Преди точно 20 години, през октомври 2003 г.,националният отбор си

...
Преди точно 20 години, през октомври 2003 г.,националният отбор си
Коментари Харесай

Помни кой е истинският враг: Как се стигна до протеста срещу БФС, който обедини всички фенове

Преди тъкмо 20 години, през октомври 2003 година,националният тим си осигуриучастиетов европейското състезание, заемайки върха в групата след победи над Хърватия и Белгия. Днес обачеситуацията е радикално друга. Националният тим е на последното място в квалификационната група и лишен от всевъзможни шансове за класиране напървенството.

Нетърпимостта към неуспехите на българския футбол продължава да ескалира. На 16 ноември българските футболни запалянковци се приготвят за митинг, ориентиран против дългогодишното управление на БФС. Датата не е определена инцидентно - тогава е последното домакинство на националния ни тим от квалификациите за Евро 2024. Съперникът- тимът на Унгария, се нуждае най-малко от тъждество в този мач, с цел да си обезпечи класиране за шампионата в Германия следващата година. А нашият отбор към този момент е изгубил шансове, и по този начин Борислав Михайлов има на сметката си към този момент 5 несполучливи акции за европейски шампионати и също 5 за международни от идването си на власт през ноември 2005 г.Тойуправлява футболната сцена в страната към този момент 18 години, само че качеството на националния тим и клубовете продължава да пада, оставяйки националния тим надалеч от огромните шампионати.

Въпреки трагичното показване на националния тим, за момента в БФС не виждат своя виновност за обстановката. Подготвя се само промяна на селекционера Младен Кръстаич.

Йордан Лечков също неведнъж уточни, че той и сътрудниците му в БФС не носят виновност и няма причина да подават оставки.
Обрат на обрата
Скорошният анонс на БФС за преместването на квалификационния мач с Унгария от София в Пловдивбез наличие на аудитория, породиоще въпроси и недоволства.

БФС разгласи, че УЕФА взема решение да реалокира мача от София на стадион " Ботев " в Пловдив, където срещата ще се играе пред празни трибуни.Причината - " нараснал риск от нарушение на публичния ред на и към стадиона ", съгласно информацията от българските управляващи.

Унгарската федерация изпрати писмо, изразявайки неразбиране и рецензия към преместването на мача и акцентира, че над 2000 маджарски почитатели към този момент са си закупили билети.

Зад евфемистичното изказване на БФС се скрии страхът от митинга на разочарованите почитатели. Но за огромно страдание на Боби Михайлов и компанияв същия ден шефовете на стадионът в Пловдив оповестиха, че не оборудването неможе да поеме тежестта на срещата заради строително-монтажни действия, по тази причина, след поврат на обрата, мачът щесе играе пред аудитория в София, стана ясно след решение на Апелативния съд в Лозана.

Този поврат на събитията освен добавиоще неустановеност към мача, само че и провокира въпроси за организацията и бъдещето на българския футбол.
Бербатов: Искат да ни откраднат футбола
" Ситуацията е доста сериозна и тя е такава поради ръководителите на българския футбол. С техните способи желаят да откраднат футбола от почитателите. Хората се сплотяват против тях, което доста ме радва. Крадат футбола от всички нас. Това не се е случвало в никакъв случай - ти да играеш по лично предпочитание пред празен стадион. ", съобщи някогашният национал Димитър Бербатов и главен конкурент на Михайлов на последния конгрес, когато загуби от него с едвам 11 гласа и беше отритнат разновидността за балотаж.

Разочарованието на почитателите е обяснимо. За две години националният отбор записва две победи, а равнището по градските игрища пада от ден на ден. Проблемите обаче са по-сложни и датират по-назад във времето. За две десетилетия България не откри път към европейско или международно състезание.
Безпрецедентнообединение на почитателите против БФС
Публиката не взе участие в изборите за президент на БФС, само че може да окаже голям публичен напън, стига да откри сили същински да се сплоти, колкото и да е мъчно.

Феновете знаят какво е да обичаш тима си и желаят мощен български футбол. Искат и безвремието при Борислав Михайлов най-сетне да завърши.

Благодарение на БФбезпрецедентно сеобединихафутболните агитки в България.Привърженици на ЦСКА, " Ботев " Пловдив, " Локомотив " Пловдив, " Берое ", " Черно море ", " Славия " и " Спартак " Варна ще участват на митинга против управлението на Българския футболен съюз преди евроквалификацията сред България и Унгария. Привържениците на " Левски " и " Локомотив " София също неведнъж показаха недоволството си от ръководителите на БФС, като се чака и те да са пред Националния стадион " Васил Левски ", написа.

" Безпрецедентното обединяване на българските почитатели е реалност. На 16-тив 17:00 часа, всички дружно ще бъдем пред стадиона, с цел да си върнем футбола, който ни откраднаха!!

ИСКАМЕ, Незабавна ОСТАВКА на Борислав Михайлов и управлението на БФС!

ИСКАМЕ, Свикване и осъществяване на незабавен нов Конгрес на БФС и избор на ново управление, не по-късно от февруари месец 2024г.!

ЗАЩОТО, 18 години стигат! България към този момент е футболно джудже!

Повече НЕ ЩЕ ТЪРПИМ, тази безочливост и безсрамие от хората в Бояна! Не може да избягате от националната обич, а ние взехме решение - ВСИЧКИ ВЪН! "
Пари има - резултати не
Българският футболен съюз(БФС) е частна организация, която се финансира с приходи от тв права, лицензи, продажба на билети, интернационалните организации.

От октомври 2005 година изпълнителен шеф на Българския футболен съюз, който дава отговор за развиването на спорта, е Борислав Михайлов. За това време националният тим сменя повече от дузина треньори (15), а тимът спада с над 40 места в класацията на FIFA до 86-о място, пишевестникКапитал.

През 2019 година Михайлов подаде оставка,която по-късно отдръпна, откакто видя опасност - трима някогашни футболисти, част от състава през 2004 година - Стилиян Петров, Мартин Петров и Димитър Бербатов, се съюзиха ипожелаха смяна. С подписите от една трета от клубовете тримата настояха Софийски градски съд да назначи ексклузивен конгрес. През октомври 2021 г.клубовете преизбрахаБорислав Михайлов за нов 4-годишен мандат.

От 2017 до 2022 година приходите на БФС от нестопанска активност доближават 108 млн. лв., като разноските са към 103 млн. Най-голямото перо в доклада са " други " административни разноски, където отиватнад 37 млн. леваза пет години. За информация - общо разноските за мъжкия и женския народен тим за интервала са 15 млн. лв.. Само даренията (със и без условие) са над 75 млн., като главно идват от ФИФА и УЕФА.

Ролята на БФС е значима даже за тези, които не гледат футбол. Клубове като " Хебър ", " Пирин ", " Ботев " - Враца, се финансират от общинските бюджети. Възвръщаемостта на общинските вложения зависи до известна степен от футболния съюз. Организацията приготвя публичната поръчка за телевизионните права, дефинира програмата на шампионата (с което въздейства върху посещаемостта) и подрежда условията за провеждането на мачовете, което въздейства върху разноските.

На 25 октомври министърът на финансите Асен Василев разгласи на среща с клубовете в министерството стратегия за реновиране на игрища. Според програмата клубовете могат да аплайват за финансиране за рационализация на спортни уреди.Условието е най-малко 50% съучастничество. За тази година заделените средства са 10 млн. лв., като сумата може да нарасне до 50 млн. Срокът за кандидатстване е до края на ноември, като общините може да аплайват също.

" През 2021 година отпуснахме 500 млн. лв. за общински планове, а следващата година в бюджета сме заложили 1 милиарда лева за общински планове. Така, в случай че общината реши, че й би трябвало стадион, тя може да кандидатства ", уточни финансовият министър. " Догодина може да тръгнем с бюджет 50-100 млн. лева, а в случай че има интерес, ще намерим задоволително средства. "

На срещата участваха представители на футболни, баскетболни и волейболни клубове, както и персони като Димитър Бербатов, Михаил Александров и Валентин Михов. " Тази среща не бе проведена за федерации, а за клубове ", изяснява отсъствието на БФС Борислав Михайлов. Но както посочихме нагоре, повода най-вероятно е в нежеланието на страната да работи с БФС.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР