Преди седмица отворихме първите процедури за кандидатстване по Програма „Транспортна

...
Преди седмица отворихме първите процедури за кандидатстване по Програма „Транспортна
Коментари Харесай

Гвоздейков: “Струма” и “Русе-Велико Търново” са ключови за по-добра свързаност по оста Север-Юг

Преди седмица отворихме първите процедури за кандидатстване по Програма „ Транспортна съгласуваност “. Инвестициите са на стойност над 2,9 милиарда лева и ще бъдат ориентирани към огромните пътни и железопътни инфраструктурни планове.

Това съобщи министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков в своето изявление на Софийския стопански конгрес, който се организира през днешния ден в София.

Министър Гвоздейков показа транспортните планове, които слагат фокус върху районната съгласуваност сред България и Гърция.

„ Продължава дейната работа по предпочитания за двете страни кулоар Sea2Sea, който ще свърже пристанищата на Егейско море, Черно море и река Дунав с железопътен превоз “, изясни Гвоздейков.

Той добави, че към този момент е образуван екип от специалисти, който ще работи по плана и се чакат реципрочни дейности от гръцката страна, което ще даде опция за ускорение на осъществяването му. Целта е част от дейностите да бъдат финансирани от Механизма за обвързвана Европа 2021-2027 година

„ Завършването на автомагистралите „ Струма “ и „ Русе-Велико Търново “, както и тунелът под Шипка, са основните пътни планове за реализиране на по-добра съгласуваност по направлението Север-Юг “, акцентира транспортният министър.

Георги Гвоздейков посочи и положителното съдействие с гръцкия бизнес, като даде образец, че и сега компании от южната ни съседка извършват някои от най-големите инфраструктурни планове.

„ Затова приканвам гръцките компании, да вземат участие в идните търгове за новите планове. Защото това е и още един късмет да подсигуряваме оптимално конкурентен асортимент “, акцентира още той.

„ Българската страна разчита извънредно доста на поддръжката на Гърция и за присъдиняването на страната към Шенген, тъй като това ще помогне доста на бизнеса от двете страни на границата”, безапелационен бе министър Гвоздейков.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР