Преди седмица руският президент Владимир Путин направи неволна грешка -

...
Преди седмица руският президент Владимир Путин направи неволна грешка -
Коментари Харесай

Мистър Кемел. Как са натрупани руските имоти на президентското семейство на Казахстан

Преди седмица съветският президент Владимир Путин направи неволна неточност - сбърка името на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и го назова Кемел Жомартович.

Грешката обаче може и да е "вярна ". Кемел Жомартович е името на бащата на Токаев, създател на книги за руските чекисти в Казахстан. Със същото име - Кемел, реши да смени семейството си и синът на Токаев, Тимур, през 2019 година Това беше годината, в която Токаев пое президентския пост.

Разследване на Радио Свобода и телевизия Current Time, взаимен план на Радио Свободна Европа и "Гласът на Америка ", редица връзки на фамилията на Токаев с Русия, една от които е точно неговият наследник Тимур. Разкритията идват на фона на отзиви от разнообразни наблюдаващи, че в Казахстан, избухнали по-рано този месец, са разследване от междукланова битка сред обкръжението на Токаев и представители на неговия предходник Нурсултан Назарбаев.
"Развод " с Руската федерация
Според уеб страницата на казахстанския президент, Касъм-Жомарт Токаев е разведен и има един наследник, Тимур. Както казахстанските медии през 2019 година, по време на церемонията по издигането му на поста краткотрайно изпълняващ длъжността президент Токаев носеше брачна халка. Тя обаче изчезна след няколко дни.

Приблизително по същото време локалните медии откриха, че брачната половинка на Токаев е съветската гражданка Надежда Токаева . От наличните се вижда, че през 2005 година тя се е записала в Москва като "частен бизнесмен ", чиято съществена активност е отдаване чартърен на недвижими парцели. Регистрацията ѝ е ликвидирана през 2009 година, само че съгласно уеб страницата на съветското външно министерство номерът на паспорта ѝ към момента е деен.

За Надежда Токаева е също по този начин, че през 2011 година е заемала длъжността почетен президент на Женската колегия на Организация на обединените нации. По това време Токаев беше заместник-генерален секретар на Организация на обединените нации и началник на представителството на организацията в Женева.

Според изявления в казахстанските медии повода за бързия бракоразвод сред Токаева и сегашния президент незабавно след встъпването му в служба е точно нейното съветско поданство.

През декември 2021 година Фондът за битка с корупцията на съветския опозиционер Алексей Навални разгласява , който сподели, че съветските управляващи са премахнали имената на редица авторитетни руснаци от разнообразни имотни регистри. Имената им бяха сменени от думите "Руска федерация ".
 Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев (вляво) и неговият правоприемник Касъм-Жомарт Токаев (вдясно)
В отчета се отбелязваше още, че съгласно нередактираните записи Надежда Токаева и нейният наследник Тимур са регистрирани като притежатели на огромни жилища в Москва. В редактираните бази данни жилищата са посочени като благосъстоятелност на "Руската федерация ".

Разследването на "Радио Свобода " и Current Time разкри, че етикетът "Руска федерация " в този момент прикрива собствеността върху няколко парцела отвън Москва, които преди този момент са били посочени като благосъстоятелност на Надежда Токаева. Един от тях е къща в влиятелното населено място Абрамцево, закупена през 2008 година от фамилията на московския публицист Евгений Лавут и режисьорката Евгения Гиндилиса. Пред "Радио Свобода " Лавут разяснява, че по време на продажбата Токаева се е оплакала, че къщата се отоплява мъчно и е загатнала, че възнамерява да се реалокира в Крим.
Един изненадващо сполучлив наследник
Разследването на "Радио Свобода " разкрива и информация за сина на Токаев - Тимур. В годишния за 2016 година на компанията за недвижими парцели "Maяk " Тимур Токаев е посочен като член на ръб на шефовете. Компанията е известна на първо място като разработчик на първокласния жилищен комплекс " " в московското предградие Химки.

Проектът гнева на локалните поданици, когато беше разгласен през 2014 година, тъй като трябваше да бъде издигнат на мястото на публично наличен футболен стадион. Въпреки митингите на локалните поданици обаче комлексът беше построен. В момента в него могат да бъдат купени жилища на цени от 140 000 до 220 000 рубли за кв.м.

Годишният отчет на "Маяк " включва и информация за сина на сегашния казахстански президент, която не е била известна досега. Според отчета Тимур Токаев е посещавал както College du Leman, по този начин и Университета Уебстър в Швейцария. Той също по този начин има висша степен по политически науки от Дипломатическата академия на съветското външно министерство в Москва.

Неговата за Дипломатическата академия от 2009 година е озаглавена "Стратегията на Република Казахстан във взаимоотношенията със Запада: национални ползи, цели, насоки ". В общо 215-те страници името "Назарбаев " е упоменато 112 пъти.

"Русия е единственият съдружник на Казахстан ", написа в дисертацията си Токаев-младши.

Според отчета на "Маяк " за 2016 година компанията има активи от 541 милиона рубли (7 милиона долара). "Радио Свобода " и Current Time не съумяха да открият по-скорошни отчети, по тази причина и не е ясно дали Тимур Токаев остава обвързван с компанията. Докладът от 2016 година обаче дава спомагателни улики за бизнес връзките на Токаев, в това число връзките му с фигури, постоянно свързвани с някогашния президент Назарбаев.
Два казахстански клана
Тимур Токаев е и като член на борда на "Благотворителната фондация Кемел Токаев ", която носи името на неговия дядо. Бизнес регистъра СПАРК-Интерфакс също показва Токаев като съсобственик на две дребни компании, занимаващи се с геоложки и механически разбори.

В същата база данни по-младият Токаев е съсобственик на компания на име Salish, която преди се е наричала Abi Petroleum Kepital и която неотдавна беше закрита. Според казахстанските медии Тимур Токаев е бил единствено на 18 години, когато е бил посочен като съсобственик при основаването на компанията през 2002 година Малко след основаването си компанията си завоюва правото да създава нефтено находище Грядовое в региона на Атърау.

По това време Касъм-Жомарт Токаев напусна поста си като министър-председател и стана външен министър. Друг съсобственик на Abi Petroleum Kepital е Мухамед Избастин , наследник на посланика на Казахстан в България Темиртай Избастин . Темиртай Избастин е на казахстанския президент. Той е в България от ноември 2019 година

През 2005 година компанията на Тимур Токаев и Мохамед Избастин Abi Petroleum Kepital разпореди геоложките изследвания за находището Грядовое на компанията Kazakhstankaspiishelf, която пък е на Sat & Company. Това е любопитен факт, защото компанията Sat & Company е учредена от Кенес Ракишев , един от най-влиятелните предприемачи в Казахстан. Медиите в страната постоянно го назовават "банкера на Назарбаев ".
 Кенес Ракишев
През 2012 година Abi Petroleum Kepital регистрира облага от 50 милиона $, само че две години по-късно стартира да работи на загуба и закри активността си през 2020 година

Sat & Company обаче е обвързвана и с московската компания "Маяк ", на която през 2016 година като член на борда на шефовете е посочен Тимур Токаев. Главен изпълнителен шеф на "Маяк " е Махмуджон Ерматов, съсобственик и основен изпълнителен шеф на близо дузина компании, всички от които са регистрирани на еднакъв адрес в Москва. Всички тези компании съдържат думата "Sat " в имената си и споделят най-вече едни и същи акционери.

Една от тези компании, Sat Oil, е посочена като "партньор " в уеб страницата на "Маяк ". Медиите , че тези компании са директно или индиректно следени от Ракишев, чийто главен бизнес в Казахстан беше Sat & Company, до момента в който не беше преименуван на Fincraft Resources през 2018 година

Мажоритарен притежател на "Маяк " пък е записана в Холандия компания Dostyk Investments B.V., която се управлява от казахстанския олигарх . Кулибаев е женен за дъщерята на Нурсултан Назарбаев, Динара, и през ръководството на Назарбаев беше "най-влиятелния предприемач " в Казахстан.

През 2018 година Scanner Project разгласява , показващ Тимур Токаев като притежател на в комплекс на Chemin Gilbert-Trolliet в Женева. Друг притежател на жилища в същата постройка по това време е и Семьон Винокуров, шурей на съветския външен министър Сергей Лавров. Казахстанското издание Kz.expert цената на резиденцията на Токаев в Женева на 2 милиона $ през 2019 година

Отбелязвайки, че дъщерята на Назарбаев, Динара, също има солидна вила в покрайнините на швейцарския град, Kz.expert написа: „ Този град [...] се трансформира в „ дом “ както за фамилията на първия президент Нурсултан Назарбаев, по този начин и за фамилията на втория президент " Токаев.

От отчета на "Маяк " през 2016 година до момента не са налични други обществени данни за съветските бизнес ползи на Тимур Токаев. През 2019 година беше обявено, че той е трансформирал фамилното си име на "Кемел ", евентуално в чест на своя дядо. В съветските бизнес регистри след 2016 година не загатва нито "Тимур Кемел ", нито "Тимур Токаев ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР