Преди руската инвазия около 260 хил. души живеят в град

...
Преди руската инвазия около 260 хил. души живеят в град
Коментари Харесай

The Economist: Тежката съдба на Мариупол е предупреждение за цяла Украйна

Преди съветската инвазия към 260 хиляди души живеят в град Суми. 280 хиляди в Чернигов. 430 хиляди в Мариупол. 475 хиляди в Николаев. 1.4 милиона - в Харков. Всички тези градове обаче сега са под контрола на съветските сили. Армията на Кремъл съвсем е заобиколила украинската столица Киев, в миналото приютявала 4 милиона души. Дори и да приемем, че огромна част от популацията на тези градове към този момент е напуснало Украйна, броят на цивилните, хванати в клопката на кръстосания огън и без опция за безвредно бягство, е в милиони.

Най-жестоката блокада претърпява Мариупол - пристанищен град в южната част на Донецка област. Той е на фронтовата линия от 2014 година, когато подкрепяните от Русия сепаратисти завзеха елементи от провинцията. Мариупол остава под контрола на държавното управление, което работи интензивно освен за премахване на вредите от войната, само че и за излекуване на града. Заради ситуацията в Мариупол и обстоятелството, че управата на града въпреки всичко се стреми да покаже изгодите от оставането на региона под украинско командване, в Мариупол се стичат стотици хиляди хора от разлагащите се и ръководени от проруски банди градове. Бежанците търсят нов живот точно там. Тъкмо заради тази причина е още по-зловещ обстоятелството, че Мариупол е мястото, което страда най-вече от дейностите на Русия сега.

Сателитни фотоси демонстрират, че градът е станал неразпознаваем единствено за дни, откакто войските обкръжиха Мариупол на 2 март и отприщиха композиция от тактически обстрели и обсади. Бомбардировката бързо унищожи локалната инфраструктура. В продължение на седмица жителите на града бяха в капан без вода, храна, електричество, отопление или външна връзка.

Кметът на града Вадим Бойченко споделя, че минимум 2187 цивилни са починали. Броят им обаче може да е по-висок. Сред починалите е и умрялото от обезвосняване 6-годишно момиченце, чиято история раздруса света предходната седмица. Бременни дами избягаха, стиснати коремите си по време на бомбардировката в детска болница на 9 март, при която починаха трима и бяха ранени 17. Когато моргите преляха, се появиха видеозаписи на поданици, хвърлящи торби с трупове в прясно изкопани всеобщи гробове.

Жителите би трябвало да извличат вода, като топят снега. Загребват вода и от локви. Мнозина вършат огньове на открито, с цел да готвят и да се стоплят. Магазините бяха разграбени още в първите дни. Новините изсъхнаха още повече, когато електронните устройства на хората се изтощиха и не можеха да бъдат презаредени.

По думите на Бойченко Русия продължава да обстрелва Мариупол, макар че всекидневно дава обещание ново преустановяване на огъня и обезпечаването на филантропичен кулоар.

Кога ще свърши това? Предполага се, че колона от рейсове, носещи храна, наближава града, само че постоянно е спирана и забавяна на съветските контролно-пропускателни пунктове.

Извеждането на хората се оказва още по-трудно - в последните осем дни Русия се съгласява да приключи огъня, единствено с цел да го наруши. Главният посланик на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя твърди, че проектът за " филантропични коридори ", насочващи се на северозапад от Мариупол до Запорожие, е трябвало да бъде анулиран, защото украинските " радикали " са нарушили изискванията. Всъщност съветските войски са тези, които стрелят, когато бежанците се пробват да изоставен, споделя кмета Бойченко. Свидетели, избягали от града, оповестяват, че са били обстрелвани от съветски войски. Русия предложи различен " кулоар ", водещ на изток към Русия, игнорирайки обстоятелството, че малко от жителите на Мариупол евентуално ще желаят да потърсят леговище там.

Русия към този момент има биография във връзка с прекратяването на огъня. Кремъл го третира като боен инструмент, а не опция да се прекратят страданията на цивилните. За информация - " филантропичните паузи " в Сирия, педложени от Владимир Путин, които прекъсваха поради обстрел.

От 11 март Русия изиска прелиминарен лист с рейсове за евакуация и личен състав преди всяка евакуация, което не е елементарно за сформиране при бомбардировки. Всъщност единствената плавна евакуация на цивилни беше театралното извеждане на поданици от следени от сепаратистите земи в Русия, защото Кремъл предвижда геноцидно кръвопролитие, което по този начин и не се случи.

Мариупол е стопански значимо пристанище. Стратегически значима точка сред Русия и Крим, който бе анексиран от Москва през 2014 година Мнозина спекулират, че Путин се пробва да построи " сухопътен мост " сред двете. Но в случай че това е по този начин, мъчно е да се види какъв брой е належащо или потребно да се унищожи Мариупол и да се даде на жителите му нова причина да ненавиждат Русия. Градът се намира на територия, за която претендира Донецката Народна република, анклав, чиито териториални искания Путин поддържа тъкмо преди войната.

Някои анализатори показват вяра, че Русия и Украйна може да се спогодят за цялостно помирение през идващите дни. Но даже и да го създадат, малко на брой биха очаквали Русия да го почита. Ако неискрените приказки за преустановяване на огъня и филантропични коридори, изложени в Мариупол, са прокоба, страданието на града също може да бъде.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР