Преди точно 64 г. в автомобилна катастрофа загива Джеймс Дийн

...
Преди точно 64 г. в автомобилна катастрофа загива Джеймс Дийн
Коментари Харесай

Джеймс Дийн: Културната икона, която остана на 24 години

Преди тъкмо 64 година в автомобилна злополука умира Джеймс Дийн – един от най-обичаните и до през днешния ден артисти, трансформирали се в знакова фигура за американската просвета.

На 30 септември 1955 година до момента в който пътува към автомобилно съревнование, 24-годишният артист се удря в различен автомобил в Калифорния и губи живота си.
Снимка: Getty Images
Въпреки нежната възраст, на която Дийн почива, той се трансформира в културна икона, знак на тийнейджърско отчаяние и обществено отчуждение в средата на 50-те години на предишния век. Неговата персона и темперамент се отразяват и в лентите, в които взе участие.

Най-запомнящата му основна роля е във „ Бунтовник без кауза” от 1955г. Там той играе спорен юноша, сблъскващ се с всекидневните проблеми в фамилията и външния свят.

Другите му две водещи функции са в „ На изток от Рая” също от 1955 година и „ Гигант” от 1956 година Дийн е и първият артист, получил посмъртно премия „ Оскар” и единственият до през днешния ден, който получава две номинации посмъртно.
Снимка: iStock
Актьорът Хъмфри Богарт споделя: „ Дийн умря в точното време. Той си отиде като легенда. Ако беше живял, в никакъв случай нямаше да получи тази публичност”.

Други го категоризират като „ една от тези редки звезди, които имат нещо екстра” и „ първата обществена икона на младото бунтовническо поколение” .

Неговата дарба да комбинира мъжки и женски черти в функциите си, го прави скъп и обичан воин от множеството млади американци на времето.
Снимка: Wikimedia Commons
Самият Елвис Пресли е бил повлиян от присъединяване на Дийн в „ Бунтовник без кауза”.

Роден е на 8 февруари 1931 година в Мериън, щата Индиана. В младежките си години се сприятелява с локален свещеник, от който взима препоръки. Смята се, че точно свещеникът е оказал съществено въздействие върху личността на Дийн, изключително в ползите му към игрите с бик, автомобилни надпревари и спектакъл.

Според някои източници артистът е имал интимна връзка с пастора, а други считат, че той е бил принуден от него.
Снимка: iStock
Популярен в учебно заведение и с отлични резултати, Дийн бързо оставя колежа и се отдава на актьорското майсторство. Първото му телевизионно присъединяване е в реклама на „ Пепси”. Преди да пристигна огромната популярност, обаче, получава няколко по-малки и второстепенни функции в киното.

Освен киното, автомобилните надпревари са също пристрастеност на Дийн. Именно по тази причина си купува няколко спортни автомобила, с които взе участие по разнообразни мероприятия, като даже печели някои от почетните места.
Снимка: iStock
След гибелта му, преди плануваното в Калифорния съревнование, потегля митът за „ Проклятието на Малкото Копеле” – един от колите на Дийн – „ Порше 550 Спайдър”.

Джордж Барис твърди, че е първият човек, купил колата след гибелта на артиста. През 1956 година я слага на обществено място, а сред 1956 година и 1960 година се случват няколко случая на мястото, в това число и злополука, при която умира водач на камион.
Снимка: Getty Images
През годините Дийн не един път става обект на внимание от разнообразни артисти, режисьори и писатели. Неговото име се загатва в голям брой книги и продукции и до през днешния ден.

А 64 година по-късно Джеймс Дийн продължава да е културната икона и образецът за свободата на личността и експериментирането с живота, която остана на 24 години.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР