Преди седмица държавният глава Румен Радев се срещна с с

...
Преди седмица държавният глава Румен Радев се срещна с с
Коментари Харесай

Замразяването на цените вероятно ще отпадне

Преди седмица президентът Румен Радев се срещна с с министър-председателя Бойко Борисов и ръководителя на Националния действен щаб генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху Закона за изключителното състояние и евентуално още на следващия ден той ще бъде прегласуван, само че без неуместните текстове, които замразяваха нарастванията и пониженията на цените на всичко в България.

От изявлението на Румен Радев в неделя стана ясно, че той е срещу текстовете за спекулата, за плануваните санкции за разпространяване на " погрешна информация " и опцията на военните да вземат участие дружно с полицията в контрола на използване на ограниченията от изключителното състояние.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това се случва откакто бизнес организации като Асоциацията на индустриалния капитал в България и огромните търговски вериги приканиха Радев да реагира. " Самият закон обрасна с оферти които нямат директно отношение към вируса ", съобщи той.

Източници от ГЕРБ настояват, че текстът за спекулата по този начин или другояче е щял да отпадне. Ветото на президента в този момент ще бъде най-бързият метод това да се случи.

Връщането на закона за ново разглеждане значи и че влизането му в действие ще се забави. По неофициална информация на " Капитал " още в понеделник в 9 сутринта ще се организира правна комисия. Очаква се сигурно да се одобри ветото в частта за спекулата, защото и в ГЕРБ има съпротива против нея. Депутатите в този момент чакат да видят в писмен тип какво тъкмо оспорва Радев, като се възнамерява след правна комисия да го вкарат за гласоподаване в пленарна зала и ще го гласоподават на две четения скорострелно.

Според различен източник в понеделник и вторник ще има изключително съвещание (парламентът реши на 20 март да заседава единствено в четвъртък и петък) на Народното събрание с единствена точка ветото, каквато е и законовата процедура.

Съвсем малко по-късно министър председателят Бойко Борисов отговори с напоителна тирада, от която обаче остана усещането, че ГЕРБ ще отхвърли ветото по всичко, с изключение на частта със спекулата.

Проблемните текстове

Най-сигурният текст, който ще се промени, е този, с който ГЕРБ и Българска социалистическа партия направиха опит да управляват ценоообразуването на артикули и услуги на свободния пазар. Самият министър на финансите Владислав Горанов се изказ твърдо срещу него. " Бих изразил запаси и удивление от това решене на Народното събрание. Тази мярка ще докара до повече недостатъци, в сравнение с резултати. Може би с цел да се резервира кворумът в Народното събрание или по друга ирационална причина сътрудниците са подкрепили предлижението на левицата. Надявам се оптимално бързо това решение да се.преразгледа. сходни ограничения са неработещи ", сподели той пред БНР.

В Закона за изключителното състояние написа, че " всички икономически субекти са длъжни да дават на популацията предлаганите от тях артикули и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени ", на които са предложили същите артикули през последните три месеца преди настъпването на изключителното състояние.
" рави се неосъществим вносът на животоспасяващи медикаменти и артикули, чиято цена на междунардния пазар се покачва ", сподели Радев. Той съобщи още, че " от своя страна [законовите промени] не би трябвало да водят до блокиране на стопанските действия, до отсрочване на дълго чаканото спад на топлоенергията и горивата ". Вчера " Капитал " писа, че ограниченията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия биха довели до повишаване на горивата макар срутва на цената на петрола.

Освен това Радев наподобява оспорва и препоръчаното изменение в Наказателния кодекс да се санкционира всеки, който предава " погрешна информация за разпространяването на заразителна болест ". " Законът нападна последните останки от свободата на словото. Няма формулировка на погрешна информация ", посочи президентът. По думите му по този начин различните позиции ще се изгубят, а " тази норма може да бъде използвана за интерпретиране на всяко неловко свободомислие ".

Доколкото стана ясно от думите на Бойко Борисов този текст ще бъде доказан от Народното събрание и ще остане в действие.

Румен Радев се изрече и срещу текста, съгласно който военните ще спомагат на Министерство на вътрешните работи.

" Липсата на фрагменти и потенциал в здравната ни система се компенсират извънредно рестриктивни ограничения, които ускоряват напрежението и самата рецесия ", сподели Радев по време на изказването си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР