Преди шест години китайският лидер Си Дзинпин излезе с инициативата

...
Преди шест години китайският лидер Си Дзинпин излезе с инициативата
Коментари Харесай

Големите проекти от китайската инициатива Едни пояс - един път

Преди шест години китайският водач Си Дзинпин излезе с самодейността " Един пояс - едни път ". От тогава под някаква форма в този инфраструктурен мегапроект се включиха над 100 страни, 29 интернационалните организации. Подписани бяха над 170 съглашения.

Освен това в границите на главното направление се осъществят голям брой местни или районни промишлени и инфраструктурни планове, които оказват влияние върху стопанските системи на участващите страни.

Към сегашния миг доста планове демонстрират положителни резултати, появиха се и опасения за финансови проблеми за някои от участващите страни. Както и рецензии за едностранчива успеваемост и полза от тази световна икономическа самодейност в изгода основно за Китай и нейните компании.

Ще разкажем за някои от най-големите инфраструктурни планове на " Есин пояс - едни път ".
 Снимка 374399
Скоростна жп линия " Джакарта - Бандунг ", Индонезия

Highway Jakarta - Bandung е първата високоскоростна железопътна линия в Индонезия, която свързва столицата на Индонезия, Джакарта, с четвъртия по величина град - Бандунг.

Общата дължина на жп трасето ще бъде към 150 км, оптималната предстояща скорост ще бъде 350 км/ч. Времето за пътешестване от Джакарта до Бандунг ще бъде понижено от 3 часа на 40 минути.

През 2017 година китайската корпорация CRRC подписа контракт за доставка на 11 високоскоростни влака за жп линията.

Цялата подготвителна работа по построяването на високоскоростната железопътна линия Джакарта-Бандунг в Индонезия напредва съгласно плануваното.

Железопътна линия " Абуджа - Кадуна ", Нигерия

През юли 2016 година бе открит 187-километровият сектор на жп линията " Абуджа - Кадуна ", издигнат от China Civil Engineering Construction Corp.

Също по този начин, $500 милиона от нужните $876 милиона, бяха обезпечени от китайската " Eximbank ".

Участъкът " Абуджа - Кадуна " е част от бъдещата жп линия " Лагос - Абуджа - Кано ", която ще свързва северната и югозападната част на Нигерия.
 Снимка 384419
Източник:

Коломбо Порт Сити, Шри Ланка

През януари тази година китайската държавна корпорация публично завърши работата по огромен план за разширение и развиване на крайбрежната линия в пристанището на Коломбо в столицата на Шри Ланка.
 Индия не поддържа китайския мегапроект
Индия не поддържа китайския мегапроект " Един пояс - веднъж "

Заради териториални разногласия с Пакистан

През 2014 година стартира построяването на огромен план на стойност 1,4 милиарда $, който поражда угриженост у Индия и природозащитниците.

Проектът с обща повърхност от 269 хектара, ще стане мястото на новия финансов регион, ще бъде следен от Китай за 99 години на лизингова основа.

Пристанище Пирея, Гърция

Пристанището на Пирея е най-голямото в Гърция. Като пътническо пристанище е най-голямото в Европа, както и третото в света. То измежду десетте най-големи европейски контейнерни пристанища.

През октомври 2009 година Гърция дава чартърен половината от оборудването на китайската компания за китайско океанско мореплаване (COSCO) в продължение на 35 години. Наемът е 100 милиона евро годишно.

Икономическите индикатори на контейнерното обслужване се усъвършенстваха доста оттогава. насам. Преди COSCO да поеме ръководството, размерът на контейнерното обслужване в пристанището беше 1,5 млн. TEU - мярка за потенциал в този тип превоз, равна на резервоар сдължина20 фута - 6 метра. През 2014 година този индикатор се нараснали до към 3,58 милиона TEU.

Гърция в действителност беше принудена да даде чартърен това пристанище, защото страната би трябвало да изплаща задължения за към 254 милиарда $.
 Все повече страни зарязват планове по китайския
Все повече страни зарязват планове по китайския " Един пояс, веднъж "

Страните са обезпокоени от високото равнище на дълг и ориста на два плана в Шри Ланка

Пристанището на Пирея не е просто прозорец към Европа за Китай. Това пристанище е обвързвано и с пристанища под китайско ръководство в Близкия изток, Източна Африка, Югоизточна Азия, както и в други европейски страни.

COSCO разгласи проекти за вложения в размер на €600 милиона в Пирея, в това число в нов логистичен център, още един терминал, четири хотела и мол. Но преди няколко дни стана известно, че управляващите стопират краткотрайно плана поради археологическо смисъла значение на терена.

Мостът Тембуронг, Бруней

В Бруней не престават работата по построяването на нов мост в Тембуронг. Дължината на оборудването ще бъде съвсем 12 километра.

По неговото създаване работят няколко реализатори едновременно, в това число китайската компания China State Construction Engineering Corporation Limited (CSCEC) и южнокорейската Daelim Industrial.

Проектът включва и построяването на два виадукта с дължина 13.4 км. Новият мост Тембуронг дружно с виадуктите би трябвало да бъде отворен за придвижване през 2019 година.

" Един пояс, веднъж " без Китай? Възможно е

Все повече интернационалните банки се включват в мегапроекта паралелно с огромните китайски банки, които изпитват усложнения в последно време

Мост Падма, Бангладеш

През 2016 година Държавната железопътна администрация на Бангладеш и China Railway Group подписаха съглашение за построяването на железопътния мост Падма в предградието на столицата Дака.

Цената на договорката възлиза на 3,14 милиарда $, а след завършването на моста той ще се трансформира в част от транспортен кулоар сред западните и източните елементи на страната.

Железопътната линия ще стартира от Дака и ще приключи в Джесор, като ще съставлява най-важното звено на железопътната мрежа в югозападната част на Бангладеш.

Дължината на основната линия на новата железопътна автомагистрала ще бъде 168,6 км, а в някои сектори от новия маршрут влакът може да доближи скорост от 120 км в час.

Новият план ще способства за развиването на западните и югозападните региони на Бангладеш, както и за увеличението на външната търговия с Китай, Индия и Мианмар.
 Снимка 270554
Източник:

Вятърен парк Punta Sierra, Чили

Вятърният парк Пунта Сиера, който има 32 турбини, стоящи над морето, е пуснат в употреба на 4 февруари 2018 година

Това е първата вятърна плантация в Чили, като Китай влага в нейното основаване.

Цената на плана е 150 милиона $, финансирана и построена от китайската корпорация China State Power Investment Corporation.

Този вятърен парк може да обслужва потребностите от електрическа енергия на 130 хиляди семейства. В допълнение, това ВЕИ оборудване способства за понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферата с 157 хиляди тона годишно.
 Снимка 329552
Източник:

Ямал LNG, Русия

Ямал LNG е интегриран план за рандеман, втечняване и доставка на природен газ. Проектът планува построяването на цех за произвеждане на полутечен природен газ (LNG) с потенциал от към 16,5 милиона тона годишно на база ресурсите на Южно-Тамбейското находище.

Доказаните и евентуални газови ресурси на находището са 926 милиарда кубични метра. Като част от плана се основава транспортна инфраструктура, в това число пристанище и летище.

Операторът на плана е ОАО " Ямал СПГ ", взаимно дружество на ОАО " Новатек " (50,1%), френския тръст Total (20%), Китайската национална петролна корпорация (20%) и Фонд " Път на коприната " (9,9%).

Китайско-беларуски промишлен парк, Беларус

Китайско-беларуският промишлен парк е териториално образувание с повърхност от 112,5 квадратни километра със специфичен юридически режим за обезпечаване на удобна бизнес среда.

Паркът се намира на 25 км от столицата на Република Беларус, Минск, в неповторим естествен комплекс и в непосредствена непосредственост до интернационалното летище, жп линии и транснационалната автомагистрала Берлин-Москва.

В парка са планувани индустриални и жилищни площи, офисни и търговски, развлекателни комплекси, финансови и проучвателен центрове.

Всъщност се построява съвременен интернационален еко-град с акцент върху високотехнологичните и конкурентни новаторски промишлености с висок експортен капацитет.

Проектът се създава в границите на китайско-беларуското междудържавно съдействие и подписаните междуправителствени документи. Като резидент на индустриалния парк може да работи всяка компания, без значение от страната на генезис на капитала.
 Снимка 417750
Източник:

Международна зона за свободна търговия Джибути

Международната зона за свободна търговия на Джибути стартира икономическа активност при започване на 2018 година.

Тази следена от Китай зона обгръща повърхност от 4800 хектара, с бизнес оборот от 1 милиарда $.

Според формалната поръчка, Международната зона за свободна търговия на Джибути се концентрира върху логистиката, експортна преработката на артикули, оказване на финансовата поддръжка, производството и търговията със артикули без митни сборове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР