Преди точно 30 години - на 29 декември 1989 г.

...
Преди точно 30 години - на 29 декември 1989 г.
Коментари Харесай

30 години от връщането на имената на българските турци

Преди тъкмо 30 години - на 29 декември 1989 година са върнати рождените имена на 850 000 български мюсюлмани от другите етноси - турци, помаци, татари и роми. Имената им са заменени принудително по време на Възродителния развой, почнал при започване на 70-те години на предишния век и завършил с тъй наречените " Голяма екскурзия " в средата на 1989-а.


Масовата промяна на имената на българските турци стартира в края на 1984 година и продължава до февруари 1985 година

През декември 1984-а Иса Боковян е преименуван на Гълъб, а Айдар Пенд приема имената Дарко Пендев.
Иса Боковян: Много неприятно беше. Работихме ние в гората и пристигнаха там да ни менят имената. Накараха ни да турим ръцете по този начин. И свалиш ли ръцете - с палките, с пушките, бъхтеха ни. Айдар Пенд: Трима са завладели и си държим по този начин главите и треперим какъв брой може. Ти си бил заложник споделя. Та сме изпатили доста, почтено да ти кажа. Ахмед Пенд: Аз желаех да ми сложат Алдин името, обаче отпътувах сервитьор на Черноморието, те го трансформирали на Иван.
Така от 1985 година мюсюлманите в България публично по документи се водят с български имена. Помежду си обаче не престават да се обръщат с родните си. През декември 1989-а се подвигат на митинги.
Ахмед Пенд: Бяхме по София на вахта, аз също участвах три дни във вахтата и тогава ни върнаха майчините имена.
На 28 декември протестиращите окупират и постройката на Националната телевизия.

Протестите в София и страната провокират свикването на ексклузивен пленум на Централния комитет на комунистическата партия, който взима решение за възобновяване на рождените имена.
Вижте повече за акцията 30 години народна власт
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР