Преди срещата между техните лидери следващата седмица двете Кореи обсъждат

...
Преди срещата между техните лидери следващата седмица двете Кореи обсъждат
Коментари Харесай

За какво може да се договорят двете Кореи на срещата на върха тази седмица

Преди срещата сред техните водачи идната седмица двете Кореи разискват сключването на спокойно съглашение, което може публично да постави завършек на положението на война, продължаващо от техническа позиция, откогато Корейската война през 1950-1953 година завърши с помирение, а не с контракт.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп сподели, че напъните имат неговата " благословия ", в случай че Северна Корея се съгласи да се откаже от нуклеарния си боеприпас.

От техническа позиция Южна Корея и ръководените от Съединени американски щати сили на Организация на обединените нации са към момента във война със Северна Корея, а концепцията за публично спокойно съглашение, което да промени това, не е нито нова, нито нещо, което може да бъде решено на една единствена междукорейска среща на върха, споделят анализатори. По това време южнокорейските водачи се опълчиха на концепцията за помирение и по този начин полуостровът остана разграничен. Те не участваха в примирието, което публично беше подписано от командира на севернокорейската войска, американския пълководец на Командването на Организация на обединените нации и командира на " Китайските национални доброволци ", които по това време Пекин публично не смяташе за част от своята войска.

" Технически видяно, не е допустимо двете Кореи да разгласят завършек на примирието от 1953 година на срещата на върха идната седмица ", сподели преподавателят от Университета за задгранични проучвания " Ханкук " в Сеул Пак Дже-джок.

" Но Южна и Северна Корея могат да се спогодят, че имат желание да сложат завършек на войната, да работят за спокойно съглашение и да се стремят към разисквания със забърканите страни. "

" Стабилно положение на мир "

По-рано Северна Корея твърдеше, че ще договаря за кротичък контракт единствено със Съединените щати. Например Ким Ир-сен - първият водач на Севера и създател на ръководещата династия Ким, повдигна въпроса за спокойно съглашение с президента на Съединени американски щати Джими Картър през 70-те години на 20 век.

Северна и Южна Корея съществено обсъждаха преди концепцията. През 1992 година двете страни се съгласиха да " се стремят дружно да трансфорат настоящето положение на помирение в устойчиво положение на мир ".

Последната междукорейска среща на върха през октомври 2007 година приключи с декларация на двете Кореи за " признание на нуждата от прекъсване на настоящия режим на помирение и основаване на непрекъснат режим на мир " и за " взаимна работа за прогрес по въпроса за това водачите на трите или четирите директно наранени страни да се съберат на полуострова и да разгласят завършек на войната ".

В сряда представител на южнокорейското министерство на националното обединяване сподели, че държавното управление чака да гради върху тази позиция от 2007 година

 За какво може да се договорят двете Кореи на срещата на върха тази седмица
© Associated Press

Ново съглашение

Друг неразбираем въпрос е какво тъкмо може да размени примирието, а нито южнокорейски, нито американски чиновници са удостоверили по какъв начин би изглеждало едно ново съглашение. " Ядреното разоръжаване и мирният режим са двете страни на една и съща монета, по тази причина Южна Корея несъмнено ще повдигне и двата въпроса идната седмица ", сподели старши сътрудникът в Азиатския институт за политически проучвания в Сеул Шин Бом-чул.

" Проблемът е, че гаранциите за сигурността, за които основно значение би имало вероятно спокойно съглашение, са това, което Северна Корея има потребност да получи от Съединените щати, а не от Южна Корея. "
" Можем да мислим за сюжет, при който двете Кореи вършат значително алегорично оповестяване, че войната сред тях е завършила, само че сходно съглашение не би имало наличие, до момента в който Съединени американски щати не му придадат формален темперамент. "

Напоследък в своите изказвания държавното управление в Сеул постоянно заобикаля понятието " кротичък контракт " и вместо това приказва за " кротичък режим " или " съглашение за прекъсване на враждебните дейности ". В предишното Северна Корея е упорствала за изтеглянето на американските войски от Юга, само че има признаци, че Ким Чен-ун може да прояви еластичност по този въпрос, сподели Пак, макар че Китай също по този начин показва паника от наличието на войските на Съединени американски щати.

Севернокорейският водач изненада наблюдаващите, като не възрази против неотдавнашните американско-южнокорейски военни учения, а бащата на Ким - Ким Чен-ир, бе споделил преди време на южнокорейския си сътрудник, че Пхенян може да одобри наличието на американските войски, в случай че тяхната роля се промени до чисто мироопазване.

Междувременно някои наблюдаващи предизвестяват, че Северна Корея може да преглежда вероятно спокойно съглашение като метод за подкопаване на съюза на Юга със Съединените щати. " Това е капан ", написа неотдавна в разбор Майкъл Рубин от консервативния Институт " Американ ентърпрайз ". " Да се надяваме, че Тръмп няма да се хване в него.

В отчет през 2003 година Институтът за мир на Съединени американски щати направи извода, че с цел да бъде едно съглашение дейно, е належащо то да бъде създадено от Съединени американски щати, Китай и двете Кореи.

Евентуално споразумяване би трябвало да включва съглашения за преустановяване на бойните дейности и нормализиране на връзките сред Съединените щати и Северна Корея, признание на суверенитета на двете Кореи, инспекции за редуциране на въоръженията и нуклеарните оръжия и гаранции за сигурността от Съединените щати и Китай за двете Кореи, съобщи институтът.

Участието на Китай в възможни договаряния ще бъде усложняващ фактор, сподели Шин. " Китай ще има проблеми с оставането на американските войски на Корейския полуостров по силата на един кротичък режим. Дори да одобри наличието им да продължи, той може да изиска Съединените щати да не разполагат нуклеарни или други стратегически активи като система за противоракетна защита ", сподели Шин.

Както Южна Корея, по този начин и Съединените щати споделят, че кротичък контракт е вероятен единствено в случай че Северна Корея се съгласи да се откаже от нуклеарния си боеприпас. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР