.

Мика Хакинен му изпраща обръщение, в което го приканва да се бори с всички сили за живота си.

" Направи ми услуга: този път не се опитвай да изпревариш всички. Не е нужно да постигаш най-хубавото време в това съревнование ", споделя Хакинен.

Въпреки извънредно тежката обстановка, в която се намира фамилията на Шумахер, медийният интерес не стопира да прекрачва границите на приличието. Фотографи и кореспонденти редовно преследват брачната половинка на водача в опит да получат повече информация за положението му.

Един от най-скандалните случаи е опитът на публицист, преоблечен като духовник, да получи достъп до болничната стая на Шумахер. Впоследствеие той е оголен.

Друг човек, който работи като управител в швейцарска компания за въздушна незабавна помощ, е задържан поради подозрения за кражба на здравното досие на Михаел Шумахер и опит за продажбата му на разнообразни медии за 50 000 евро. Заподозреният беше открит мъртъв в килията си ден след ареста.

Какво е положението му през днешния ден?

Процесът на пробуждане на Шумахер от кома стартира в края на януари 2014 година

Два месеца по-късно беше доказано, че Шумахер се е върнал в схващане и е изместен в дома си за рехабилитация.

Всички други клюки за възобновяване му обаче са отхвърляни от фамилията.

През 2016 година брачната половинка му даде на съд списанието Bunte поради репортаж, в който се твърдеше, че водачът към този момент може да върви и да подвига едната си ръка. По време на процеса излиза наяве, че Михаел не може да стои изправен, нито да върви, даже с непозната помощ.

Съдът санкции изданието поради публикуването на погрешно наличие и нарушаването на правото на персонален живот на фамилията.

През януари 2019, когато Шумахер навърши 50 година, околните му разгласиха малко известие, в което споделят, че желаят хората да го помнят с успехите, върховете и насладата му от триумфа.

" Можете да бъдете сигурни, че той получава най-хубавата грижа и вършим всичко допустимо по силите си, с цел да му помогнем ", се споделяше в позицията. Семейството му акцентира, че самият Михаел Шумахер е държал на това да се пази в загадка информацията за чувствителни персонални тематики, в това число за здравето.

Бившият началник на " Ферари " Жан Тод и непосредствен фамилен другар поддържа желанието на брачната половинка му за тишина и успокоение. " Ако някой ви споделя, че знае нещо за положението на Шумахер, значи не знае нищо ".

Той споделя пред L`Equipe, че Шумахер към този момент е не е оня човек, който всички помнят от Формула 1, само че е под непрекъснатата грижа и отбрана на своите близки.

Интересът не стопира

На 15 април тази година изданието " Die Aktuelle " скандализира с решението си да сътвори сензация в крайник с модата за приложимост на изкуствения разсъдък за журналистически цели, намесвайки Шумахер.

Редакторите на " Die Aktuelle " не се стопират пред физическите и моралните ограничавания.
Едва във вътрешните страници на обявата се прецизира, че " Интервюто беше направено в интернет, в уебсайт, който има общо с изкуствен интелект ", се споделя в обявата.В нея са включени " цитати ", приписани на човек, който в никакъв случай не е разговарял с публицистите. " Животът ми се промени тотално ", гласи вътрешното заглавие на публикацията, която подсказва, че става дума за изфабрикувано изявление: " Дали в действителност приказва нашият Шуми? ".
Това докара до уволнението на дългогодишния основен редактор на списанието Анне Хофман.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР