Преди повече от 5000 години група хора, живели на днешната

...
Преди повече от 5000 години група хора, живели на днешната
Коментари Харесай

Откриха свидетелства за ранни ветеринарни експерименти

Преди повече от 5000 години група хора, живели на днешната територия на Франция, пробиват отвор в черепа на крава. Учени считат, че фосилизираният череп на животното е най-ранното удостоверение за ветеринарна хирургична интервенция, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Отворът е проучен благодарение на усъвършенствани технологии и е открито, че е невероятно да се дължи на нечовечен конфликт с друго животно. Ако оставим настрани отвора, по черепа и костите на кравата няма следи от контузии. Учените считат, че отворът е бил изработен съзнателно от хора.

Палеонтолози и археолози попаднаха на сходни отвори в човешки черепи на 10 000 години.

"Изследвал съм доста човешки черепи от неолита и при всички тях е приложена същата технология, употребена и за пробиването на отвора в този череп на крава ", съобщи палеонтологът Фернандо Рамирес Рози от Френския център за научни проучвания.

Целта, с която са направени отворите, без значение дали става дума за примитивно лекуване или обред, е предмет на диспути.

Учените са съгласни, че отворите демонстрират обилни хирургични умения. Повечето отвори са прецизни и навеждат на мисълта, че са били направени в черепите на живи хора. Новооткритият череп на крава изяснява тези умения. Според Рози и антрополога Ален Фроман от Музея на индивида в Париж, черепът на кравата дава данни, че ранни хора са тествали хирургичните си умения върху животни.

Макар медицинските принадлежности и технологии да са се усъвършенствали доста от неолита, неврохирурзи и през днешния ден лишават елементи от човешки черепи, с цел да понижат налягането, провокирано от мозъчни тумори.

Възможно е ранни хора да са се пробвали да спасят живота на крава. Откритите в региона фосили обаче свидетелстват, че там е имало доста крави. Защо следователно да се прави сходна хирургична интервенция, откакто наоколо има здрави крави? Според двамата френски учени, задачата не е била кравата да бъде избавена, а да се принесе в жертва на науката. Ако това фактически е по този начин, въпросната крава е избавила доста животи, тъй като към 50 % от античните трепанации са били сполучливи.

Резултатите от проучването са оповестени в Scientific Reports.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР