Преди старта на сезона в мъжкото първенство старши треньорът на

...
Преди старта на сезона в мъжкото първенство старши треньорът на
Коментари Харесай

Николай Желязков: Ще бъде трудно, но ще се опитаме да играем финал

Преди старта на сезона в мъжкото състезание старши треньорът на нашия отбор Николай Желязков даде изявление за клубния уебсайт на „ Левски София ”, в което засегна разнообразни тематики. 52-годишният експерт пое „ сините ” през лятото.

- В петък започва шампионата с домакинство против " Монтана ". Заради ангажимент с младежкия народен тим част от нашите играчи се включиха на по-късен стадий в подготовката. Успяхте ли да свършите нужното преди началото на сезона?

- Краткият отговор е не. На процедура времето, в което се събрахме всички бе извънредно малко. И двамата ни съществени разпределители бяха на европейско с младежкия народен тим на България.

Те се причислиха към нас преди 2 седмици. По тази причина не можахме да проведем повече контролни срещи, тъй като нямаше смисъл да ги вършим без разпределителите си. Имаме и някои здравословни проблеми, което ни възпрепятстваше при подготвителния развой. Това обаче са естествени неща, които съпътстват спорта.

За интервала, в който упражняваме дружно, се опитахме оптимално добре да представим системата на игра, която ще имаме през сезона и това, което би трябвало да търсим като развиване с този тим.

Със сигурност провокациите пред нас ще са доста огромни. За мен като треньор предизвикването да работя с тези млади момчета също е доста. Това обаче важи и за удовлетворението да виждам по какъв начин едни млади състезатели израстват.

- Какво демонстрираха общо 5-те мача от шампионатите в Сърбия и Перник?

- Показаха, че има още доста какво да се желае във всеки един от съставените елементи. Първо - напълно обикновено е на подобен стадий игровата дисциплинираност да не е най-високо равнище. Сработването за определената система на дейности изисква време.

От друга страна, двамата чужденци в тима трябваше да играят в Сърбия след една подготовка с двамата разпределители. Това не е най-лесното нещо.

Мога да кажа обаче, че в Нови Сад показахме доста положителни неща. Младите играха добре, като цяло съм удовлетворен от представянето и показаното предпочитание. Имахме няколко благоприятни условия в първия мач против ПАОК да изравним за 2:2 гейма. В Сърбия играхме против тимове на високо европейско равнище.

Това за нас бяха мощни контроли, в които видяхме какво е нашето ниво. Определено има какво да се желае. Факт е, че чужденците ни сега не са в най-хубавата си кондиция, което също е един проблем, само че се работи за разрешаването му.

- Как се вписват в състава въпросните нови попълнения от чужбина - руснакът Игор Юдин и аржентинецът Алехандро Торо?

- При Торо се вижда едно израстване в играта – и физическо и техническо. Усеща се предпочитание да се впише по най-бързия вероятен метод в тима. Бих споделил, че нещата вървят в една градивна градация.

Докато при Игор Юдин обстановката е по-различна. Той има проблем с коляното. Преди да пристигна тук, бях направени всички нужни проучвания, които демонстрираха, че кракът му е добре. На процедура обаче от началото на подготовката досега ние не виждаме някакъв напредък. Той съвсем не скача.

Това е един доста сериозен проблем. „ Левски София ” като клуб прави всичко допустимо той да се реши. Проведоха са съвещания с най-хубавите експерти у нас.

Индикациите са, че проблем със ставата няма, само че той не скача. Определено имаме проблем с Игор и почтено казано не знам по какъв начин ще се развият нещата.

- Освен прибавянето на забележителен опит и сигурност задачата на Торо и Юдин е ясна - да оказват помощ дружно със Светльо Гоцев и Влади Иванов за развиването на младите ни момчета. Има ли заварка сред двете поколения?

- Смятам, че няма някакви проблеми на равнище връзка в тима. Разбира се, разликата в годините е толкоз огромна, че те надали може да имат общи ползи чак толкоз доста, само че това не е значимо.

Важното е да има тази помощ от опитните състезатели вътре в игрището, тази придирчивост от тяхна страна по отношение на младите да дават най-хубавото от себе си. Това важи и за нас като щаб, тъй като единствено по този начин тези момчета могат да вървят напред.

- Имате ли някакви терзания по отношение на това, че на постовете разпределител и диагонал разполагатe с 4-ма състезатели под 20 година, дори единият е на 15 – Симеон Николов? Това не е постоянно срещана обстановка.

- Факт. От една страна, това е и предимство. От друга страна, да го кажа по този начин - тези млади момчета ще минат по своя път и ще създадат своите неточности. Въпросът е всички ние да имаме силата и търпението да ги изчакаме.

Защото няма по какъв начин да се прескочат някои стадии от развиването на тези състезатели. Това е доста значимо да се знае. Понякога този път изисква повече самообладание.

Аз го имам, а това съответствува и с концепцията на клуба. Радвам се, че президентът Владо Николов схваща доста от волейбол, тъй че това е един голям бонус за мен. Просто би трябвало да се огледа малко по-дълбоко в този тим.

- Доста от нашите момчета завоюваха бронзови медали от европейски шампионати през това лято. По какъв метод ще им повлияе това съгласно вас?

- Разликата сред младежки и мъжки волейбол е от земята до небето. Ако някой си мисли, че като е бил медалист в юношеските гарнитури, автоматизирано при мъжете ще бъде изявена фигура, това изобщо не е по този начин.

Напротив – практиката демонстрира, че доста малко от сполучливите състезатели в юношеските гарнитури съумяват да се наложат в мъжките тимове. Това е действителността.

Надявам се огромна част от тези наши момчета да съумеят да го създадат. Това обаче изисква ежедневни старания, ежедневни борби и да се гледа непрекъснато напред, тъй като предишното и случилото се тогава остава зад теб.

- Да поговорим за започващото състезание. Отборите с упоритости за наличие в челото на класирането очевидно ще са повече през новия сезон. Как това дружно с новия формат ще повлияе на шампионата?

- За мен това е супер. Много по-добре е да имаме мощно състезание със здрава конкуренция, тъй като това е гаранция за израстването на младите състезатели. Колкото повече тежки мачове играеш, колкото повече равнището се подвига, толкоз по-добре за българския волейбол генерално казано.

Що се отнася за „ Левски ” – считам, че ние би трябвало да бъдем значително спокойни, тъй като имаме доста качествени и надарени деца, които борейки се да се наложат в мъжкия тим, ще основат един гръбнак, който ще бъде гаранция за бъдещето.
 Левски се цели в медалите, чужденците пропущат мача с Монтана Левски се цели в медалите, чужденците пропущат мача с Монтана
- При назначението си за треньор на " Левски София " обявихте, че дълготрайната ви цел е шампионската купа. Какво ще гоните в първата от трите години от контракта, имайки поради засилената конкуренция в шампионата?

- Поставил съм си доста висока персонална цел – да се опитаме да играем край. Винаги съм бил за това да се слагат високи цели, а не ниски. Постигането им обаче ще мине през извънредно доста компликации. Може и да не се случи. За мен обаче задачата би трябвало да стои пред всички ни.

Със сигурност няма да ни е елементарно при започване на шампионата, само че мисля, че нашият тим има капацитет да се развие през сезона и ние ще работим над това. Смятам, че тимът ще играе все по-силно във времето. Стига да сме здрави, съм оптимистично надъхан.

- След последните 2 сезона с разнообразни по степен ограничавания за публиката новият започва без никакви.

- Колкото повече почитатели, хора обичащи волейбола, поддържат тима, толкоз по-добре за момчетата. Нормалната атмосфера за един мач е тази. Беше доста мъчно за всички ни пред празни трибуни. Играем волейбол, а чувството е все едно си на кино. Самата сила е напълно друга.

Ще се веселя почитателите на „ Левски ” да поддържат този млад състав и по този начин да дадат своя принос за неговото развиване. Момчетата го заслужават.

Всеки ден се трудим, всеки ден състезателите дават всичко от себе си. Лишенията за всеки един от тях са доста. Волейбол се учи мъчно, изисква време и големи старания, а си подвластен от доста условия.

- „ Левски ” приключи предишния сезон против „ Монтана ”, а в този момент стартира против този съперник. Има ли съгласно вас това някакво значение?

- За мен няма значение статистически какъв брой мача си спечелил ли изгубил против някой. Това са минали неща, история. Всичко се построява през днешния ден и в бъдещето.

- Били сте играч на ЦСКА. Имате богата треньорска визитка. Ще е по-различно ли за вас да водите „ Левски ”?

- В България и на Балканите изобщо мощно обичаме и мощно ненавиждаме. Аз съм човек, който се старае да дава всичко от себе си за това, което прави. Това нещо ми доставя наслаждение. Да, играл съм в ЦСКА, само че повярвайте ми, че ще направя всичко допустимо с „ Левски ” да печеля против ЦСКА, а против всички тимове в шампионата.

При мен професионализмът е преди всичко. Иначе съм от този вид почитатели, които поддържат който и да е български тим, когато играе в Европа. Така го усещам. Аз съм българин и за мен това е вярното.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР