Преди саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман да бъде уличен от

...
Преди саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман да бъде уличен от
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: Саудитците искат ядрена сделка със САЩ

Преди саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман да бъде махленски от Централно разузнавателно управление на САЩ за убийството на журналиста Джамал Хашоги, американските разследващи служби се опитваха да разгадаят друга тайнственост: дали принцът не поставя основата на основаване на атомна бомба, написа в. " Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

33-годишният правоприемник на саудитския трон ръководеше договаряния с американското министерство на енергетиката и Държавния департамент, с цел да убеди Съединени американски щати да продадат на Саудитска Арабия планове за атомни електроцентрали. Сделката беше за над 80 милиарда $ според от това какъв брой атомни електроцентрали решат да построят саудитците, отбелязва американското издание.

Но има една спънка: Саудитска Арабия упорства да създава лично нуклеарно гориво, макар че може да го купува по-евтино в чужбина, споделят осведомени с договарянията американски и саудитски чиновници. Това буди безпокойствие във Вашингтон, че саудитците могат да отклонят своето гориво към скришен оръжеен план - тъкмо това, което Съединени американски щати и техните съдружници се притесняваха, че прави Иран преди сключването на нуклеарното съглашение през 2015 година, от което американският президент Доналд Тръмп след това се отхвърли.

Advertisement
Принц Мохамед провокира паника, когато разгласи по-рано тази година в разгара на договарянията, че в случай че Иран - най-ожесточеният противник на Саудитска Арабия, създаде атомна бомба, саудитците ще последват този образец колкото се може по-скоро. Саудитските договарящи провокираха още паники, като споделиха на държавното управление на Тръмп, че Саудитска Арабия ще откаже да подпише съглашение, позволяващо на инспектори на Съединени американски щати да вършат инспекции в кралството за признаци, че то може да създава бомба, обявиха американски чиновници, представени от " Ню Йорк таймс ".

През март американският министър на енергетиката Рик Пери беше запитан от Конгреса за водените от неговото ведомство секрети договаряния със Саудитска Арабия, само че той отклони въпроса дали държавното управление на Тръмп има намерение да упорства да бъде неразрешено на кралството да създава нуклеарно гориво.

Осем месеца по-късно американското държавно управление не споделя до каква степен са стигнали договарянията. Сега над договорката е щръкнал въпросът дали на саудитското държавно управление, умъртвило Хашоги и неведнъж трансформирало своята версия за убийството, може да се има доверие, с цел да му бъдат предоставени нуклеарно гориво и технологии. Подобно гориво може да се употребява за мирни или военни цели, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

В частни диалози американски държавни чиновници упорстват, че в случай че Съединени американски щати не продадат нуклеарното съоръжение на Саудитска Арабия, някой различен ще го направи - може би Русия, Китай или Южна Корея. Според тях гарантирането, че саудитците употребяват реактор, планиран от компанията " Уестингхаус ", която е единственият американски съперник за договорката, подхожда на настояването на Тръмп, че работните места, петролът и стратегическите връзки сред Рияд и Вашингтон са доста по-важни от гибелта на саудитски отстъпник, живял и писал публикации в Съединени американски щати, акцентира " Ню Йорк таймс ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР