Преди седмица , ръководи основния съперник на Съединените щати в

...
Преди седмица , ръководи основния съперник на Съединените щати в
Коментари Харесай

На среща с издирван от Хага: президентът на Китай пристига в Русия, а гледа към Украйна

Преди седмица, управлява главния противник на Съединените щати в света и, с който го свързва " безгранично другарство ", с цел да изследва опцията да договаря главния си съперник Украйна или да бъде убеждаван да му даде поддръжка.

Часове след оповестяването на тази аудиенция обстановката за Си Цзинпин се обърка още повече, откакто сътрудника му Владимир Путин от Международния углавен съд в Хага (МНС) в отговорност за похищение на деца и се трансформира в третия търсен от съда водач за последните години.

Си идва през днешния ден в Москва, където се чака да прекара три дни. Преди или по-късно (или до момента в който е в Русия) ще беседва и с украинския държавен глава Володимир Зеленски, въпреки и по отдалечено.

Какво желае Китай и какво може да се чака от него?

" Дневник " обобщава известното за позицията на Китай и мненията на специалисти.

 На среща с търсен от Хага: президентът на Китай идва в Русия, а гледа към Украйна
© Reuters

Твърде разнопосочни ползи

Ролята на Китай е комплицирана. Официално Пекин е " безпристрастен " ; също толкоз публично през февруари предходната година, седмици преди Путин да подреди нахлуването в Украйна, Си посрещна Путин и разгласи " безграничното им другарство ". Президентът даде да се разбере, че позицията му в връзките Москва-Киев е да е взаимен с опълчването на опити експанзията на НАТО да продължи.

 Китай застана зад Русия против разширението на НАТО Китай застана зад Русия против разширението на НАТО

Китай обаче, въпреки да се осъжда войната, да не постанова наказания на Русия и усили внезапно вноса на изкопаеми горива от страната, ограничи търговията на някои компании с Москва и Минск. Съединени американски щати подозират (и показват съмненията си открито), че азиатският колос може да достави оръжия на Русия, а той отхвърля.

На годишнината от войната в Украйна разгласи позиция за мир в 12 точки, в която липсваха съществени въпроси като ориста на окупираните територии, а визитата в Москва, предстояща през април или май, бе доказана тъкмо седмица откакто с китайска помощ Иран и Саудитска Арабия подписаха съглашение за нормализация.

 Китайският водач въпреки всичко отива в Москва, в понеделник Китайският водач въпреки всичко отива в Москва, в понеделник

Пекин евентуално има доста цели по едно и също време

Да не разрешава Русия да рухне. Личните връзки с Путин са изключително значими за Си и китайски представители не скриват, че те са основата на " безграничното другарство ": сегашният водач на Китай, на власт от 2012 година, се е срещал с Путин 39 пъти. Повечето анализатори считат, че Си не би желал промяна на властта в Кремъл; някои позволяват, че би се намесил с поддръжка за Русия единствено в случай че има риск от цялостен погром за съдружника.

Войната да отслаби Съединени американски щати. Според други Си би имал изгода спорът в Украйна да продължи. За Вашингтон фокусът на напъните в идващите десетилетия е конкуренцията с Пекин, само че спорът в Украйна отклони вниманието му. Продължителната поддръжка на Съединени американски щати за Украйна отклонява към страната запаси, които другояче биха могли да се насочат към Азиатско-Тихоокеанския район. Колкото и Съединени американски щати да повтарят, че Китай остава приоритет, ресурсите им не са безкрайни.

Да не бъде глобен. Пекин и сега евентуално изнася за Русия артикули с двойна приложимост, само че откритото даване на военна поддръжка би могло да донесе със себе си наказания, от каквито страната още по-малко се нуждае в този момент, в сложен миг за стопанската система.

Да ограничи недоверието на Европа. Последното, от което Китай има потребност, е да продължи обтягането на връзките с Европа; миротворческите старания, изключително в случай че са сполучливи, могат да лимитират поддръжката за метода на Съединени американски щати и, надява се Си съгласно някои, да вбият чеп в опълчването на Китай на запад.

Да се утвърди като миротворец. С увеличението на тежестта на Китай на международната сцена откриватели и в Китай, и на запад, гледат на него като на сериозен фактор, в случай че не в интернационалната дипломация (предстои страната да построи потенциал за това определение), то най-малко в напъните за мир в Украйна.

 На среща с търсен от Хага: президентът на Китай идва в Русия, а гледа към Украйна
© Reuters

А може ли Китай да бъде миротворец

Дипломацията се оказа в центъра на визитата на Си най-малко на думи, откакто китайският посланик, оповестил я в петък, изясни, че тя се реализира " в името на мира ".

" (Китайците) желаят да натиснат най-малко за начало на преговорния развой сред Русия и Украйна ", споделя за " Дойче веле " геополитическият специалист, основана в Австрия, Велина Чакърова. " Затова форсираха визитата. "

 Китай разгласи позната позиция вместо проект за мир в Украйна след аудиенция в Русия Китай разгласи позната позиция вместо проект за мир в Украйна след аудиенция в Русия

Това непроменяемо провокира вниманието на Съединени американски щати. Сделката за нормализация сред Рияд и Техеран тормози Вашингтон, тъй като повдигна въпроса за възходящата тежест на Пекин в район, в който Съединени американски щати смятаха, че имат превъзходство. В композиция с интереса към мирни договаряния в Украйна обаче държанието на Китай накара специалисти да се замислят дали задачата не е да се съобщи възходящата световна роля на втората стопанска система в света (която още има упоритости да стане първа).

 В Оманския залив завършват взаимни учения на Иран, Русия и Китай.
© Reuters

В Оманския залив завършват взаимни учения на Иран, Русия и Китай.

Възможно е този натурален интерес на Пекин да поддържа и отбрани връзките с Русия да е зад напъните за дипломация. " Мисля, че Китай пробва да разводни картината, да каже: не сме там, с цел да поддържаме Русия, там сме, с цел да поддържаме мира " споделя за " Ню Йорк таймс " Юн Сюн, която изследва китайската външна политика в Stimson Center вав Вашингтон. Тя твърди, че съгласно почитан китайски представител методът към връзката с Москва бил стимулиран от геополитика и от държанието на Съединени американски щати, не от обич към Русия.

Но договарянията сред Саудитска Арабия и Иран се водиха при напълно друга конюнктура. Година и половина Рияд и Техеран търсиха метод да се оттласнат от дъното в връзките си. Срещаха се в Багдад и Оман, а държавното управление на някогашния иракски министър председател Мустафа ал Казими, чиято страна е една от точките на преплитане на ползите им, имаше значима посредническа роля. Китай, най-голямата страна с значими търговски връзки със Саудитска Арабия, водещ покупател на нефт от Персийския залив и основен съдружник на Иран, се намеси, когато другите се провалиха.

 Дали Китай ще успее да накара Иран да съблюдава съглашението с Рияд? Дали Китай ще успее да накара Иран да съблюдава съглашението с Рияд?

Русия и Украйна са надалеч от тази точка. Преговорите в Истанбул през март предходната година, последните сполучливи с огромни делегации и с хазаин турския президент Реджеп Тайип Ердоган, послужиха за прегрупиране на бойното поле. Сделката за зърното в действителност бе подписана с двете страни поотделно от Турция и Организация на обединените нации. Киев и Москва са надалеч от точката, в която имат вяра, че не могат да подобрят резултатите си на терен и това да им послужи при бъдещите договаряния.

Украйна обаче не оставя китайските старания без внимание. Президентът Володимир Зеленски предизвести, че намесата на Китай на страната на Русия значи трета международна война, само че, насърчаван и от Съединени американски щати, търси контакт с Пекин за разговор с Москва - поради лостовете, които азиатският колос има, а Вашингтон няма. Съпругата на президента Арена Зеленски даже достави на китайската делегация писмо с искане за среща по време на Световния стопански конгрес в Давос. Украйна знае, че Китай е измежду дребното страни с въздействие върху Русия.

 На среща с търсен от Хага: президентът на Китай идва в Русия, а гледа към Украйна
© Reuters

От друга страна, мирът не изчерпва тематиките на китайската аудиенция, която е първа за Си, откогато бе избран отново.

Русия чака по време на нея да се обсъдят " въпроси за по-нататъшното развиване на всеобхватното партньорство " и " задълбочаването на руско-китайското съдействие на интернационалната сцена ". Няма да е в полза на Китай да демонстрира несъгласия с Русия за Украйна по време на визитата. Дали дружно с това Си ще предложи мирни договаряния в Москва, остава да се види. Важен сигнал ще е и методът, по който ще бъде уговорена връзката със Зеленски - първа от началото на войната - и дали ще е преди, след или по време на визитата.

Усложняващи условия

Издадената от МНС заповед за арест на Путин последва с няколко часа оповестената аудиенция на Си. Това усложнява задачата на Си, в случай че тя в действителност е да търси мир.

За " Асошиейтед прес " двама източници от администрацията на Съединени американски щати споделят, че екипът на президента Джо Байдън има вяра във опцията напъните на Си да се възприемат по-критично, откакто Путин публично е обвинен за военни закононарушения. Според тях това развиване ще насърчи до момента неутрални страни да трансформират позицията си.

 Съдът в Хага подреди ареста на Путин Съдът в Хага подреди ареста на Путин

Китай в същото време не е страна по статута на МНС (от който не са част и САЩ). Заедно с Русия той блокира голям брой опити в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да бъдат подхванати дейности против Москва поради нашествието. Заповедта за арест надали ще се отрази директно на визитата.

Съединени американски щати отидоха още по-далеч, като нарекоха пътуването на Си (по думите на съветника на Байдън за националната сигурност Джейк Съливан) " ратификация на съветското завладяване ". " Не имаме вяра, че това е стъпка към обективен, резистентен мир. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР