Преди тържествена заря-проверка по повод Трети март в София, Румен

...
Преди тържествена заря-проверка по повод Трети март в София, Румен
Коментари Харесай

Радев: Наш дълг е да пазим историята от домогванията на безродници и осквернители

Преди тържествена заря-проверка във връзка Трети март в София, Румен Радев произнесе публична тирада.

„ Тази година означаваме Националния си празник, когато родината ни приема бежанци, а войната бушува покрай нас. За нас, българите, сегашната братоубийствена война е изключително мъчителна ", сподели Радев. 

Вижте цялата тирада:

Скъпи съотечественици, 

Тази година означаваме националния си празник, когато Родината ни приема бежанци, а войната бушува покрай нас. Воюват синовете на два приятелски народа, чиито предци са положили кости на нашата земя, сражавайки се един до друг за нашата независимост като воини от армията на цар Александър II, съкрушила Османската империя.

За нас, българите, сегашната братоубийствена война е изключително мъчителна. Затова първият ми апел през днешния ден е да не допуснем ожесточението, което опустошава земите на север, в Украйна, да се всели и в нашите сърца, да влезе в нашия дом.

Да отворим прегръдки за всички бедстващи, така както в миналото нашите предшественици са намирали протекция от робството в Бесарабия, Таврия, Запорожието, в Киев, Одеса, Москва и Петербург. Да бъдем хора.

 Надигнаха се гласове да не означаваме днешния празник. Но таман разривът с паметта и проверките на историята са причина за доста нещастия. 

Не!

Ние сме тук, с цел да почетем имената на нашите възрожденци, на нашите четници,  на Паисий, Раковски, Левски и Ботев, на априлците от 1876. На всички, които с делото и саможертвата си приближаваха възкръсването на България. 

Днес си спомняме за благородните мозъци на Толстой,  Достоевски, Тургенев, Гладстон, Дарвин, на Виктор Юго,  Джанюариъс Макгахан и Юджийн Скайлер, които разсъниха съпричастността на света към ориста на българския народ.

Днес отдаваме респект на доблестните войни от Освободителната войска без значение дали по генезис са руснаци, украинци, белоруси, румънци или финландци. Всички те са в пантеона на нашата, българската независимост. Почитаме паметта на храбрите ни опълченци. Ничия памет не заслужава да бъде хвърляна на политическите бесове. 

Скъпи съотечественици,

Наш дълг е да пазим историята от домогванията на безродници и осквернители. Защото народ, който допусне да изгуби паметта си, е жертван да изгуби и свободата си.  

Вечна популярност на хилядите знайни и безименни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството! 

Да живее България! 

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР