Преди шест месеца служители в Брюксел предупреждаваха, че надигане на

...
Преди шест месеца служители в Брюксел предупреждаваха, че надигане на
Коментари Харесай

Мъчителното запълване на висшите постове в ЕС разкри дълбоки разделения в блока

Преди шест месеца чиновници в Брюксел предупреждаваха, че надигане на популизма може да спъне активността на Европейския съюз. Това знамение не се сбъдна на изборите за Европейски парламент през май. Въпреки това блокът се бори с основни решения - както се вижда в мъчителния развой за попълване на висшите постове.

Пакетната договорка, съгласно която немският министър на защитата Урсула фон дер Лайен през вчерашния ден беше номинирана за ръководител на Европейската комисия, лиши на водачите на Европейски Съюз пет седмици и три срещи на високо ниво, с цел да я обсъдят, завършвайки с три дни на наситени договаряния без спиране.

Незабавно законодателите от Европейски Съюз се строиха да обругаят договорката, която изтласка настрана тяхната система на водещи претенденти, целяща да обвърже по-тясно процеса на избор с резултата от изборите за Европейски парламент през май. Щом проектът стартира да се популяризира, социалистите и зелените евродепутати започнаха да подлагат на критика грубо Фон дер Лайен като недопустим избор.

Лидерите дефинираха също белгийския министър председател Шарл Мишел за ръководител на Европейския съвет, испанския външен министър Жозеп Борел за идващ първи посланик и ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард за началник на Европейската централна банка. Последните двама към момента се нуждаят от публично утвърждение.

Назначенията в Европейски Съюз постоянно са изпълнени с компликации каузи, само че този път към мъчителните кръгове диалози и социална невъзможност се появиха въпроси за способността на съюза да работи като едно цяло.

Докато водачите излизаха в понеделник от 20-часови неокончателни договаряния на високо ниво, френският президент Еманюел Макрон изригна яростно против педантичния развой. " Нашият престиж е надълбоко очернен от тези срещи, които са прекомерно дълги и не водят до нищо, създавайки усещане за Европа, която не е сериозна ", сподели обвинително той.

Процедурата по номиниране се препъна в някои от най-големите разломни линии, като централно- и източноевропейските страни се опълчиха на холандския социалист Франс Тимерманс поради напъните му да отстоява върховенството на закона в техните страни. По същия метод претенденти с демократичен метод към миграцията станаха обект на рецензии от тези столици в Европейски Съюз, които бяха затворили вратите си за мигранти.

Планът за номиниране на Тимерманс, чийто съавтор в коридорите на срещата на високо ниво на Г-20 предходната седмица в Осака беше немският канцлер Ангела Меркел, провокира жестока рецензия от няколко нейни сътрудници в десноцентристката Европейска национална партия (ЕНП), които се почувстваха изключени от консултациите. " Голямото болшинство от министър-председателите от ЕНП не има вяра, че би трябвало толкоз елементарно да се откажем без пердах от председателството на комисията ", сподели в неделя ирландският министър председател Лио Варадкар.

 Ангела Меркел
© Reuters

Ангела Меркел

Тимерманс беше компромисна концепция, откакто водещият претендент на ЕНП, немският евродепутат Манфред Вебер, не съумя да обезпечи поддръжката на водачите на Европейски Съюз, макар че неговата група излезе отпред на изборите през май. Вебер отдръпна през вчерашния ден кандидатурата си, откакто стана ясно, че няма вяра да си подсигури управителния пост.

След изборите основните фракции в Народното събрание не съумяха също да се обединят към само предложение за ръководител на комисията, макар че се придържаха към система, която трябваше да облагодетелства един от техните лични водещи претенденти.

Месеци наред изобилстваха предизвестия, че новият политически цикъл на Европейски Съюз може да бъде спънат от незаобиколими политически разделения; само че се смяташе, че заплахата произтича от крайната десница, популистите и евроскептичните сили. Изборите за Европейски парламент през май не донесоха популистка вълна, както мнозина се опасяваха. Господстващите десноцентристка ЕНП и левоцентристка Партия на европейските социалисти обаче изгубиха места за сметка на либералите и Зелените, което докара до по-раздробено законодателно тяло, в което построяването на болшинства e по-трудно.

 Урсула фон дер Лайен
© Reuters

Урсула фон дер Лайен

Проточилата се шарада за най-високите постове в Европейски Съюз сигурно ще отчужди и най-големите фенове на европейския план, разяснява във вторник сутринта немският ежедневник " Пфорцхаймер цайтунг ". " Може би Европейският съюз би трябвало да се оправи с популистите от всички страни. Но сега Европейски Съюз е личният си максимален зложелател ", пишеше в публицистична публикация.

Това става в сериозен миг за бъдещето на Европейски Съюз. Блокът освен се пробва да завоюва на своя страна евроскептиците, като потвърди, че има споделени възгледи и цели, само че е изправен и пред световни провокации на фона на растяща неприязън на Съединени американски щати и закани от Русия и Китай.

В изявление преди постоянните диалози на водачите от Европейски Съюз през юни, на които въпросът с постовете също присъстваше, латвийският министър председател Артурс Кришянис Каринш сподели, че безизходицата е " симптоматична за времето си ". " В цяла Европа виждаме, че е доста елементарно да получиш блокиране на гласуването, тъй че да кажеш " не " на предложение. Хитростта е да получиш позитивен избор ", съобщи той и добави, че духът на съдействие и компромис, с които Европейски Съюз се отличава, " минава през малко по-бурни води ".

Германският канцлер Ангела Меркел обаче съобщи, че е значимо да не се бърза при такива значими решения. " Преди да гласоподават, водачите на Европейски Съюз би трябвало да положат старания да се уверят, че това не води към години на непреодолими напрежения, които са налице на доста места ", акцентира Меркел в понеделник, намеквайки за Брекзит като едно от няколкото провокации, които ще изискват единен метод.

" Зная, че ни лиши повече време, в сравнение с беше планувано, само че към момента не изоставаме от графика ", сподели най-после ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, като добави, че пакетът " си е заслужавал чакането ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (441)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР