Преди старта на учебната година се търсят педагози по различни

...
Преди старта на учебната година се търсят педагози по различни
Коментари Харесай

Недостиг на учители в цялата страна

Преди старта на образователната година се търсят педагози по разнообразни образователни предмети. В София броят на незаетите места е максимален – към 600, само че всеки ден понижава.

" И това е натурален развой, тъй като част от моите сътрудници излизат от системата. Това е време, в което шефовете имат уговорката да обезпечат провеждането на образователните занятия, само че на фона на София е безусловно в границите на допустимото”, съобщи в ефира на " Събуди се " по Нова телевизия началникът на РИО-София Ваня Кастрева.

Потокът от искащи да устроят живота си в столицата, е причина за по-голямото търсене на педагогичен експерти. В София обаче и кандидатстващите за една позиция са повече.

„ В последните години се търсят най-вече начални учители и това е по отношение на осъществяване на политиката за целодневна организация на образователния ден в начален стадий. Търсят се и детски учители”, добави тя.

В Пловдив близо 300 места в учебни заведения и детски градини са свободни. В статистиката попада и Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

„ Имаме оповестени свободни места по български, немски език, музика, изобразително изкуство физическо и лаборант”, разясни шефът на ПГХТТ - Пловдив Людмила Ганчева.

Предвид спецификата се оказва, че да намериш лаборант, който да работи с деца - не е лесна задача.

„ Специалностите в нашето учебно заведение са свързани с извънредно доста лабораторни извършения, проучване на храни и питиета и надлежно лаборанта приготвя и спомага на учениците за тяхното провеждане”, сподели още Ганчева.

От години, най-сериозният дефицит е на учители по непознати езици, математика и осведомителни технологии.

„ Това са сферите, в които завършвайки висшето си обучение, сътрудниците ми имат опция да намерят друга професионална реализация и отчитайки тези фактори и това за София, а и освен за столицата, е един дълготраен проблем”, счита тя.

За Варна и Бургас не доближават общо към 230 учители.

През 2020 година държавното управление ще отпусне още 360 милиона за училищен заплати. Така до 2021 година възнаграждението би трябвало да стане двойно.

„ Възнаграждението никога не мога да кажа, че е водещо, тъй като ти първо би трябвало да притежаваш професионални познания, умения и компетентности и доста персонални качества, воден от любовта към децата, с цел да избереш тази специалност. Естествено в този веществен свят не можем да пренебрегнем и това, какво е възнаграждението”, счита Кастрева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР