Преди седмица президентът на Русия Владимир ПутинВладимир Путин - руски

...
Преди седмица президентът на Русия Владимир ПутинВладимир Путин - руски
Коментари Харесай

Нападението в Русия накърни имиджа на Путин на корав лидер

Преди седмица президентът на Русия Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През 1975 излезе триумфално на сцената на следизборно събитие, заобиколен от младежи с тениски с надпис " Путин - Русия - победа ". И решително отхвърли рецензиите на Запада, че вотът е бил нито свободен, нито почтен.

В края на предходната седмица обаче един доста друг Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През 1975 направи послание към народа, шокиран от кървавото нападение по време на рок концерт в покрайнините на Москва. Имиджът му на твърд водач бе неприятно очернен от въоръжени лица, които разстреляха десетки хора, без да бъдат спрени от полицията или защитата.

По време на обръщението си по малкия екран в събота, часове след нападението, при което бяха убити 137 души и повече от 100 пострадаха, той целеше да направи по този начин, че обстановката да послужи за политическите му цели и направи паралел сред нападателите и Украйна, заявявайки, че въоръжените са възнамерявали да избягат там. Не загатна групировката " Ислямска страна ", която пое отговорност, нито изказването на Киев, че Украйна не е забъркана, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

Това не е първият път през съвсем четвъртвековното ръководство на Путин, в който той пробва да употребява неуспеха на службите му за сигурност, с цел да реализира задачите си. 

71-годишният някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) пристигна на власт в последния ден на 1999 година, до момента в който управлява войната за смазване на сепаратистите в обитаемата най-вече с мюсюлмани република Чечения, които нахлуват в прилежаща провинция.

Той упрекна чеченците за поредност бомбени атентати в жилищни здания в Русия и си сътвори имидж на мъжага с фамозното заричане да преследва терористи: " Ако ги докопаме в нужника, ще ги удавим " в него.

Някои критици на Кремъл настояват, че атентатите през 1999 година са били инсценирани от съветските служби за сигурност, с цел да спомогнат издигането на Путин и събирането на поддръжка за войната в Чечения. Тези изказвания не са доказани от самостоятелен източник и са изрично отхвърляни от Путин и представители на Кремъл. 

Украинският президент Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога отхвърли изказванията на Москва, че Украйна има връзка с нападението в петък, обвинявайки Путин, че употребява личните си жители като " непотребни движимости ".

Дълго откакто сраженията в Чечения стопираха, Русия бе жертва на поредност смъртоносни офанзиви, в това число заложническите рецесии в московски спектакъл през 2002 година и учебно заведение в Беслан в Южна Русия през 2004 година. Други офанзиви бяха ориентирани към публичния превоз, имаше и бомбени атентати на самолети и летища, свързани с чеченските сепаратисти, а по-късно и с " Ал Каида " и групировката " Ислямска страна ".

Такива набези в последните години бяха необичайност, защото подкрепеният от Москва районен управник Рамзан Кадиров употребява силите си за сигурност, с цел да стабилизира Чечения. Нападението в петък съживи чувството за накърнимост на Русия, което Путин се пробва да размени с чувство за мощен надзор и вътрешна непоклатимост макар войната в Украйна.

Критици на Кремъл упрекнаха Путин, че концентрира работата на съветската полиция и служби за сигурност върху потискането на политически съперници, правозащитни групи и ЛГБТИ деятели, като по този начин оставя страната без отбрана от закани на въоръжени екстремисти. 

Мария Певчик, съюзничка на опозиционния водач, който умря предишния месец в арктическа колония, сподели, че службите за сигурност са били " прекомерно заети да се борят против политици, деятели и публицисти и не са имали време да се борят против терористи ".

Много коментатори сложиха под въпрос по какъв начин атакуващите са съумели да извършат смъртоносното нахлуване и да излязат от постройката без реакция от страна на полицията. Длъжностни лица споделиха, че обвинените са задържани няколко часа по-късно в западната Брянска област, до момента в който били на път към Украйна.

" Това, което се случи, е извънредно, тъй като за първи път в Русия по време на терористично нахлуване от подобен мащаб силите за сигурност не бяха в положение да спрат дейностите на терористите по никакъв метод: те влязоха в постройката свободно, убиха и раниха доста хора, и умерено напуснаха мястото на офанзивата ", сподели политологът Владислав Иноземцев в коментар. " Години затегната сигурност и трилиони рубли бяха изхарчени за нищо ", добави той.

Американски представители потвърдиха, че " Ислямска страна " поема отговорност и споделиха, че по-рано този месец са предали на Русия информация за планувано нахлуване в Москва и са добавили, че Украйна няма никаква връзка с това. 

Три дни преди нападението обаче Путин отхвърлил предизвестието на Съединени американски щати като опит за заплашване на руснаците и " шантаж " на Кремъл преди президентските избори. 

Марк Галеоти, началник на консултантската компания " Маяк Интелиджънс ", сподели, че Путин е понесъл сериозен удар по имиджа си на " корав бранител на родината ".

Той съобщи, че нападението - най-смъртоносната офанзива на съветска територия от две десетилетия - ще подкопае легитимността на Путин, създавайки " това постепенно и все по-нарастващо чувство, че това към този момент не е оня Путин, който беше, че той към този момент не дава отговор на времето, че към този момент не е в положение да извърши обещанията си ".

Галеоти обори изказванията на някои кремълски критици, че бавният отговор на офанзивата е вероятен знак за инсценирана интервенция, като съобщи, че за управляващите постоянно е предизвикателство да отвърнат на сходни кръвопролития.

" Често е много мъчно да се разпознават терористични заприказва, изключително такива с релативно дребен мащаб, преди да се случат ", сподели той в подкаст. " Понякога терористите се промъкват, без значение от това какъв брой способни са чиновниците на контраразузнаването ви, какъв брой служители на реда имате, какъв брой камери имате. "

Путин не загатна групировката " Ислямска страна " в изказването си и вместо това сподели, че обвинените въоръжени са задържани, до момента в който са опитвали да избягат в Украйна през " прозорец ", подсигурен им авансово, макар че се оповестява, че са хванати на към 140 км от украинската граница. 

Ако Путин продължи да държи на изказванието си и да упреква Украйна за офанзивата, евентуално може да го употребява като опрощение за още по-силни удари. 

Путин сподели след изборите, че Москва ще се бори да усили успехите си в Украйна и да сътвори буферна зона, с цел да отбрани Русия от оръжия с огромен обхват и удари към границите. Той предизвести, че неотдавашните украински офанзиви по граничните региони " няма да останат безнаказани ". 

Часове преди кръвопролитията в концертната зала в петък съветските военни нанесоха удар по енергийната система на Украйна, като унищожиха най-голямата водноелектрическа централа и оставиха над 1 милион души без ток, което съветското министерство на защитата дефинира като " удари на възмездието ". През уикенда последваха още удари.

Руски " ястреби " дадоха отговор на нападението в концертната зала с апели за още по-остри дейности - само че против Украйна, а не против екстремистки закани.

Константин Малофеев, притежател на националистическа медия, прикани Кремъл да даде на украинците 48 часа да изоставен огромните градове, преди да употребява " всички средства " за нахлуване.

Александър Дугин, твърдолинеен идеолог, чиято щерка е убита при гърмеж на кола бомба през 2022 година, за който е упрекната Украйна, прикани за " цялостна готовност " за " освобождение " на Киев и други огромни градове.

Путин подреди частична готовност на 300 000 резервисти през септември 2022 година, до момента в който съветската войска отстъпваше при бърза украинска контраатака. Решението накара стотици хиляди да избягат от Русия, с цел да избегнат мобилизацията.

Миналата година армията избра да ускори набирането на доброволци, привлечени от относително високите заплати и други придобивки. Руският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че през предходната година над 540 000 души са подписали военни контракти.

Руски " ястреби " упорстват и за по-строги ограничения, като да вземем за пример възобновяване на смъртното наказване, което беше неразрешено с присъединението на Русия към Съвета на Европа през 1997 година. След нападението в петък някои депутати обявиха, че ще обмислят въвеждането на смъртно наказване, макар че Конституционният съд на страната го забрани.

" Въпросът ще бъде обширно прегледан, а решението, което ще бъде взето, ще отговори на настроенията и упованията на обществото ", съобщи Владимир Василиев, почитан народен представител от главната кремълска партия " Единна Русия ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР