Преди повече от 65 години великобританците започват да провеждат тестове

...
Преди повече от 65 години великобританците започват да провеждат тестове
Коментари Харесай

Документите от ядрените тестове в Маралинга изчезват мистериозно

Преди повече от 65 години великобританците стартират да организират проби за нуклеарни оръжия в Австралия. Но файловете, в които се съдържа подробна информация за тези тестванията, изчезват без пояснение от архивите. Изниква въпросът: „ Защо някой би желал да скрие това, в случай че в документите не се съдържа информация, която не би трябвало да доближи необятната публика? “

Британците организират 12 нуклеарни теста в неразрешената зона на Уоомера в Южна Австралия, както и на островите Монтебело в Западна Австралия сред 1956 година и 1963 година Оказва се, че в следствие от тестванията се образува радиация позната като „ черна мъгла “, която се е разпростряла над региона на Маралинга и се е насочила към източния бряг на Австралия. Местните са споделяли, че са получавали обриви по цялото тяло, парене на очите, даже повръщане и диария. Дори доста австралийски и английски служащи са умрели след рухването на радиоактивния прахуляк. Даже има обвинявания, че хора са били употребявани като „ опитни зайчета “, с цел да се разбере какъв тъкмо ще е резултатът от оръжията.
Притеснителен е и фактът, че местата в Маралинга, където са се провеждали опитите, са били населявани от туземците, преди те да бъдат изселите принудително от там. Но доста са отказали да изоставен и са останали. Всъщност тревожното е, че предупредителните знаци, които гласели, че в региона се тестват оръжия, били написани на британски, тъй че доста от хората не можели да ги схванат. Дори през 2017 година Австралийското държавно управление афишира, че всички австралийски локални поданици, които са били под радиационно облъчване, дават отговор на изискванията за усъвършенствана здравна система. 
Тестовете провеждани от британците са останали в загадка от австралийците до 70-те години, когато публицистите почнали да разкриват информацията споделена в документите. В годините по-късно терзанията на хората нарастват поради подозрения по отношение на това какъв брой добре са били обезопасени и почистени зоните от радиоактивните боклуци. Това може да е едната повода, заради която документите изчезват от архивите, само че кой знае какво друго може да се крие в тях?  
„ Атомните проби са предизвикали доста щета върху локалните, военните и други хора, както и на огромната част от територия на страната. Затова имаме право да знаем какво са включвали тези опити, а в този момент мистерията остава, когато файловете не са налични – дори става по-трудно разрешима “, споделя Елизабет Тайнън, създател на книгата „ Атомна мълния: Историята на Маралинга “.
Според информация предоставена от представител от Националния Архив, документите са недостъпни единствено краткотрайно, тъй като сa в развой на преразглеждане и допустимо най-скоро ще са обществено налични.
Източници: Mysterious universe и CNN
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР