Преди повече от 30 години актьорът Стивън Фрай посещава Колежа

...
Преди повече от 30 години актьорът Стивън Фрай посещава Колежа
Коментари Харесай

Фотографът, който показва истинското лице на звездите

Преди повече от 30 години артистът Стивън Фрай посещава Колежа по изкуствата в Норфолк, Англия за лекция пред студенти. По време на лекцията той приказва за кариерата си, увереността да застанеш пред камера и така нататък

В края на лекцията той се обръща към присъстващите за въпроси и първият, вдигнал ръка, е бъдещият фотограф Анди Готс. Младежът има една много забавна молба. " Може ли да ви направя една фотография? ", пита Готс.

Въпросът на Готс по никакъв начин не се харесва на Фрай, който по това време е задоволително прочут, че да е театралничил за не едно или две издания. Актьорът извърта очи, само че въпреки всичко се съгласява, стига да е за по-малко от 90 секунди. Резултатът е черно-бял портрет, който Фрай дефинира с една дума - " шедьовър ".

Ето по този начин преди 34 години Анди Готс слага основите на забележителната си снимка, от която през годините произлизат шедьовър след шедьовър. Това, което ги сплотява, е, че всички фрагменти са толкоз интимни и надълбоко човешки. Фотографиите му излъчват сурова сила и имат поразително чувство за изкуството на фотографа, което се слива с изключителната характерност на всяка една звезда.

A от нощес, 16 април, българските почитатели на Анди Готс към този момент имат опцията да се допрян персонално до творчеството му, с помощта на THE ICONOGRAFER - специфична селекция от 45 портрета на звезди, основана за изложбата в София. Всяка снимка е в един образец, подписана от създателя, който персонално участва на откриването.
 Снимка 661525

" По време на пандемията от Covid-19 и локдауна две години не снимах никой. Така че тези две години прекарах като преглеждах остарели негативи от цялото ми творчество досега. И направих една ретроспективна книга от над три десетилетия процедура като фотограф " споделя Анди Готс.

Фотографът споделя, че за 34 години е снимал над 7000 известни персони, измежду които се е опитал да откри неговите към 50 обичани фотографии, което се оказва една много сложна задача.
 Снимка 661527

" Но довечера може да видите една сбирка от артисти, реализатори и модели. И аз съм един благополучен човек, тъй като през годините всичките тези хора станаха мои другари. Това в действителност е първата ми галерия, която показва новата ми книга. Така че персонално за мен това е една доста специфична галерия ", разкрива още Анди Готс.

Приятелски надъхан да беседва с всеки, който се интересува от творчеството му, Анди Готс отдели време, с цел да опише за някои от най-интересните случки, свързани с работата му.
 Снимка 661528

Като свои любимци от изложбата дефинира фотосите на Рита Ора, Клинт Истууд и Джон Хърт. Основната причина да избере точно тях е, че просто има обичани истории, свързани със снимането им.

Като траялата над три часа фотосесия на Джон Хърт, в която артистът минава през няколко етапи - от брада и мустаци, през мустаци до изцяло избръснат. " Това беше една от дребното фотоси, на които можеше човек да види Джон Хърт с мустаци. "

Или пък историята, в която Анди Готс остава без думи, когато напълно изненадващо и ненадейно за него самия Рита Ора остава изцяло гола пред него с думите: " Ето ме и мен. Как ще ме снимаш. "

Особено прочувствена за него е и фотосесията на Клинт Истууд. Седем години поред Анд Готс звъни през избран интервал от време, с цел да моли артиста да го снима. Седем години поред фотографът получава еднакъв негативен отговор.

Малко откакто снима Морган Фрийман, който по това време работи по филм с Клинт Истууд, Анди Готс схваща, че Истууд е 80% ням. Поради тази причина работи с тъкмо избран екип за всичките си филми и отхвърля всевъзможни външни планове с хора отвън този екип.

Това обаче освен не отхвърля Анди Готс, даже го стимулира да бъде по-настоятелен. И след един следващ диалог, в който обяснявава на артиста, че е осведомен с казуса му, разяснявайки му, че по принцип фотографът работи напълно независимо, Клинт Истууд склонява да го снима в ранчото му в Кармел, където по това време артистът е кмет. Стигането до ранчото, фотосите там и изобщо цялото прекарване, Анди Готс дефинира като едни от най-незабравимите моменти в живота му.

" Нямам екип, който да ми оказва помощ. Не желая никави други хора, когато фотографирам някого, тъй като това нормално разсейва индивида, който фотографирам и му пречи да се отпусне ", споделя още Готс.

Признава, че за своите 34 години снимане и над 7000 известни персони, които са заставали пред обектива му, има единствено двама души, които не са харесали кадрир си, направени от него. Отдава го на обстоятелството, че с цел да ги склони да се снимат, е трябвало да се съобрази с някои техни безумни условия, които са унищожили целия развой и са провалили сниките.

" Не става въпрос толкоз за фотографски умения, а за шанс и просто да уловиш момента. Да накараш тези хора да ти се доверят и най-важното - просто да им позволиш да бъдат себе си. Понякога тъжни, различен път смешни, изморени или с дребни недостатъци, само че пък себе си ", искрено споделя за изумителната си работа английският фотограф.

Изложбата THE ICONOGRAFER на Анди Готс, проведена от MadePro.bg, e в " Чистилището " на ул. " Индустриална " 7 в София от 16 до 28 април
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР